Ulaz za korisnike

Projekt Zagreb – Energetski efikasan grad ulazi u završnu fazu realizacije

|
Projekt Zagreb – Energetski efikasan grad ulazi u završnu fazu realizacije
 
Projekt Zagreb – Energetski efikasan grad ulazi u završnu fazu realizacije
Pokrenut sada već davne 2012. godine u režiji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske projekt Zagreb – Energetski efikasan grad (ZagEE) svojevrsni je odgovor na nezadovoljavajuće stanje zgrada i parkovne rasvjete u vlasništvu grada.

Kao prvi hrvatski grad koji je pristupio prestižnom klubu Sporazuma gradonačelnika, Grad Zagreb preuzeo je na sebe i obvezu da bude regionalni pokretač i promicatelj aktivnosti za primjenu mjera poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih plinova. Projekt ZagEE kruna je ovih dugogodišnjih napora kojeg je prepoznala i Europska komisija dodijelivši gradu sredstva tehničke pomoći za pripremu projektne dokumentacije za renovaciju zgrada i javne rasvjete te provedbu koordinacijskih i edukativnih aktivnosti.

Tri godine nakon početka projekta rezultati su i više nego impresivni. Projektna dokumentacija napravljena je za ukupno 87 zgrada i 3000 rasvjetnih tijela diljem Zagreba, a velik dio investicije već je i krenuo u proces realizacije. Samo u 2016. godini građevinske skele će se postaviti na 25 zgrada među kojima su pretežno objekti dječjih vrtića i škola dok će se u idućoj godini realizirati dodatnih 16 zgrada. Investiranje u veći broj mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije omogućio je cjelovitije i sustavno rješenje energetske obnove, umjesto dosadašnje prakse ulaganja u samo jednu zasebnu mjeru. Modernizacijom sustava javne rasvjete zamijenjeno je svih 3000 kuglastih svjetiljki modernim LED svjetiljkama u gradskim parkovima gdje svjetlosno onečišćenje predstavlja gotovo podjednak problem kao i visoki računi za potrošenu energiju. Ukupna energetska bilanca ZagEE projekta pokazuje uštede od preko 50%, odnosno 33.526 MWh godišnje. Brojke su suhoparne, ali govore o investicijama od kojih građani Zagreba već danas imaju kvalitetnije usluge i niže troškove održavanja javne infrastrukture.

U konačnici, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske može s pravom biti ponosna na ovaj projekt u kojem je aktivno sudjelovala od njegovih samih početaka. Zbog toga se veselimo podijeliti s Vama praktična iskustva na ZagEE projektu 12. svibnja na međunarodnoj konferenciji Lokalni projekti za ostvarenje ciljeva EU u sklopu tradicionalnog Zagrebačkog energetskog tjedna koji se održava od 9.-14. svibnja 2016. godine.

http://www.regea.hr/

Materijali