Ulaz za korisnike

Sajam namještaja I saloni, Milano 2012- trend report

Sajam namještaja I saloni, Milano 2012- trend report
 
Sajam namještaja I saloni, Milano 2012- trend report
U periodu od 17-22.04. U Milanu je održan 51. Međunaroni sajam namještaja, I Saloni, na kojem su predstavljeni najnoviji trendovi u namještaju i dodacima (dnevni boravak, spavaća soba, dječja soba, vrtni namještaj)-Salone Internazinale del Mobile, Salone Internazionale del Complemento d Arredo, kuhinja i kuhinjske tehnologije-Eurocucuna, FTK te kupaonica i welnessa- Salone internazonale del Bagno.

Na sajmu je izlagalo 2500 izlagača na površini od 209 000m2. U sklopu sajma održan je i Salone Satellite, izložba maldih dizajnerskih nada, a ove je godine posvećen temi Dizajn-tehnologija, u čast nedavno preminulom Steve-u Jobs-u.

Vraćanje u prošlost, prirodni efekti te dinamika u oblikovanju i kombinaciji materijala i boja, osnovne su značajke najnovijih trendova.

Kuhinja, kao najkompleksinij prostor za opremanje doma doživjela je promjene. Višegodišnja «statičnost» u smislu forme sada se mjenja i ona postaje izrazito dinamična. Uz upotrebu prirodnih materijala, vizuelno dominira igra forme i kombinacija materijala. Kuhinjski otok postaje jako naglašen. Na njega se često veže blagovaonski stol pa se kuhinja na taj način uvlači dublje u zonu dnevnog boravka. Viseći elementi kuhinje više nisu u čistoj ravoj liniji, već se javlja igra visina, otvorenog i zatvorenog te igra materijala u kojima se mješaju prirodni -drvo i kamen sa metalom (sjajni efekt), lakiranim mdf-om, staklom. Visoki sjaj je sve manje prisutan, a dominira mat izražaj. Neizostavan element kuhinje su dekorativni predmeti koji su vrlo izražajni oblikom i bojom. Rasvjetna tijela iznad otoka ili same kuhinje su xxl dimenzija, a led rasvjeta integrirana u radnu ploču, ladice ili pod je još uvijek prisutna. Radna ploča je često izrađena od kamena-prirodnog ili umjetnog (efekt cementa), a prate ju detalji u drvetu-šank, fronte ili detalji fronti. Nape su i dalje vrlo maštovitog oblika.

FTK je pružio niz inovativnih proizvoda koji će zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih kupaca. Ekološki, štedljivi, multifunkcionalni, user-friedly -sve su to osobine najnovijih kuhinjskih uređaja. Novi uređaji štede i do 30% energije, komuniciraju sa smart phone-om tablet-om ili računalom, imaju interaktivne zaslone, mogućnosti upravljanja verbalnim naredbama. Pećnice omogućuju pećenje na više razina bez miješanja mirisa hrane.Sve je popularnije kuhanje na paru zbog čuvanja nutritivnih vrijednosti hrane pa se tako sve više razvijaju  i parne pećnice. Bežične sonde mjere temperaturu unutar jela te omogućuju idealnu procjenu dužine pripreme jela, ultrazvučni sustavi optimiziraju raspodjelu para unutar pećnice. Kuhalne ploče su dizajnirane na način da se vodi računa o ergonomiji. Nape dobivaju sustave neutraliziranja svih zagađivača-bakterija, virusa, grinja, peludi i sl. Hladnjaci sa opcijama brzog zamrzavanja čuvaju kvalitetu hrane, kao da nije bila zamrzavana, a svježa hrana ima puno veću trajnost. Sve ove osobine začinjene su vrhunskim dizajnom koji se osobito primjećuje na napama.

