Ulaz za korisnike

Predebeli nanos žbuke

|
Predebeli nanos žbuke
 
Predebeli nanos žbuke
Predebeli nanos žbuke i slabljenje veziva zbog prevelikog dodavanja pigmenta - Vapnena žbuka ubraja se u sisteme tankih posteljica. U principu vrijedi pravilo tri granulata. Već prema sloju smije se u ovisnosti o receptu nanijeti maksimalno trostruka do (kod grubljih frakcija) najviše šesterostruka veličina granulata kod sloja žbuke debljine max. 2,5 cm.

Tipična katastrofa neiskusnih izvođača; višemilimetarski sloj nanesen žlicom za izglađivanje od žbuke granulacije brašna (0-0,1 mm). Sloj se skuplja, puca (unutra i vani) te se uskoro odvaja naročito izvana. Masa fine granulacije bez obira je li li siromašna ili bogata vezivima još povrh toga veže znatne količine vode koja se pri odgovarajućoj debljini sloja ne isuši prije djelovanja mraza, kod zaleđivanja sloj nema dovoljno prostora za rastezanje te je zagarantirana totalna šteta već kod prve pojave mraza. I vrhunac; Završni prekomjerno pigmentirani slojevi nemaju dovoljan učinak vezivanja. Savjet: dodavanje pigmenta najviše 5 %, više je dopušteno samo kod stručnog dodavanja veziva kompatibilnog s vapnencem kao što je potpuno razgrađeni kazein ili disperzirano vapno povećane vezne sile.

Predebeli slojevi povećavaju razmak površine žbuke prema podlozi. Naprezanja koja se formiraju prilikom isušivanja i vezivanja svježe žbuke izvana prema unutra ne preuzimaju se pouzdano. Posljedica su pukotine i šupljine.

Slojevi jako izloženi kišnom vremenu premještaju nekarbonizirani kalcij hidroksid i kod sumpornih kiselih kiša kalcijev sulfat/gips, koji se transformira u kalcijev karbonat, iz podloge na površinu te tamo stvaraju koru koja zadržava vodu. Podloga postaje siromašna vezivima i gubi svoju čvrstoću. Konačni rezultat je čvrsta kora sjedi na omekšanoj podlozi, i uz to se i kora odvaja. Premazi koji blokiraju isušivanje kao disperzije i premazi od vodenog stakla dodatno dramatiziraju prirodni „efekt starenja“.

Ukoliko se debeli premazi žbuke ne osuše prije zime odnosno zamrzavanja i ne dosegnu dovoljnu čvrstoću u ranoj fazi, zamrzavaju se i ispiru slobodna veziva. Zaštita prije hladnoće i zamrzavanja pa do preuzimanja stvar je izvođača.

Materijali