Ulaz za korisnike

Postavljanje ograde u vlastitoj režiji

|
Postavljanje ograde u vlastitoj režiji
 
Postavljanje ograde u vlastitoj režiji
Veliki broj vlasnika kuća ujedno amatera žele sami postaviti montirati ogradu. Taj trend potvrđuju i brojne televizijske emisije te izvještaji i članci u stručnim magazinima na temu ograda. Onaj tko sam postavlja ogradu u pravilu želi ili uštedjeti svoj novac ili mu to pričinjava zadovoljstvo. Ograde uglavnom služe i kao zaštita od pogleda, oblikovne mogućnosti su neograničene.

Ukoliko se odlučite za montažu ograde u vlastitoj režiji morate najprije odlučiti o izboru materijala. Ograda može biti od drveta, metala, pletene žice, bambusa, vrbovine i drugih prirodnih materijala. Temelji su najčešće formirani od betona. Nikako nemojte zaboraviti provjeriti svojstva tla te uzeti točne mjere, kako se ne bi dogodilo da kupite pogrešne količine materijala.

Važno je i raspitati se kod nadležnih službi o potrebi ishođenja građevinske dozvole. Isto tako preporučljivo je prije početka radova obaviti razgovor sa susjedima. Važna je i temeljita usporedba cijena materijala jer se cijene značajno razlikuju.

Kako smo već u više navrata napomenuli drvene ograde su najtraženije. Onaj tko želi sam postavljati drvenu ogradu u pravilu treba 2 vodoravne grede učvršćene na stupovima ograde. Na te grede montiraju se daske, s obje strane ili samo s jedne strane. Konstrukcija se učvršćuje vijcima. Ukoliko ste koristili tvrdu vrstu drveta morate izbušiti otvore, to značajno olakšava postavljanje vijaka i sprečava pucanje drveta.

Pravu avanturu predstavlja postavljanje ograde od vrbovine ili trske. Ukoliko te biljke i sami imate u vrtu onda od tog materijala možete napraviti besplatnu ogradu. Tu je od velikog značaja vješta tehnika rada te odabir potrebnog materijala kako kasnije ne bi imali „divlju“ ogradu. Jedno je sigurno: vrbovina i trska su materijali iz kojih se ograda može kreirati samo jednom.

Ne samo zbog toga takve prirodne ograde ne pružaju zadovoljstvo simetričnih formi. I bambus ograde su omiljene, najjednostavnije je učvrstite bambus rogožine kupljene u centrima s građevinskom opremom. Na taj vrlo jednostavan način možete sami postaviti ogradu ukoliko već imate postavljenu konstrukciju recimo od pletene žice. Trebate samo još postaviti bambus rogožine.

Materijali