Ulaz za korisnike

Sanirajte krov sada – zimi uštedite

|
Sanirajte krov sada – zimi uštedite - Foto:Saint-Gobain Rigips GmbH
 
Sanirajte krov sada – zimi uštedite - Foto:Saint-Gobain Rigips GmbH
S krovnom izolacijom od mineralne vune je lako osigurati sunce i stvoriti ugodnu temperaturu za vrijeme hladnih mjeseci - no da li netko pritom razmišlja o troškovima grijanja? Energetski osviješteni vlasnici kuća , naravno da je ovo idealno vrijeme za radove obnove na krovu a to uključuje i ugradnju funkcijske toplinske izolacije. Čak se i vrlo jednostavnim mjerama mogu značajno smanjiti troškovi grijanja.

Isplati se kod krova započeti s izolacijom jer se tada uzima veliki dio vanjske površine kuće. Ako to nije izolirano tada se izgubi puno skupo plaćene toplinske energije. Prema tome, vrijedi pravilo - bez obzira da li se krovni prostor koristi u svrhu stanovanja ili kao spremište ili je potpuno prazna, izolacija je potrebna.

Najbolje bi bilo da se prije obnove krova napravi temeljita provjera: Je li krov još uvijek svugdje nepropusan? Da li su crijepovi još uvijek na svom mjestu i da li imaju nekakve pukotine? Ove točke se mogu razjasniti s očevidom iznutra i iz vrta ili ceste. Ako ima bilo kakvih sumnji tada pustite da to pogleda stručnjak. O rezultatu ovisi daljni postupak. 

Ako se na krovu trebaju napraviti neki veći radovi obnove, primjerice, treba obnoviti crijepove, tada je to dobra prilika da se razmisli o krovnoj izolaciji izvana. Pritom se ispod crijepova postavlja krovna izolacija koja  ne smeta gredama ili nekim drugim djelovima krovne konstrukcije te je posebno učinkovita protiv gubitka topline. Međutim, to nije zadatak za kućne majstore - ovdje se traže stručnjaci. 

Ako krovište još uvijek nije taknuto tada se u pravilu izolira iznutra. Ovdje imate različite mogućnosti da i Vi postanete aktivni. 

Vrlo jednostavno: Izolacija gornjeg potkrovnog stropa

Ako se krovni prostor ne koristi tada se može vrlo brzo i jeftino izolirati. Ovdje je većinom dovoljno da se postavi izolacijski materijal na gornji potkrovni strop - pritom se postavlja mineralna vuna, dakle bez međuprostora. To može napraviti i kućni majstor jer se mineralna vuna može lako postaviti: za rezanje je dovoljan nož za izolacijski materijal a ravna ploča može služiti kao ravnalo.

Ako krovni prostor želite koristiti kao prostor za spremište, to također nije nikakav problem. Ovdje možete također koristiti mineralnu vunu, jedino što trebate je stvoriti pritom stabilnu zračnu površinu. Ako koristite staklenu vunu tada prvo stavite okomito drva - njihov razmak odgovara širini izolacijskog materijala. Ako je staklena vuna postavljena između tada se zašarafe primjerice vijci na drva. Kamena vuna je otporna na vlagu. Možete je postaviti na grede i na to postaviti iverice ili gipsene ploče za površinu.

Materijali

  • Izolacija krova

    Izolacija krova