Sektor kupaonica jedan je od najbrže rastućih u posljednjih nekoliko godina, a posljedica je sve većeg razvoja svijesti o kupaonici kao prostoru za obavljanje higijenskih potreba, ali i odmora i užitka. I u kupaonicama je prisutan «prirodni» ugođaj, što je omogućeno maksimalnim uvođenjem kamena (prirodni ili umjetni) na površine zidova, umivaonike ili drveta-namještaj. Jačanje veza sa obrtništvom omogućila je uvođenje finih detalja koji pružaju osjećaj vrhunskog vizualnog užitka i bogatstva. U oblikovanju sanitarnih uređaja osjeti se retro-prizvuk. Kade su samostojeće sa ovalnim rubovima, dajući vizuelano meke forme, a isto se odnosi i na umivaonike, wc školjke i bide. Slavine sve više postaju umjetnost, kao i tuševi. Kabine od prozirnog stakla su i dalje prisutne, ali su sada obogaćene dekorativnim detaljima ili led rasvjetom. Ogledala su raznolika, maštovita, kao i kupaonski elementi. Oblikovanje je stilski raznoliko-od retro inspiracija do minimalizma obogaćenog detaljima u drvetu ili kamenu. I ovdje se proteže tema dinamike u oblikovanju pa su elemeti razvedeni kompozicijski i obogaćeni igrom puno-prazno.

Finske i turske saune postaju dijelom kupaonica.

Dnevni boravak kao prostor za odmor i druženje postaje vrlo blizak kuhinji, stilom, bojama i oblikovanjem. Sjedeće ganiture su vrlo prostrane sa naglašenom ergonomijom, izrađene od tkanine ili kože. Baza im je diskretna, a jastučići su u pepito uzorku, cvijetnom, prugastom, kariranom i u vrlo živim bojama. Obavezan element je foteljica. Boje koje dominiraju u boravku su siva, smeđa, krem, bijela kao bazne, a na njih se nadovezuju plava, narančasta, ružičasto-crvena, crvena, žuta, žarkozelena. Žarke boje u detaljima se često koriste i na komodama za tv koje su kompozicijski dinamične i razvedene. Izrađene su od tamnog ili svijetlog drveta (rjeđe  četkani efekt), a dopunjene detaljima od metala, stakla, mdf-a u živim bojama. Igra punih i praznih elemenata se stilski povezuje sa kuhinjom. Klub stolići su često od kamena ili stakla, pravokutni, ovalni, poligonalni. Smješteni su na tepihe koji imaju stari, otrcani efekt, a izvedeni su kao patchwork. Rasvjeta je dinamična, unutar samih komoda, a lampe su samostojeće i velikih formata. Završna obrada svih detalja je na tehnološki vrlo visokoj razini.

Razigranost i dinamičnost u trendu se na spavaćim sobama najviše izražava kroz uzglavlje kreveta. Ono postaje kompleks noćnih ormarića, polica te samog uzglavlja integriranih u zabavnu cjelinu. Cijelu priču prate ormari koji su čistih formi, ali u detalju prate temu uzglavlja. Walk in ormar je važan prostor spavaonice, ukoliko ga je moguće izvesti. Toaletni stolić kao dio priče o vraćanju u prošlost ponovo postaje dio sp sobe.  Drvo, kamen, mdf, staklo, žive boje na umjerenoj bazi- sve su ovo trendovski elementi spavaće sobe. I ovdje je efekt visokog sjaja sve manje prisutan, a dekorativni jastučići raznih oblika, tkanina i boja su neizostavni.

Dječja soba je idealan prostor za interpretaciju novih trendova koji su dinamični i izražajni.

Dječji kreveti su šareni i maštoviti, često povezani sa ormarima i radnim stolom u jednu kompozicijsku cjelinu. Fronte ormara su vrlo dinamične, bilo da se radi o kliznim ili zaokretnim vratima. Kombinacija boja i različitih materijala daje im živost, a priču dodatno pojačavaju police neobičnih oblika, kombinacija 3 i više boja te ponovo igra punih i praznih elemenata.  Žuta, plava, zelena, ružičasta boja obogaćene grafikama i materijalima pružaju pravi užitak u dječjim sobama, čak i za odrasle!

Ovogodišnji je sajam bio pravi optimistični užitak. Možemo slobodno reći da je svijet oslobođen svih recesijskih ustezanja i strahova te sa inspiracijama iz prošlosti, obogaćenim novom dinamikom hrabro ide dalje!

Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

Materijali