Ulaz za korisnike

Prednosti rabljenih građevinskih strojeva

|
Građevinska industrija jedna je od najstarijih industrija ovoga svijeta.
 
Građevinska industrija jedna je od najstarijih industrija ovoga svijeta.
Ljudi su od davnina uvidjeli potrebu stvaranja raznih konstrukcija i objekata.

O tome svjedoče brojna arheološka otkrića. Egipatske piramide ili Veliki Kineski Zid jedni su od mnogih primjera koji dokazuju kako je građevinarstvo bila jedna od glavnih djelatnosti i prije nekoliko tisućljeća. Danas se situacija nije bitno promijenila što se tiče značaja građevinske industrije u svijetu, a napretkom tehnologije izazovi u ovom sektoru postaju sve veći. Građevinska poduzeća prihvaćaju filozofiju razvoja inovacija kao ključan faktor za njihov daljnji napredak i razvoj. Na sve konkurentnijem i zahtjevnijem tržištu, stvaraju se sve moderniji i složeniji objekti.

S razvojem građevinarstva raste potreba za različitim industrijskim strojevima koji se koriste u tom području. Isto kao i građevinarstvo, građevinarski strojevi se konstantno razvijaju i postaju sve kvalitetniji. Za poduzeća u ovoj grani neophodno je imati strojeve koji će optimalno obavljati svoju funkciju s najpovoljnijim omjerom cijene i kvalitete. Njihova nabavka zahtijeva skupa ulaganja za poduzeća koja su dio ove industrijske grane. No kako se strojevi često mijenjaju i prodaju, u ovom se sektoru razvilo tržište rabljenih građevinskih strojeva koje poduzećima pruža mogućnost odabir i kupnju po nižim cijenama. Tako se nudi širok izbor korištenih i polovnih strojeva poput raznih dizalica, kamiona, bagera, agregata, bušilica, brusilica, pila, miješalica i mnogih drugih strojeva.

Kao bitna stavka ovog tržišta ističe se njegova cjenovna fleksibilnost, jer pruža prodavačima i kupcima strojeva mogućnost dogovora oko cijene i određivanja uvjeta kupnje povoljnih za obje strane. Ovisno o stanju stroja, moguće je nabaviti strojeve koji po kvaliteti pariraju potpuno novim strojevima iste vrste, ili one koji barem zadovoljavaju potrebe poduzeća za izvođenjem određenih radova. Na tržištu rabljenih industrijskih strojeva mogu se pronaći strojevi raznih namjena i veličina pa tako kupci mogu birati koji im je stroj najpotrebniji i kakve funkcije od njega očekuju u daljnjem korištenju. Npr. ponekad ne moraju nužno sve radnje određenog stroja funkcionirati besprijekorno, nego samo one koje će biti korisne u kupčevom poslovanju. Tako kupci imaju mogućnost uštede dijela novca kojeg bi dali za novi stroj i usmjeravanje novca u nove investicije, kupnju drugih strojeva te ostale aktivnosti bitne za napredak poduzeća.

Kako se danas cijeli svijet sve više okreće virtualnim aktivnostima na Internetu, tako se i tržište rabljenih građevinskih strojeva kreće tim putem te se proces kupnje znatno olakšava. Kupoprodaja se može izvršiti u nekoliko klikova. Olakšan je proces pronalaženja kupaca kao i pretraživanje strojeva, prilikom kojeg se u svega par minuta mogu pregledati stotine strojeva. U tom je pogledu prodaja i kupnja putem Interneta u velikoj prednosti nad običnom prodajom. Prodavatelji imaju mogućnost prodati izravno, postavivši svoj stroj na portale za oglašavanje, ali postoje i portali na kojima se organiziraju aukcije rabljenih strojeva, gdje će kupac pronaći puno povoljnije rješenje, a prodavatelj će osigurati profit. Na nekim od tih portala, osim organizacije aukcija mogu se pronaći i druge popratne usluge vezane za procese koji prethode aukciji, poput stručne procjene stanja i cijene strojeva, te za one nakon aukcije, poput demontiranja, prijevoza strojeva, pražnjenja hale, čišćenja, itd.. Jedan primjer portala koji ujedinjuje sve te mogućnosti jest Surplex a od nedavno je proširio svoj spektar djelovanja na hrvatsko tržište.

Materijali