Ulaz za korisnike

Pravo vrijeme za zamjenu prozora

|
Pravo vrijeme za zamjenu prozora - Foto: Warema
 
Pravo vrijeme za zamjenu prozora - Foto: Warema
Stari, propusni prozori s jednostavnim zastakljenjem puštaju mnogo energije van te mogu prouzročiti ogromne troškove grijanja.

Preko novih prozora s toplinskom izolacijom zastakljenja se ne gubi skoro ništa energije ako je pravilno ugrađena od strane stručnjaka.

Mijenjanje prozora: Zastakljenje toplinske zaštite za zaštitu klime s pogledom

Gubici energije mogu kroz stare i propusne prozore uzrokovati visoke troškove grijanja, do 25 posto topline se izgubi zbog prozora. Kao prvo, toplina odlazi kroz staklo i okvir, a kao drugo se dio kao ventilacija gubi kroz propusne dijelove i okvire. Novi prozori, međutim, osiguravaju manje troškove grijanja i više udobnosti. Nije ni čudo da je mijenjanje prozora popularna mjera kod vlasnika kuće.

Novi prozori koji imaju zastakljenje s toplinskom zaštitom puštaju 75 posto manje energije prema van u odnosu na jednostavne zastakljene prozore. Čak u u okvirima prozora je tehnika jako napredovala: moderni prozori imaju jače okvire i bolju brtvljenost, kod plastičnih prozora nudi se velik broj zračnih komora za bolju toplinsku zaštitu. Dvostaklena toplinska zaštita zastakljenja je danas minimalni standard kod zamjene prozora, trend čak ide do trostaklene toplinske zaštite zastakljenja. Novi prozori su tako konstruirani da idu energija i svijetlosne zrake unutra a da što manje topline izađe van. Oni se sastoje od dvije do tri ploče koje su presvučene s vrlo tankim metalnim nevidljivim slojem čiji su međuprostori popunjeni s plemenitim plinom. Također, materijal povezivanja okvira utječe na vrijednost toplinske izolacije zastakljenja. U posljednjih nekoliko godina su razvijeni sustavi za povezivanje okvira od plemenitog plina i plastike, koje se još naziva „toplinski rub“.

Nove prozore trebaju ugraditi stručnjaci

No, čak i najbolji materijal ništa ne znači ako novi prozori nisu ispravno ugrađeni. Stoga je najbolje da vlasnici kuće odabereju stručnjaka za zamjenu prozora, koji radi u skladu sa smjernicama za montažu . Vodič piše situaciju ugradnje za nove prozore, koji su izvana trajni i otporni na kišu, a iznutra brtvljeni. Uz nižu potrošnju energije za grijanje i bolju zaštitu ljuska, pravilna ugradnja nudi i učinkovitu zaštitu od plijesni.

Pravo vrijeme za zamjenu prozora

Idealno vrijeme za zamjenu prozora je ako se istodobno postavlja i izolacija fasade. Mjesto ugradnje novih prozora se može postaviti odmah u ravninu s izolacijom fasade. Tako se spriječavaju toplinski mostovi u područjima doprozornika, klupčica i nadvratniku te kod pravilnog ponašanja ventilacije, plijesan nema nikakve šanse. 

Materijali