Ulaz za korisnike

SIKA AT WORK

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK SIKA RJEŠENJA OD TEMELJA DO KROV

OD OSNUTKA 1976. GODINE, KAO TADAŠNJA VIŠA TEHNIČKA ŠKOLA, GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK NIKADA NIJE IMAO VLASTITI PROSTOR, VEĆ JE BIO SMJEŠTEN NA NEKOLIKO LOKACIJA U GRADU. 18.04.2016. OBILJEŽEN JE ZAISTA POSEBAN  I POVIJESNI DAN, DAN KADA JE OSJEČKI GRAĐEVINSKI FAKULTET OTVORIO VRATA SVOJE NOVE ZGRADE, U KAMPUSU JOSIPA JURJA STROSSMAYERA.

OPIS PROJEKTA

Nova zgrada fakulteta predstavlja moderan i funkcionalan prostor koji obuhvaća gotovo 10.000 m². Kako bi studentima pružio sve što im je potrebno za stjecanje novih znanja i vještina, kompleks je organiziran tako da se u podrumu i suterenu nalaze laboratoriji i tehnički prostori, u prizemlju su predavaonice, knjižnica i referada, uprava se nalazi na prvom katu, a na drugom su kabineti i crtaonice. Najzanimljiviji dio zgrade je u suterenu gdje se nalaze ostaci rimske ceste iz stare Murse. Odlučeno je da se lokalitet sačuva i uklopi u dizajn prostora te je postavljena čelična konstrukcija koja omogućava pristup posjetiteljima. Ukupno je za novu zgradu Građevinskog fakulteta izdvojeno 123 milijuna kuna.

ZAHTJEVI PROJEKTA
 
Na ovom izuzetno velikom i zanimljivom projektu bilo je potrebno isporučiti najbolja rješenja od temelja do krova, u svakoj fazi gradnje. Investitorima su od posebnog značaja bile karakteristike, kvaliteta i dugotrajnost upotrijebljenih materijala, a Sika rješenja odabrana su u hidroizolaciji krova i ostalih prostora, zaštiti i njezi betona, postavljanju        fasade te pripremi i postavljanju podova. Glavni izvođač na projektu bila je Gradnja d.o.o. iz Osijeka.

SIKA RJEŠENJA

HIDROIZOLACIJA KROVA

Sikaplan® G – hidroizolacijska membrana od mekanog PVC-a za mehaničko pričvršćenje koja će dugotrajno zaštititi krov fakulteta od raznih vremenskih uvjeta i UV zračenja.
Sarnafil® TG 66-15 – hidroizolacijska membrana na bazi TPO-a, ojačana staklenim voalom. Postojana na starenje, mikroorganizme, gljivice i korijenje, a ujedno štiti i od vremenskih uvjeta.
Sarnavap® 1000E – parna brana na bazi polietilena.

Sika Geotekstil 300 – za zaštitu i razdjeljivanje.

HIDROIZOLACIJA OSTALIH PROSTORA

SikaTop® Seal-107 – hidroizolacijski mort upotrijebljen za zaštitu podruma, terasa, kupaonica.

POSTAVLJANJE FASADE

SikaMembran® - vodonepropusna membrana, otporna na atmosferilije, u ovom projektu iskorištena za brtvljenje spojeva između elemenata ventilirane fasade, a fiksirana je SikaBond® TF plus N elastičnim ljepilom.
Sika Hyflex®-250 Facade – brtvena masa upotrijebljena za brtvljenje staklene fasade.
Sikasil® WS-605 – silikonska masa upotrijebljena za brtvljenje spojeva na staklenoj fasadi.

ZAŠTITA I NJEGA BETONA

Sikagard®-704 S – vodoodbojna zaštita betona, ne mijenja izgled zaštićenih površina i ne utječe na paropropusnost.
Sika® AnchorFix-2 – lijepilo visokih performansi za lijepljenje i sidrenje ankera svih vrsta.

PRIPREMA I POSTAVLJANJE PODOVA

SCHÖNOX ZM – prije postavljanja gumenih podnih obloga površine su nivelirane pomoću SCHÖNOX ZM mase; ekološkog proizvoda s vrlo niskom emisijom.
SCHÖNOX EMICLASSIC – višenamjensko ljepilo s visokom početnom ljepljivošću i niskom emisijom, upotrijebljeno za lijepljenje gumenih podnih obloga Nora systems.
Sikaflex® PRO-3 i-Cure – elastična masa za brtvljenje s vrlo visokom postojanošću na mehaničko opterećenje, nužno za zgradu poput Građevinskog fakulteta.
Synteco Classic – brzosušeći lak kojim je premazan dio drvenih podnih obloga, maksimalno otporan na habanje i grebanje.

SUDIONICI PROJEKTA

Investitor: Sveučilište J.J.Strossmayera, Osijek Glavni izvođač: Gradnja d.o.o., Osijek Podizvođači: Izolacija d.o.o., Koška; MODUS d.o.o., Osijek; IMAL-PLAST d.o.o., Osijek; Stolarija goood d.o.o., Osijek; Visio d.o.o., Osijek Sika koordinatori projekta: I. Hajić, D. Šomoši, D. Grgec, J. Tomljenović

Materijali