Ulaz za korisnike

Prednosti ventiliranih fasada

Prednosti ventiliranih fasada
 
Prednosti ventiliranih fasada
Prednosti ventiliranih fasada koje su izrađene prema pravilima struke su višestruke, o čemu svjedoči i nedavno izvedena fasada na objektu Barokomora Rijeka

Ventilirane fasade su definirane DIN standardom 18 516. Kao vanjske obloge mogu se koristiti velikoformatne keramičke ploče, HPL (High pressure decorative laminates), kamene ploče, vlakno-cementne ploče, paneli od kompozitnog aluminija te aluminijske, čelične, bakrene ili ploče od drugih metala.

Prednosti ventiliranih fasada koje su izrađene prema pravilima struke su višestruke:

– Omogućuju odvodnju i sušenje kišnice (kod otvorenih spojeva) i kondenzata. Osim što unaprjeđuju kvalitetu toplinske izolacije objekta, smanjuju i rizik od nastajanja vlažnih mrlja na zidovima, uzrokovanih kapilarnom vlagom, a u korist duljeg vijeka trajanja potkonstrukcije.

– Reguliraju fluktuaciju vlage i temperature te na taj način smanjuju rizik nastajanja termičkih mostova. Zapravo, radi razlike u temperaturi i vlažnosti između gornjeg i donjeg dijela zgrade, dolazi do stvaranja prirodnog protoka zraka (‘efekt dimnjaka’) iza fasadne obloge. Ovaj protok zraka ima sposobnost da osuši i eliminira vlagu i kondenzat, koji na taj način mogu isparavati ventilacijom međuprostora iza obloge. Rezultat je zgrada koja ‘diše’ što će pomoći održavanju zdrave i ugodne unutarnje klime.

– Mogućnost postavljanja toplinske izolacije debljine do 30 cm s vanjske strane konstrukcije, te se na taj način mogu postići U-vrijednosti pasivne kuće U=0,10-0,15 W/m2K. Zbog toga je moguća znatna ušteda energije potrebne za grijanje i hlađenje, te isplativost investicije u roku od 10 godina.

– Mogućnost izbora i kombinacije širokog spektra boja, obrada površina i formata.
Radi iskoristivosti materijala dimenzije panela potrebno je uskladiti s dimenzijama koje se tvornički mogu isporučiti, pa govorimo o modularnom planu polaganja.

IZVEDBA VENTILIRANE FASADE NA OBJEKTU BAROKOMORA RIJEKA

Obloga ventilirane fasade je izvedena s MEG pločama (Material Exterior Grade) ABET LAMINATA (Italija) debljine 10 mm (samonosive). Radi se o HPL laminatu koji zadovoljava normu EN 438:2005, s dekorativnom površinom koja je prikladna za vanjsku upotrebu, što znači da je otporna na UV zrake i atmosferske utjecaje.

Kod statičkog proračuna posebno se vodilo računa o vjetrovnoj zoni. Posebno je opasan vjetar, tj. podtlak koji se javlja na uglovima i vuče oblogu za sobom, pa se posebna pozornost pridala izvedbi vanjskih uglova, s obzirom da je grad Rijeka smješten u vjetrovnoj zoni gdje brzina vjetra doseže brzinu i do 220 km/h.

Kod objekata koji se nalaze u morskom okruženju mora se voditi računa da vjetrovi koji pušu s morske strane mogu loše utjecati na potkonstrukciju, odnosno na koroziju potkonstrukcije. BWM potkonstrukcija na Barokomori Rijeka sastoji se od AlMgSi 0,5 F25 legure koja je postojana na morsku sol.

Kod izvedbe aluminijske potkonstrukcije potrebno je strogo pratiti plan montaže, tj. da sve fiksne točke budu u istoj visini, da udaljenost do kraja profila nije veća od 3 m, kao i da između dva profila bude barem 2 cm mjesta za dilataciju. Istezanje aluminija iznosi 1,6 mm/m’ (od -20°C do +80°C iznosi oko 5 mm). To je ujedno i razlog zašto fuge između ploča ne smiju biti manje od 5 mm.

Učvršćenje ploča na potkonstrukciju izvedeno je nevidljivo sa Sika Tack panel ljepilom, pri čemu se vodilo računa da vlažnost zraka ne smije biti veća od 65%, a temperatura ne smije biti niža od 8°C i ne viša od 35°C.

Svi detalji su izvedeni prema projektu projektantske kuće ZOINVEST Zagr eb glavnog projektanta Zdravka Krizmanića.

Isporuku potkonstrukcije, statički proračun, plan i detalje montaže izvršila je tvrtka Keratek d.o.o. U suradnji sa svojim njemačkim partnerom, tvrtkom BWM.

Građevinske radove izvodilo je građevinsko poduzeće GP KRK iz Krka. Radovi na ventiliranoj fasadi su odlično koordinirani, tako da je oko 800 m2 ventilirane fasade i 150 m’ opšava izvedeno u roku 30 radnih dana.

Autor: Dr. Miljenko Urličić, dipl.ing.kem.

www.progradnja.hr

Više informacija i novosti sa područja fasada pogledajte pod ovim linkom našeg portala na engleskom jeziku.

Materijali

 • Foto: Barokomora Rijeka

  Foto: Barokomora Rijeka

 • Barokomora Rijeka

  Barokomora Rijeka

 • Detalji_1ATK100-Keratek-Model[1]

  Detalji_1ATK100-Keratek-Model[1]

 • Detalji_ATK100-Keratek1-Model[1]

  Detalji_ATK100-Keratek1-Model[1]

 • Detalji_ATK100-Keratek-Model[1]

  Detalji_ATK100-Keratek-Model[1]

 • Detalji11_ATK100-Keratek-Model[1]

  Detalji11_ATK100-Keratek-Model[1]

 • Karta osnovne brzine vjetra u Hrvatskoj

  Karta osnovne brzine vjetra u Hrvatskoj