Ulaz za korisnike

Što morate znati prije kupnje madraca

Što morate znati prije kupnje madraca
 
Što morate znati prije kupnje madraca
Prosjek spavanja dnevno iznosi 7 sati, tj. trećinu života. Upravo ovaj podatak govori o važnosti odabira madraca na kojem spavamo. Neovisno o odabiru kreveta, kvaliteta madraca je ona koja utječe na kvalitetu sna. Zbog svega ovoga treba vrlo odgovorno pristupiti njegovoj kupnji.

Prije odabira samog madraca nužno je pravilno definirati dužinu i širinu i visinu kreveta. Za starije osobe se preporučuje višlji krevet koji se postiže samom konstrukcijim kreveta ili visinom madraca. Kvaliteta konstrukcije, kao podloge madracu treba biti takva da ne dolazi do škripanja ili ljuljanja kreveta, jer mogu narušiti kvalitetu spavanja. Dužina madraca ne bi trebala biti kraća od 200cm, kada govorimo o odraslim osobama, a 190cm se preporučuje samo osobama nižeg rasta. Za sve natprosječno visoke ljude se preporuča izrada madraca po mjeri.

Poza čovjeka u ležećem stanju treba biti takva da kralježnica zadržava svoj prirodni S oblik. Madrac treba omogućiti da ramena i zdjelice potonu niže od ostatka tijela. Važno je da madrac ovo svojstvo trajno zadrži, jer tek tada će biti spriječeni bolovi u leđima i loše držanje.

Kod odabira bračnog madraca je preporučljivo da je sastavljen iz dva dijela. Budući da se radi o dvije osobe različitih težina, nemoguće je u jednom madracu zadovljite sve potrebne zahtjeve za kvalitetom. 

Latofleks letvice imaju važnu ulogu u podešavanju kvalitete spavanja. Zona ramena i prsnog koša mora imati mogućnost promjene tvrdoće. Nakon prvih nekoliko dana od kupnje novog madraca poželjno je regulirati letvice. Mogućnost reguliranja naslona za glavu i oslonca za noge će uvelike pridonijeti kvaliteti odmaranja i sna. Ovo je osobito važno za bolesne osobe koje puno vremena provode u krevetu. Mehanizam treba biti takav da s vremenom ne dolazi do oštećenja madraca uslijed pomaka.

Pretpostavlja se da se svaka osoba tijekom noći okrene barem 20 puta. Stoga je kvaliteta madraca usko vezana i za njegovu dugotrajnost.

Pri odabiru madraca nužno je savjetovanje sa stručnom osobom, a veća cijena je kvalitetno ulaganje u vlastito zdravlje.

 

Materijali