Ulaz za korisnike

Recikliranje betona u cestogradnji

|
Recikliranje betona u cestogradnji
 
Recikliranje betona u cestogradnji
Rušenje i recikliranje - beton - Postojeći se sloj ceste lomi, tovari i odvozi do mjesta gdje se nalazi stroj za usitnjavanje (drobilica).

 

Ovdje se betonski materijal usitnjava, prosijava i separira u frakcije vrijednosti 0/4, 4/8, 8/16 i 16/30. Postojeća armatura u reciklažom materijalu izdvaja se pomoću magnetnog mehanizma od materijala koji se reciklira.

Reciklirani komadi betona veći od 4mm čiste se i direktno odvoze na novu trasu ceste gdje se koriste kao granulati. Ovakav reciklirani beton sadrži dijelom i asfalt, no ovo ne šteti novom betonu budući da udio asfalta, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, u recikliranoj smjesi iznosi do 10 posto.

U većini slučajeva betonska podloga za novu cestu zahtijeva određena poboljšanja u odnosu na staru podlogu i to u pogledu povećane nosivosti kao i veće otpornosti na vanjske utjecaje kao što je na primjer niska temperatura.

Budući da nosivi sloj sadrži razmjerno malo pijeska, onda se nedostatak fine frakcije može nadoknaditi nanošenjem sloja reciklirane frakcije vrijednosti 0/4 na nosivi sloj podloge prije stabilizacije (debljina oko 5 cm).

Materijali