Ulaz za korisnike

Proširenje krova

|
Proširenje krova - Foto: dachkomplett.de
 
Proširenje krova - Foto: dachkomplett.de
Proširenje krova ne stvara samo više prostora za stanovanje nego i smanjuje potrebu energetkog grijanja.

Kod strukture gradnje krova i potkrovlja bi prije proširenja krova trebala biti provjerena kvaliteta.

Proširenje krova: aktivacija rezervnog prostora ispod krova

Proširenje krova je najjeftiniji način da se stvori novi prostor za stanovanje.

Neprocijenjiv je, međutim, dobitak u prostoru a time i plus u kvaliteti življenja. Bilo da se radi o naraštaju, gostima, novom hobiju ili wellness hramu – nakon stručnog proširenja može se potkrovlje koristiti kao punopravni prostor stanovanja na više načina, te s uvjetom da ima posebnu dozu šarma koja je tipična za krovne prostore.

Proširenje krova i građevinska dozvola

Prije nego započnete, vlasnici kuće moraju razjasniti okvirne uvjete. Ovdje se s jedne strane radi o tome da li je građevinska supstanca pogodna za proširenje krova. S druge strane se mora paziti na zakonske uvjete.

Jer je proširenje krova promjena u korištenju i u nekim državama ovlaštena obveza. Pogled na državne građevinske propise pokazuje ako je građevinska dozvola potrebna.

Najbolje je da vlasnici kuće prije proširenja krova kontaktiraju  ovlasti i razjasne sva pitanja.

Osim toga, pri proširenju krova za prostor stanovanja vrijede specifikacije pravilnika o štednji energije (EnEV) te materijali moraju odgovarati propisima iz područja zaštite od požara iz državne ovlasti.

Stvaranje koncepta iskorištenosti za potkrovlje

Zatim postoje temeljne odluke: Iznad svega dolazi do pitanja, kako se nakon proširenja krova prostor ispod krova može koristiti? Da li se ovdje u budućnosti mogu mladi ispuhati ili da li se gosti mogu ovdje osjećati ugodno? Može li se stvoriti prostor za pohranu, koji nedostaje u ostatku kuće ili nudi potkrovlje mjesto za raskošne dodatke?

Kada je koncept korištenosti postojeći, tada se mogu birati mjere za obnovu i sustavi: Radi se o željenom svijetlu, dobroj zaštiti topline i savršenoj raspodijeli prostora. Kombinacija s kompletnom obnovom krova je vrlo razumna, na primjer, kada krovište ima jake štete ili ako do sad nije postojala nikakva izolacija.

Bez izolacije nema ugodne klime ispod krova

Pravilna izolacija ispod krova je jednako važna kao i lijepi pogled. Jer u potkrovlju utječu promjene vanjske temperature puno direktnije nego u ostalim područjima kuće.

Dakle, bez izolacije nema proširenja krova, kaže europske norme.

Krovni prozori i vrata donose svijetlo u tami

Pri odabiru prozora je energetska učinkovitost ključna riječ. Moderni krovni prozori nude staklene površine za maksimalnu dnevnu svijetlost i minimalni gubitak energije – zahvaljujući toplinskoj zaštiti – staklenoj izolaciji, izoliranim okvirom i odgovarajućim sustavom valjkastog zatvarača.

Također može biti smislena i staklena zvučna izolacija, ovisno o položaju kuće, kako bi tihe noći bile zajamčene.Dani tmurnog krovnog prostora s malim grotlima se u svakom slučaju broje.

Još više svijetla dolazi u potkrovlje kroz dvostruke prozore ili krovne balkone. Alternative su nagnuti krovovi koji se također daju lagano postaviti.

Prednost nagnutog krova: Oni povećavaju dobit u prostoru te su dobro riješenje za ravno nagnute krovove ili krovne prostore s niskim zidom koljena.

Prostor za stanovanje po želji sa suhozidom

Pri unutrašnjem proširenju dokazan je ispod krova sustav suhozida, ne samo zbog male težine. Unutarnji zidovi se mogu napraviti zahvaljujući načinu suhozida, ne samo okretanjem.

Riješenje također rezultira s maksimalnom fleksibilnošću i učinkovitošću. Čak se i vlažne sobe mogu realizirati sa specijalnim pločama suhozida.

Kod proširenja krova mogu vlasnici kuće puno stvoriti te se mogu pri dizajnu novog krovnog prostora prema želji i volji ispuhati. 

Materijali