Ulaz za korisnike

Stvorite atraktivan i funkcionalan radni kutak u domu

Stvorite atraktivan i funkcionalan radni kutak u domu
 
Stvorite atraktivan i funkcionalan radni kutak u domu
Bilo da se radi o stalnim ili dodatnim poslovima u domu, potrebom za informiranjem ili zabavom, kućni ured postaje potreba suvremenog stanovanja. Ova dodatna funkcija traži svoj prostor, funkcionalnost, ali i ljepotu, kako bi i u trenucima odmora cijeli prostor bio vizualno ugodan.

Kućna računala su unijela velike promjene u živote ljudi, a one su se odrazile i na način provođenja vremena u vlastitom domu. Pristup bilo kojoj informaciji, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim interesima najčešći je  putem  interneta. Gledanje filmova ili  slušanje glazbe samo su neki od načina provođenja vremena uz računalo. 

Budući da je vrijeme provedeno uz računalo sve duže, prostor treba zadovoljiti niz funkcionalnih kriterija pa će i provedeno vrijeme na kućnom radnom mjestu biti puno ugodnije. Prije svega, veličina stola treba odgovarati potrebama. Uz smještaj ekrana i tipkovnice, poželjno je ostaviti dovoljno mjesta za smještaj knjige, bilježnice ili pribora koji ćemo koristiti za razne zabilješke. Svu ostalu opremu-printer, skener, kopirni aparat pokušajte smjestiti u obližnje elemente sa mogućnošću zatvaranja. Na taj ćete način izbjeći stvaranje prašine i olakšati čišćenje samog radnog prostora. Ono što je također važno je da će na taj način vaš radni kutak uvijek biti uredan i bolje se povezati sa drugim dijelom prostora. 

Sami monitor treba biti dovoljno udaljen od lica korisnika, kako bi se zaštitio vid. Iz istog razloga izbjegavajte previše svijetlu ili tamnu površinu radnog stola, kao i direktnu rasvjetu.

Odabir radne stolice neka bude takav da omogućuje različite položaje, a idealna je tzv. stolica za aktivno sjedenje, koja omogućuje rad mišića tijela i štiti kralježnicu. Na žalost, takve stolice su nešto višeg cjenovnog razreda pa će mnogi odustati od zdravstveno boljih rješenja.

Sami izgled namještaja uvelike ovisi o prostoru u kojemu će biti smješten. Ako se radi o posebnoj prostoriji, velika je sloboda u kreiranju izgleda i odabiru materijala. Ako je radni kutak smješten u dnevnom boravku, onda mu treba posvetiti puno više pažnje. Vrlo često se on naknadno ugrađuje u već postojeći prostor s namještajem pa treba pažljivo odabrati poziciju i elemente, kako prostor ne bi postao prezagušen. Preporučljivo je izvaditi pojedine komade namještaja i osloboditi prostor, a nikako ne ubacivati mali radni stol i stvarati prostornu i vizualnu zagušenost, samo da bi se zadovoljila potreba za radnom zonom. Kvaliteta rada i ugodan izgled prostora važni su za vašu učinkovitost i dobro raspoloženje.

Povežite boje i materijale sa postojećim elementima namještaja, a najbolje efekte ćete postići kada radna zona vizualno izrasta iz postojećih elemenata i postaje njena logična cjelina. Svi oni koji tek opremaju svoje domove trebaju dobro razmisliti o poziciji, dimenziji i povezivanju radne zone sa ostalim prostorima.

Korištenje laptopa može biti vrlo praktično, jer se rad može događati i na sjedećoj garnituri. Ipak, pripazite da je ispod uređaja tvrda podloga, a ne vaše tijelo, zbog prozračivanja.

Uživajte radeći ili zabavljajući se u vlastitom domu i stvorite ugodnu i kreativnu radnu atmosferu!

www.interijerNET.hr

Materijali

 • Slika 1. Ured

  Slika 1. Ured

 • Slika 2. Ured

  Slika 2. Ured

 • Slika 3. Ured

  Slika 3. Ured

 • Slika 4. Ured

  Slika 4. Ured