Ulaz za korisnike

Skidanje starih tapeta

|
Skidanje starih tapeta -Foto: maler-vergleich.com
 
Skidanje starih tapeta -Foto: maler-vergleich.com
Skidanje starih tapeta može Vas razljutiti i dovesti do očaja, međutim obično je neophodno ako zidove želite tapecirati novim tapetama.

Često se događa da su stare tapete iznimno otporne i ne daju se skinuti – makar ne u jednom komadu!

Obično na zidovima ostaju komadi stare tapete koji se mukotrpno moraju strugati lopaticom za struganje. Kako Vas takvo skidanje tapeta ne bi koštalo živaca i vremena dajemo Vam nekoliko korisnih savjeta.

Skida li se tapeta lako i brzo ili mukotrpno sve ovisi o vrsti i svojstvima tapeta kao i o podlozi. Poseban slučaj su fizibilne tapete kod kojih se gornji sloj skida, a donji tanki sloj ostaje kao podloga za nove tapete.

Tapete od grubih vlakana i flizelinske tapete

Dok se moderne flizelinske tapete lako skidaju, višestruko ličene tapete od grubih vlakana stvaraju značajne probleme. Zato je važno najprije dobro navlažiti površinu tapete i promatrati što će se događati. Ukoliko tapeta apsorbira vodu i promijeni boju Vaš trud će vjerojatno ostati u granicama razumnog. Ukoliko se voda kapa s tapete znači da vlaženje tapete neće puno pomoći jer voda ne prodire kroz slojeve nanesene boje. Zato se preporuča da tapete perforirate igličastim valjkom i to preko suhe tapete. Tako će voda kasnije lakše prodirati kroz sitne otvore i smekšati ljepilo.

Namočite tapete toplom vodom i omekšivačem koje ćete zajedno pomiješati u kanti. Nešto skuplje je otapalo za tapete, a može se kupiti u svakoj bolje opskrbljenoj prodavaonici građevinskog materijala. Vlaženje tapeta najbolje uspijeva pomoću prskalice za vrt, alternativo boce za prskanje cvijeća. U težim slučajevima možete koristiti i parne čistače. Nakon vlaženja tapeta se u većini slučajeva skida s podloge, ukoliko ne uspije prvi put pokušajte ponovo…

Materijali