Ulaz za korisnike

Saune – savjeti za početnike

|
Saune – savjeti za početnike
 
Saune – savjeti za početnike
Brojna su mišljenja o «pravilnom» korištenju saune, u ovoj početnici predstavljeno je nekoliko metoda.

Molimo Vas da ih shvatite samo kao preporuku! S vremenom ćete razviti sasvim individualne rituale. Glavna svrha posjeta sauni jest osjećati se dobro i opustiti tijelo i duh. U današnje se vrijeme reklamiraju najrazličitije kabine, remeni i komadi tkanine koji bi ljude potakli na znojenje. Ali saunom se može nazivati samo prava sauna.

Je li korištenje saune zdravo i može li se u sauni smršaviti?

Najprije treba raskrstiti s krivim vjerovanjem koje uzima maha: u sauni se gubi na težini, ali time se ne mršavi. Taj stvarni gubitak težine isključivo se može pripisati «isparavanju» tjelesne tekućine.

Tijekom boravka u sauni koža se brzo zagrije za 2 do 4 stupnja. Taj osjećaj vrućine relativno je jak i tijelo se od njega brani znojenjem. To isparivanje hladi kožu. Prvo se stvaranje znoja u većini slučajeva ne osjeti budući da znoj zbog visoke okolne temperature isparava izravno na koži. Temperatura unutar tijela doduše neprestano raste, ali ne tako intenzivno i brzo. Osobe koje imaju problema s tlakom ili srčanim oboljenjima trebale bi se opreza radi konzultirati sa svojim liječnikom prije posjeta sauni. Iz iskustva je poznato da sauna vrlo povoljno utječe na subjektivno zdravlje, sportaši u sauni liječe ozljede mišića, a i ne postoji ni bolje sredstvo «liječenje od mamurluka». Sauna pruža opuštanje tijela i duše, povećava učinak te poboljšava reakcije krvnih žila.

Koliko često bi se trebalo ići u saunu?

Ljubitelji saune obično je posjećuju jednom tjedno, neki čak i dva puta. Poboljšanje reakcije krvnih žila traje oko tjedan dana. Ona podrazumijeva dugotrajnu zaštitu od prehlade i gripe ukoliko se sauna koristi redovito (svaki tjedan). Tijekom korištenja saune valja 2-3 puta ponoviti slijed «znojenje/hlađenje». Početnicima preporučujemo za početak dvije takve izmjene.

Zagrijavanje saune, peći u sauni

Toplina se najčešće stvara pomoću električne peći koja je ispunjena kamenjem. Dovođenjem svježeg zraka ispod te peći te miješanjem zraka kojem pogoduje konvekcija postiže se visok udio kisika. Grijaće spirale zagrijavaju kamenje i okolni prostor. U EOS peći ovisno o stilu gradnje stane do 60 kg kamenja. Pritom se ujednačuje odnos između topine nastale konvekcijom i one nastale zračenjem. Kamenje mora ispunjavati visoke zahtjeve za kvalitetom koji podrazumijevaju visoku toplinsku vodljivost, veliku gustoću i otpornost na lomljenje. Ponajviše se rabi olivin odn. peridot. U sauni se zagrijani zrak diže uvis ispod stropa, kako je prikazano grafičkim crtežom. Kako bi se održala tipična klima saune, nužna je faza predzagrijavanja koja traje od 45 minuta do sat vremena. Tek tada se zagrijavaju zidovi i klupe te se uspostavlja željena klima prostorije.

Stimulacija svjetlom u boji

Stimulacija svjetlom u boji česta je u blagim parnim kupeljima kao što su bio-sauna ili biljna sauna. Boje i svjetlost utječu na ljudski organizam i pospješuju biološke funkcije. Pomoću sljedeće četiri boje spektra može se ostvariti ublažavajući učinak:

  • Plava umirujuće djeluje na organizam.
  • Crvena stimulira i povećava tjelesni osjećaj ugode.
  • Žuta jača živce i razbuđuje.
  • Zelena djeluje regenerirajuće i umirujuće.

    Primjene i vrste kupelji

  • Biljna kupelj
  • Blaga parna kupelj
  • Kupelj s toplim zrakom
  • Sauna

Biljna sauna

U biljnoj sauni temperatura se kreće između 40 i 45 ºC, vlažnost zraka je između 60 i 65%. Iznad peći je katkad pričvršćena zdjela sa svježim biljem koje se kuha na pari. Ti se ekstrakti polagano oslobađaju i ugodan miris ispunjava prostor saune.

Blaga parna kupelj

U blagoj parnoj kupelji temperature su često između 40 i 52 ºC, a vlažnost zraka između 48 i 62%. Često se naziva i bio-saunom, pogotovo ako se istovremeno rabi svjetlost u boji.

Kupelj s toplim zrakom

Vlažna kupelj s toplim zrakom posebno se opskrbljuje svježim zrakom i zahvaljujući tomu gotovo da i nema kondenzata. Temperatura je između 40 i 55 ºC s vlažnosti zraka od 10 do 20%.

Finska sauna

To je «standardna sauna» koju korisnik saune svugdje može naći. Temperatura je u pravilu između 80 i 95 pa do 100 ºC, ponekad kao suha, a ponekad kao poparena sauna. Ako se primjerice prelijeva isključivo ekstraktima breze, sauna će se nazivati brezovom saunom; odabere li se bilje, bit će biljna sauna itd. Ali osnova je uvijek finska sauna.

Materijali