Ulaz za korisnike

"Duci" plaćeno već preko 80 tisuća kuna za držanje skele

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZADAR - Od siječnja 2002. godine Grad Zadar je ovdašnjoj građevinskoj tvrtki "Duca" za skele postavljene oko Providurove palače platio preko 80 tisuća kuna, a još uvijek se pouzdano ne zna dokle će famozna skela svom vlasniku donositi lagodnih 2700 kuna mjesečno!

Zadarsko Gradsko poglavarstvo usvojilo je 9. siječnja 2002. godine odluku po kojoj je poduzeću "Duca" odobreno postavljanje skele radi zaštite derutne Providurove palače na kojoj su ponajviše ugroženi vijenac zgrade i njeno krovište. Prethodno je raspisan javni natječaj na kojemu je ponuda tvrtke "Duca" ocijenjena kao najbolja. Od tada na račun "Duce" mjesečno legne 2700 kuna. Matematika pokazuje da je od tada poduzeće "Duca" na "zaštitnoj skeli" zaradilo preko 80 tisuća kuna.

Zanimljivo je to što građevinski poduzetnici tvrde da se nova skela može kupiti već za 100 kuna po kvadratnome metru skele, pa bi ispalo da je Grad Zadar "promašio" dobru investiciju - gradska je uprava mogla sama kupiti i postaviti novu skelu! Pogotovo zato što se ni ovog trenutka ne zna do kada će skela opkoljavati Providurovu palaču, a sigurno je da bi Gradu Zadru potom mogla koristiti i u nekim drugim zahvatima na zaštiti spomenika kulture. Ali, u siječnju 2002. godine, kažu u gradskoj upravi, nije se moglo znati da će skele toliko dugo biti potrebne. Za sanaciju krovišta, vijenca i fasade Providurove palače u ovogodišnjem je gradskom proračunu rezervirano dva milijuna kuna, a u gradskoj upravi tvrde da bi cijeli taj posao mogao biti okončan do kraja godine. Dobar dio vremena potrošen je na čekanje elaborata o stanju krovišta koje je ultrazvučnim snimanjem greda obavila tvrtka "Ploter". Nakon što je konačno taj posao bio obavljen, a rezultati dostavljeni Gradu, saznalo se da oštećenja i nisu tako katastrofalna kako se očekivalo.

Tada je Grad od poduzeća D&Z, kojemu je jedan od osnivača i bivši gradski poglavar, a sadašnji državni tajnik za graditeljstvo Zdravko Livaković, naručio izradu projekta i troškovnika obnove Providurove palače, a pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Miljko Bljaić očekuje da će projekt stići za desetak dana. Iza toga će se licitacijom dobiti konačnog izvođača radova koji bi, nada se Bljaić, posao obnove krovišta, vijenca i fasade mogao okončati do kraja godine. Tako će već legendarna "Ducina" skela dočekati i petu godinu otkako štiti Providurovu palaču i time svom vlasniku donosi 2700 kuna mjesečno. P. OPAČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Beton

Materijali