Ulaz za korisnike

RIVA, BOL NA BRAČU

|
Zaštita i njega betona - Foto: Lea
 
Zaštita i njega betona - Foto: Lea
ZAŠTITA I NJEGA BETONA

SIKA AT WORK - OPIS PROJEKTA

Na južnoj strani Brača smjestio se Bol, najstariji gradić na bračkoj obali. Prekrasne plaže učinile su ga prvom i nezaobilaznom turističkom oazom na otoku, posebice Zlatni rat – pješčana plaža koja se neprestano pomiče u neprekidnoj igri vjetra i valova. Ondje gdje se dodiruju kopno i more centar je svakog mjestašca na otoku, a u proljeće 2016. sudjelovali smo u projektu izgradnje, rekonstrukcije i uređenja bolske rive, središta i glavnog mjesta susreta u Bolu. Prelijepa šetnica predstavlja jedinstven sklad arhitekture, mora i kamena te novi ponos Brača.

ZAHTJEVI PROJEKTA

Općina Bol krenula je u izgradnju i uređenje šetnice uz more prateći najnovije trendove u urbanom uređenju i turizmu pa tako novu šetnicu krase i ekološka rasvjeta, posebno dizajnirane klupe i kamene skulpture. Pri tom, valjalo je udovoljiti izuzetno strogim zahtjevima – dugovječnost rive je obavezna, kao i mogućnost da podnese visoko prometno opterećenje, a upotrijebljeni materijali morali su biti najviše kvalitete, otporni na izuzetno vruća ljeta, vjetar i valove te pokazati visoku učinkovitost u dodiru s morskom vodom. Kao idealno rješenje za zaštitu i njegu betona odabrana je Sikagard®-704 S vodoodbojna impregnacija.

SIKA RJEŠENJE

Sikagard®-704 S – vodoodbojna zaštita betona i cementnih površina, podvrgnutih opterećenju zbog zamrzavanja i odmrzavanja, isoljavanja te utjecajima klorida u morskom okolišu. Ne utječe na paropropusnost, dobre je penetracije i otpornosti, a ujedno ne mijenja izgled zaštićenih površina. U skladu sa zahtjevima EN 1504-2 za hidrofobne impregnacije. Ukupna površina nove bolske rive zaštićene Sikagard®-704 S impregnacijom iznosi 760 m².

SUDIONICI PROJEKTA

Investitor: Općina Bol Projektant: Projectum d.o.o. (A. Banovac, L. Aviani, M. Muše) Izvođač: Rubigrad d.o.o. Proizvodnja betona: Cemex Hrvatska d.d. Sika koordinator projekta: Tonči Čačija

http://hrv.sika.com/

Materijali

 • Lea 1

  Lea 1

 • Lea 2

  Lea 2

 • Lea 3

  Lea 3

 • Lea 4

  Lea 4