Ulaz za korisnike

Silikatne boje

|
Silikatne boje
 
Silikatne boje
Silikatne boje nazivaju se još boje na bazi natrijevog silikata (vodeno staklo) ili keim-boje (prema njihovom pronalazaču A.W.Keim).

„Vodeno staklo“ predstavlja pojam za soli i estere kremene (silicijeve) kiseline. S kemijskog aspekta se radi o bliskom srodniku kvarcnog pijeska.

Ove boje imaju značajne zdravstvene i tehničke prednosti u odnosu na disperzivne boje, nose međutim sobom probleme za nevješte kućne majstore. Zog toga ih se teško može naći u trgovinama građevinske opreme.

Silikatne boje odnosno boje na bazi vodenog stakla pogodne su za ličenje zidova. Drže se besprijekorno i trajno na žbuci, čvrste su i vodootporne (postojane i na pranje), jer s podlogom čine kemijski spoj. To se prije svega odnosi na vapnenu žbuku i žbuku koja sadrži cement. Gips međutim uopće nije pogodan za silikatne boje , jer premazi na bazi vodenog stakla pucaju, što se pripisuje kemijskim interakcijama.

Gips se između ostalog dijelom otapa u vodi. Ličenjem gipsa silikatnom bojom stvara se na površini gipsa odmah netopivi kalcijev silikat. Oba sloja se drže čvrsto jedan na drugome, imaju međutim veliko naprezanje i zato se oslobađaju od manje napregnute gipsane podloge. Na donjoj strani ispucale silikatne boje ostaje bijeli sloj kalcijevog silikata. Boja koja se bazira isključivo na vodenom staklu naziva se još i čista silikatna boja.

Nasuprot tome se na tržištu mogu već naći i silikatne disperzivne boje , koje osim vodenog stakla sadrže još i disperzije umjetnih smola kao vezivno sredstvo.

Mogu se koristiti na svim vrstama unutarnje žbuke. Tko se ipak iz biološko građevinskih razloga odluči za silikatne boje treba ipak postupati s takvim mješavinama oprezno, jer one sadrže opet visoko zastupljene i konzervanse i otapala ( vidi disperzivne boje).

Zbog male debljine slojeva je njihov premaz izrazito tanak i mat.Optika direktnog ličenja podloge mogla bi se okarakterizirati kao“rustikalna“.

Kako boje na bazi natrijevog silikata na gipsu pucaju, žbukane zidove nikako ne smijete (prije ličenja silikatnim bojama) popravljati gipsom.

To se ne smije raditi ni iz drugih razloga , posebno kada se radi o površinama izloženim vlazi, pa čak i ako se koriste uljne boje ili boje na bazi ljepila. Popravak oštećenih mjesta mora se izvršiti prije ličenja, po mogućnosti istom vrstom žbuke kojom je zid već žbukan.

Silikatne boje se ne drže na disperzivnim bojama.

Prilikom uporabe voditi računa o sljedećem:

Prilikom rada sa silikatnim bojama obvezna je uporaba zaštitnih rukavica, jer su te boje otrovne i nadražuju kožu. Staklene i keramičke površine obavezno treba zaštiti od prskanja silikatnih boja, jer se mogu formirati flekovi koji se više ne mogu ukloniti.

Razređivači i čistila

„Razređivači“ su u najširem smislu riječi oznaka za čvrste, tekuće ili plinovite materijale, koji se koriste za razrjeđivanje koncentriranih supstanci. U užem smislu riječi podrazumijevamo pod „razrjeđivačima“ lako hlapljive tekućine, koje se dodaju bojama, lakovima i umjetnim smolama za vrijeme proizvodnje i uporabe, kako bi se njihova svojstva prilagodila određenoj vrsti uporabe.

Kad razređivači za uljne i lak boje pogodna su terpentinska ulja i zamjena terpentina , a za razrjeđivanje boja od umjetnih smola koriste se primjerice organska otapala na bazi aromata ili alkohola. Neki od tih razrjeđivača pogodni su za čišćenje već osušenog radnog pribora, kistova, četki und valjaka. Razrjeđivač je istovremeno i otapalo.

Terpentinsko ulje je eterično, bezbojno do svijetlo-žute boje, ugodnog mirisa, koje se dobiva iz živućeg ili odumrlog drveta odnosno iz smole različitih vrsta bora. Kao prirodni proizvod ima prednost i sa stanovišta ekologije, ali u čistom obliku je otrovan.

