Ulaz za korisnike

Provjetravanje prostora

|
Provjetravanje prostora - Foto: Immowelt.de
 
Provjetravanje prostora - Foto: Immowelt.de
Sprječavanje nastajanja plijesni

Stvaranje kondenazcije u stambenom prostoru – Ranije gotovo nitko nije poznavao taj problem. Prije naftne krize grijao se takoreći vanjski prozor. Stari prozori nisu ni približno bili toplinski nepropusni. Uski okviri su se s vremenom trošili, te postali propusni. Sa ugradnjom novih plastičnih prozora ne prolazi više zrak-pa možemo uštedjeti energiju. No, iznenada se pojavljuje potpuno novi problem:vlažnost! To se pokazuje s poznatim popratnim pojavama kao što su: kondenzacija prozorskih stakala, stvaranje plijesni, građevinske štete i pogoršavanje stambene klime. Dakle, zadatak provjetravanja je da topli vlažni zrak iz prostorije zamijenimo hladnim i sušim vanjskim zrakom. 

Zadaci prozračivanja

Smanjenje vlažnosti zraka nije jedini zahtjev, koji se postavlja modernom prozračivanju prostorije. Kontinuirana i odgovarajuća izmjena zraka je izuzetno bitna za stanare zgrade. 

Iz tog razloga treba zadovoljiti nekoliko kriterija: 

1. Regulacija vlažnosti zraka u prostoriji

2. Obnavljanje otpadnog zraka od disanja

3. Odvođenje neugodnih mirisa i štetnih tvari 

4. Reguliranje temperature zraka u prostoriji 

5. Dovod zraka za ložišta koja su ovisna o zraku u prostoriji 

Vrste prozračivanja

Općenito razlikujemo dvije vrste prozračivanja.

Prirodno prozračivanje

• Prozračivanje kroz fuge

• Prozračivanje kroz prozor

• Prozračivanje kroz šaht

Strojno prozračivanje

• Dovodni i odvodni ventilacijski uređaj

Prozračivanje kroz djelomično otvoren prozor

Kod prozračivanja kroz djelomično otvoren prozor se prozor otvori samo jednim dijelom. Kod standardnih zakretno-otklopnih prozora se u pravilu krilo prozora otklopi na kip. Kroz tako otvoren prozor se samo uvjetno, djelomično postiže izmjena zraka, što za posljedicu ima, da se prozor mora duže vrijeme držati u tom položaju. Jačim hlađenjem prozorskog otvora raste i opasnost od oštećenje, koja mogu nastati kondenzacijom.

Prozračivanje otvorenim prozorom

Mnogo efektivniji način prozračivanja prostora je prozračivanje potpunim otvaranjem prozora. Prozorsko krilo se kod toga potpuno otvara a zrak se izmjeni u roku od 4-10 minuta. Kod prozračivanja otvorenim prozorom su i gubici energije minimalni. Vrlo brzom izmjenom zraka se građevni dijelovi objekta ne hlade.

Poprečno prozračivanje

Kod poprečnog se prozračivanja izmjena zraka odvija još brže. Već unutar 2-4 minute se zrak u prostoru potpuno izmjeni.Pritom je potrebno otvoriti sve prozore i vrata,kako bi nastao propuh.

 

Materijali