Ulaz za korisnike

Rekordna 2017. za Siku.: Po prvi puta prodaja iznosi više od 6 mlrd. CHF – snažan rast od 8,9%

|
Foto: Sika Croatia
 
Foto: Sika Croatia
• Zahvaljujući rastu od 8,9%, prodaja Sika-e u lokalnim valutama za 2017. iznosi 6,25 mlrd. CHF • Ubrzani rast u četvrtom kvartalu od čak 12% • Rast u svim regijama • Otvaranje 9 tvornica, osnivanje 3 nacionalne podružnice, akvizicija 7 tvrtki • Izuzetno visok rast dobiti tijekom cijele 2017. godine • Predviđanja za 2018.: očekuje se povećanje prodaje više od 10%

I u 2017. Sika je dokazala svoju sposobnost generiranja snažnog rasta, ostvarivanjem porasta prodaje u lokalnim valutama za 8,9% što predstavlja ekvivalent od 6,25 mlrd. CHF. Osobito dinamičan bio je rast u četvrtom kvartalu koji je u lokalnim valutama iznosio 12%, uz organski rast od 8,5%. Ovom snažnom rastu Sika-e prije svega su doprinijeli pozitivan razvoj poslovanja u svim regijama, ulaganja u nove tvornice, daljnje osnivanje nacionalnih podružnica te uvođenje novih proizvoda na tržište. Za 2017. financijsku godinu očekuje se rekordni neto profit.

Porast prodaje te rast i ojačanje tržišnog udjela ostvareni su u svim regijama, a gotovo nerazmjerne stope rasta postignute su u SAD-u, Meksiku, Argentini, Kini, Jugoistočnoj Aziji, Pacifiku, Bliskom Istoku, Istočnoj Europi i Africi, kao i u sektoru automobilske industrije. U 2017., prodaja u EMEA regiji (Europa, Bliski Istok i Afrika) čiji je dio i Sika Croatia d.o.o., porasla je za 7,4% u odnosu na prošlu godinu.

Paul Schuler, Sika CEO: „Nastavili smo uspješno implementirati strategiju rasta i u financijskoj godini 2017., što je rezultiralo porastom prodaje od 8,9% – ovo će biti temelj za buduće rekordne rezultate poslovanja i neto dobiti. S devet novih tvornica, tri nove podružnice i sedam akvizicija, uložili smo značajna sredstva u tržišta u razvoju, kao i u platforme za rast u obliku proizvodnih tehnologija i kanala distribucije. Ovih 19 strateških investicija, naši inovativni i izuzetno kvalitetni proizvodi te globalna prisutnost omogućuju nam da s optimizmom promatramo budućnost. Sada imamo 100 nacionalnih podružnica te 200 tvornica. Zahvalan sam zajednici od 18 000 Sika zaposlenika i menadžerskom timu koji su zajedno ostvarili još jednu izuzetno uspješnu godinu, prije svega zbog njihove lojalnosti, stručnosti i impresivne predanosti.“

PREDVIĐANJA ZA 2018.

Za poslovnu godinu 2017. očekuje se porast operativne dobiti (EBIT) izuzetno visoke stope, u iznosu od 880 do 900 milijuna CHF.

U 2018. očekujemo porast prodaje viši od 10%, a nestabilne i rastuće cijene sirovina i dalje će predstavljati izazov – primjerice, u Kini je dostupnost sirovina bila uvelike narušena zbog raznih ograničenja uvedenih od strane vlade. Očekujemo i izuzetno visok porast operativne dobiti.

Ulaganjima u devet novih tvornica, tri nacionalne podružnice te sedam akvizicija, stvoren je temelj za daljnji rast. Ove ključne investicije, zajedno s razvojem novih proizvoda i jakom prodajnom organizacijom, omogućuju Sika Grupi da u budućnost gleda s povjerenjem i visokim očekivanjima.

https://che.sika.com/

https://hrv.sika.com/

Materijali