Zamjenski terpentin se sastoji od test-benzina, sintetskog proizvoda iz nafte, koje se u pogledu točke vrelišta i sposobnosti otapanja ponaša slično kao terpentin. Za prikrivanje neugodnog mirisa benzina i petroleja miješaju se terpeni ugodnog mirisa.

Aromati predstavljaju zbirnu oznaku za dijelom vrlo otrovne sastavne dijelove nafte. Alkoholi su kemijski srodni etanolima.

Upute za uporabu

Otapala su lako hlapiva i moraju se koristiti u dobro provjetravanim prostorima. Ne smiju dospjeti u ruke djeci niti u pitku vodu.

Opasni sastojici

Razrjeđivači ne „sadrže“ opasne sastojke, već su sami po sebi opasni po zdravlje. Lako se apsorbiraju preko pluća i dijelom i preko kože.

Izazivaju glavobolju, iritaciju sluznice i očiju, probleme s disanjem, prestanak disanja pa čak iovisnost. Neke vrste otapala, prije svega ona iz skupine aromata izazivaju rak ili se sumnja da su opasnikao potencijalni izazivači te bolesti.

Zaključak
Razrjeđivači se moraju koristiti vrlo oprezno. Prilikom građenja i renoviranja treba svakako koristiti otapala na bazi vode, kako bi se izbjegli zdravstveni problemi.

Djelovanje, oblikovanje i filozofija boja

Boje oslobađaju u nama određene emocije. Naravno da je reakcija u prvoj liniji individualna, to znači svako reagira na određenu boju drugačije i svako ima svoju omiljenu boju.

Osim toga postoji osnovna šema, koje se možete pridržavati:

Plava:
Plava boja djeluje smirujuće i daje mir. Plava boja pozitivno utječe na stres, nervozu, nemir i smetnje spavanja. Plava i plavo-zelena, kao boje leda i vode vrijede istovremeno kao „hladne“ i „mirne“. Te boje ne djeluju samo u skladu s osjećajima već i konkretno tjelesno.

Žuta:
Na našim geografskim širinama žuta boja baš i nije omiljena. Dovodi se u vezu sa zavišću, izdajom, kukavičlukom i rijetko predstavlja omiljenu boju. Žuta boja spada u tople boje, jer asocira na pojmove kao sunce i svjetlost. Žuta predstavlja budnost, kreativnost i brzo razumijevanje. Jaka žuta boja brzo iritira.

Narančasta:
Vesela, aktivna, proširuje vidike. Djeluje međutim istovremeno kao šok-boja i zamara.

Zelena:
Svijetlo zelena je boja prirode, geneze i nada. Prostorija oličena zelenom bojom djeluje na čovjeka umirujuće, relaksirajuće .

Crvena:
Crvena je jaka boja. Crvena je simbol za život, za krv, energiju i tjelesnu aktivnost. Intenzivna crvena može i zamarati. Prostorija kompletno oličena u crvenu boju može djelovati „agresivno“. Crvena djeluje na malu djecu zaštitnički.

Crna:
Tužna, teška. Ne reflektira druge boje, guta svjetlost. Crni namještaj u prostoriji sa zidovima oličenim u bijelu boju daje akcent.

Bijela:
Čista, svijetla, prijateljska, čini prostor većim. Umanjuje kontraste među drugim bojama. Previše bijele boje djeluje sterilno.

Bež:
Mirna, neupadljiva; može se dobro kombinirati.

Smeđa:
Na odrasle djeluje zaštitnički, prirodno, boja zemlje. Mala djeca nemaju odnos prema smeđoj boji.

Plava:
Dubina, širina, tamno plava djeluje umirujuće, ozbiljno i teško, guta svjetlost. Svijetlo plava je hladna i svježa, proširuje prostor.

Kako ćete povoljno oličiti Vaš prostor određenom bojom ovisi o namjeni prostora. Spavaće sobe podnose mirne, hladne tonove, dok dnevni boravak i dječja soba traže tople boje s akcentom. Pri tome je važno razmisliti i o tome, želite li da prostorija bude veća, manja, šira ili viša.

Važno je također boju kupovati pri danjem svjetlu; tada će primjerice tamniji tonovi biti podnošljiviji nego kad se biraju za prostoriju koja ima samo jedan mali prozorčić na sjevernoj strani ( i još ispred drvo jele..).

 

Materijali