Ulaz za korisnike

Skirin projekt rasvjete nagrađen prestižnom IES nagradom u New Yorku

|
Skira_zeleni most_zagreb7-181017_Danijel Bartolic.jpg
 
Skira_zeleni most_zagreb7-181017_Danijel Bartolic.jpg
Dizajn rasvjete Zelenog mosta u Zagrebu, realiziran prema projektu Deana Skire i njegovog tima, osvojio je prestižnu IES Special Citation nagradu u New Yorku.

Nakon što je u svibnju nagrađen s Award of Merit, ocjenjivački sud odlučio je dodjeliti mu posebnu nagradu koju dobivaju projekti s iznimno kreativnim i originalnim idejama. Special Citation prepoznaje izniman pristup u dizajnu rasvjete uz korištenje svjetla kao umjetničke forme. Svečana dodjela održat će se u Bostonu 9.kolovoza povodom 45-te godišnjice održavanja konferencije IES Illuminating Engineering Society.

- Veliko nam je zadovoljstvo primiti ovakvu značajnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji s projektima koji iza sebe imaju renomirane timove i globalne investitore. Ponosni smo što možemo doprinijeti promociji naše države i u ovako specijaliziranom segmentu kao što je dizajn rasvjete i arhitektura, rekao je Dean Skira, ujedno i jedini dizajner rasvjete iz Hrvatske s članstvom u međunarodnim udruženjima IES Illuminating Engineering Society i IALD International Association of Lighting Designers.

Dizajn rasvjete željezničkog mosta, poznatog i kao Hendrixov most, ističe njegovu prepoznatljivu zelenu boju, dok RGB rasvjetu aktivira vlak svojim prolaskom što svjetlosni efekt čini dinamičnim ovisno o voznom redu Hrvatskih željeznica. Projekt je započeo 2014. te je uz podršku i suradnju s Gradom Zagrebom i HŽ Infrastrukturom d.o.o. realiziran u svibnju 2017.

Skirini projekti poput Eurasia tunela koji povezuje Europu i Aziju, Svjetlećih divova u Puli i uvale Čikat te proizvodi čiji dizajn potpisuje, dobili su dosad brojna priznanja u Hrvatskoj i u svijetu, a nedavno je nagrađen i za dizajn kružnog toka u Puli IALD nagradom u Chicagu. 

Materijali