Ulaz za korisnike

"Nova banka" proizvodi najviše "novih" eura!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZADAR - Po novostvorenoj vrijednosti u prošloj godini na prvom je mjestu Nova banka s 33 milijuna eura, slijede Tankerska plovidba i Turisthotel — Tko su prvih deset menadžera najboljih zadarskih tvrtki? — Grad Zadar "pokrio" više od tri četvrtine lanjske novostvorene vrijednosti u županiji

Tko je najbolji? — pitanje je na koje se uvijek mogu dati relativni odgovori, pa čak i u gospodarstvu, gdje bi prednost trebali imati praktični i vidljivi pokazatelji. No, često gospodarsku sliku nastoje obojiti politič(ars)kim tonovima te stoga valja pozdraviti trud Zavoda za poslovna istraživanja iz Zagreba, koji je zajedno s kućom "Vjesnika" pokrenuo široku akciju "Tisuću najboljih hrvatskih poduzeća", temeljenu na stručnoj i znanstvenoj podlozi i konkretnim pokazateljima. Pojedinačno se predstavljaju hrvatske županije i Grad Zagreb, a upravo su objavljeni podaci za Zadarsku županiju, gdje je po mjerilima najboljeg u novostvorenoj vrijednosti, odnosno dodanoj vrijednosti poduzeća ostvarenog u godinu dana, prvo mjesto u 2004. osvojila Nova banka! Novostvorenu vrijednost stručnjaci izračunavaju kao zbroj svih isplata radnicima i vlasnicima, uz sva davanja državi, i po tome se mjeri i udio u bruto domaćem proizvodu.

Nova banka prva!

Nova banka po novostvorenoj vrijednosti od 33,1 milijun eura uzela je i više od petine novostvorene vrijednosti u gradu. Samo iz ovog podatka vidljivo je što znači registracija sjedišta jake tvrtke i koliko je samo zbog te činjenice Zagreb u prednosti. Na drugom je mjestu Tankerska plovidba s 8,27 milijuna eura novostvorene vrijednosti ili 5,34 posto gospodarstva Zadra. Treće mjesto zauzeo je Turisthotel s 4,9 milijuna eura, te četvrto Tankerkomerc sa oko tri milijuna. Peta na ljestvici najboljih poduzeća u županiji je Tvornica kruha (2,8 milijuna), a šesta Jadran-tuna, prva koja nije iz Zadra (Sv. Filip i Jakov - 2,77 milijuna eura).

Na sedmome je mjestu Liburnija, osmom Intermod, devete su Ceste Zadarske županije, a na desetom je mjestu benkovački metalni lijev TCG, svi s nešto više od dva milijuna eura novostvorene vrijednosti. Nakon toga slijedi više tvrtki koje nisu iz Zadra, od biogradske Ilirije, Lignuma iz poličnika, Maraša iz Nina, kaljske Tune ili Paške sirane, no uz Zadrane poput Čistoće te tvrtki Gortan i Duca. Prema riječima Siniše Grgića, predsjednika Uprave Zavoda za poslovna istraživanja, novostvorena vrijednost bi trebala biti jedan od najpoštenijih kriterija, zbroja svih bruto dohodaka, jer se slično računa i bruto domaći proizvod, odnosno dobiva se na županijskoj i lokalnoj razini točna slika doprinosa svake tvrtke. No, novost je možda što uz ime tvrtke obvezno ide i ime prvih osoba u poduzeću. Tako bi top-lista 10 čelnih menadžera u gospodarstvu županije izgledala ovako: Damir Odak, Ive Mustać, Frane Skoblar, Božo Jusup, Željko Mudražija, Sinek Vidov, Edvin Šimunov, Ante Kovačević, Radoslav Gudelj i Željko Uzelac.

Gospodarski 11. u Hrvatskoj

Ako se gleda Zadarska županija u cjelini, prema podacima Zavoda i državne statistike polazi se od činjenice kako je njen udio u površini cijele Hrvatske 6,44 posto (peta u Hrvatskoj), a po broju stanovnika 3,65 posto (11 u RH). Međutim, gospodarski pokazatelji su nešto niži — po novostvorenoj vrijednosti je na 11. mjestu (203 milijuna eura ili 1,61 posto od RH), a po prosječnoj produktivnosti četvrta na ljestvici županija. Zadarska županija je više rangirana kad je riječ o broju subjekata u tijelima državne i lokalne uprave, te po broju obrtnika i samostalnih poduzetnika, a slabije rangirana kad se govori o broju trgovačkih društava ili udruga, sindikata i zajednica. Po broju novih poduzetnika, kojih je gotovo sedam posto u županiji od ukupnoga broja, Zadrani su na visokom četvrtom mjestu, ali po broju "održanih poduzetnika", odnosno onih koji su u poslu ostali više od tri godine, Zadarska županija je na niskom 18. mjestu među hrvatskim županijama.

Očito je da se održavaju efekti relativno bržega gospodarskog rasta, koji nije uvijek "milosrdan" u tržišnom smislu. Također, pokazuje se da novostvorena vrijednost raste, ali i blago oscilira. U posljednjih šest godina (1999.) iznosila je svega oko 80 milijuna eura, već 2000. godine porasla na 150 milijuna i otada, uz blagi pad 2001., raste do prošle godine, koja ipak nije bila značajnije veća od prethodne. Prihodi svih poduzetnika konstantno rastu i prije šest godina iznosili su nešto manje od 800 milijuna eura, da bi lani premašili milijardu i dvije stotine milijuna eura.

Očekuje se brži razvoj

Posebno je zanimljiva i analiza stavova poduzetnika — njih 190 u županiji dalo je mišljenje o daljnjem razvoju i (ne)mogućnostima zapošljavanja u njihovim tvrtkama. Čak 45 posto poduzetnika mišljenja je da će se u odnosu na ostatak Hrvatske Zadarska županija brže razvijati, a 15 posto misli da će to ići "daleko" brže! O "podjednakoj brzini" govori njih trećina, samo šest, odnosno dva posto, misli da će se županija razvijati sporije od ostale Hrvatske, ili "znatno sporije". Čak 58 posto očekuje da će sljedećih godina povećati broj svojih zaposlenika, u trećini tvrtki broj bi trebao ostati jednak po mišljenju njihovih vlasnika, a samo devet posto očekuje smanjenje broja zaposlenih.

piše Nenad Vertovšek Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Kupaonice

Materijali