Ulaz za korisnike

skyTech- izolacijski sistem

|
Foto: skyTech- izolacijski sistem
 
Foto: skyTech- izolacijski sistem
I dalje pratimo iskustva kupaca sa izolacijom od 1 cm koja zamjenjuje 24 cm mineralne vune

skyTech je napredni izolacijski sistem francuskog proizvođača Winco Tech. Radi se o negorivoj reflektirajućoj izolaciji koja se primjenjuje kao toplinska i zvučna izolacija sa unutrašnje strane na zidovima, stropovima i u podrumima te kod izoliranja krovišta sa vanjske strane i unutrašnje strane, te kod ventiliranih fasada za sve vrste građevina. O iskustvu u njegovoj upotrebi pri sanaciji potkrovlja u obiteljskoj kući razgovarali smo sa nekoliko investitora koji su iznimno zadovoljni skyTech sistemom.

PRIMJER 1. Sanacija potkrovlja Investitor: Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh..

Sanacija krovišta radila se na kući u nizu koja je dilatirana od susjednih kuća. Razvedeni krov ima relativno veliku tlocrtnu površinu, a čitavo se potkrovlje koristi kao stambeni i poslovni prostor. Za detekciju toplinskih mostova i stanja postojeće toplinske izolacije (10-15 cm kamene vune) izvršeno je termografsko snimanje IC kamerom što je samo potvrdilo zapažanja o nedostacima koji su postajali sve naglašeniji tijekom godina.

Razgovarali smo sa gđom. Vuković Vargom nakon godinu dana od sanacije potkrovlja sa skyTech folijom, te sada nakon 3 godine od sanacije. Njezina iskustva su i dalje pozitivna, a učinci u uštedi energije znatni.

“Nakon izvedbe dodatne izolacije potkrovlja skyTech izolacijom prošlo je skoro 3 godine, i dalje smo zadovoljni sa postignutim efektima što je posebno vidljivo na računima kod grijanja ali i sveukupno na kvaliteti mikroklime. Efekt se očituje u uštedi i računima grijanja koji su manji za 40-50% (za plinsko grijanje) u odnosu na ranije razdoblje prije sanacije krovišta. Klimu tokom ljeta gotovo neznatno palimo, možda svega dva-tri puta tokom ljetnih mjeseci. skyTech odlično zadržava toplinu u prostoru gdje je prosječna temperatura 21 ºC cijele godine. Tokom noći, kada je grijanje isključeno, temperatura gotovo da ne pada tokom zimskih mjeseci i ujutro imamo istu temperaturu prostora kao i navečer prije noćnog režima rada grijanja”, Nevenka Vuković Varga, dipl.ing.arh., Čakovec. Nakon sanacije objekta ponovljena je termografska snimka krovišta i rezultati su puno bolji nego prije sanacije.

Primjer 2. Adaptacija potkrovlja Investitor: Toni Milas

Radi se o stambenom prostoru površine 105 m2 u višestambenom objektu u centru grada Zagreba. Stan je djelomično u potkrovlju koje je prije sanacije bilo u dosta lošem stanju. Zbog tehničkih zahtjeva i načina gradnje nije bila moguća klasična izolacija od 20 cm ili više jer bi to zahtjevalo podizanje cijelog krovišta što bi u konačnici bilo financijski i vremenski zahtjevno, a i smanjio bi se volumen stana. Investitor, g. Milas podijelio je s nama izuzetno pozitivna iskustva nakon ugradnje skyTech sistema.

“Naš dojam nakon ugradnje skyTecha i prve zime provedene u stanu nakon adaptacije je fantastičan. Ušteda na računima plinskog grijanja je barem 50% ako ne i više. Prosječna temperatura koju mi održavamo je 22 do 23 ºC. Navečer već prije 22 h gasimo grijanje i ujutro se budimo u ugodnoj temperaturi, za razliku od prije kada smo se budili u ohlađenom prostoru.”

Primjer 3. Adaptacija potkrovlja Investitor: gđa. Slavica Belević

Razgovarali smo sa gđom. Belević iz Poreča, po struci inženjerkom građevine, koja je prepoznala skyTech kao materijal pogodan za sanaciju potkrovlja u svom stanu. Stan se nalazi u višestambenoj jedinici, koja je fasadama povezana sa još dvije višestambene jedinice.

Njezina iskustva su također pozitivna.

“Sanaciju sa skyTechom napravili smo 2013. u potkrovnom prostoru koji smo adaptirali u stambeni dio. Prije toga nije bilo nikakave izolacije, a odlučili smo se na postavljanje skyTecha sa vanjske strane betonskih krovnih ploča. Cijeli stan grijemo i hladimo sa klima uređajima i postižemo optimalnu temperaturu i ugodnu klimu. Potkrovni prostor dogrijavamo i hladimo bez problema također sa klima uređajem i razlika u trošku struje je svega 100-150 kn u odnosu na period kad klima uređaj ne koristimo. Za skyTechu saznala sam u Hausbau i odlučila se za njega jer se radi o svega 1 cm debelom materijalu koji ima odlične toplinske karakteristike”.

Od početka travnja očekuje se iz FZOEU javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Javni poziv obuhvatiti će i toplinsku zaštitu vanjske ovojnice. Subvenciju možete iskoristit za sanaciju sa skyTech izolacijskim sistemom. Postotak poticaja će se kretati od 40-80% i ovisi o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća. Procedura je pojednostavljena i više o njoj možete pročitati u EkoIN prilogu ovog broja.

skyTech- izolacijski sistem

Jadranska avenija bb
10020 Zagreb
gsm: +385 98 258 427
tel/fax.: +385 1 65 36 093
web: www.winco-tech.com
www.polo-commerce.hr
e-mail: novi-krovovi@ri.t-com.hr

Materijali