Ulaz za korisnike

Sustav CARPIO na 11. Svjetskom kongresu troškovnog inženjerstva u Sydneyu

|
Foto: ICEC
 
Foto: ICEC
Zadovoljstvo mi je izvijestiti Vas da je znanstveni rad, temeljen na funkcijama sustava carpio, uvršten za prezentiranje na značajnoj svjetskoj konferenciji u Sydneyu, Australia.

Svaki projekt započinje i završava sa troškovima. Troškovi predstavljaju ključ uspjeha svakog projekta. To je slogan pod kojim se održava najznačajniji skup stručnjaka iz područja Projekt managementa i troškovnog inženjerstva pod pokroviteljstvom svjetskog udruženja ICEC (International Cost Engeneering Council – www.icoste.org ). Njihov 11. svjetski kongres se ove godine održava u u Sydneyu, Australia, od 18.11. do 20.11.18. i na njemu prezentiram rad pod nazivom “Koordinacija isprepletenih korporativnih mrežnih planova kao višestruke kontrole projekta” (“Coordination of interleaved corporate schedules as multiple projects cost controls”). ICEC je svjetska krovna organizacija osnovana 1976. godine i okuplja više od 300.000 troškovnih inženjera građevinske struke u više od 120 zemalja. Detaljnije informacije o skupu možete pogledati na slijedećoj poveznici:

https://icecpaqs2018.com/

Odabiranje rada za predstavljanje na 11. Svjetskom kongresu predstavlja veliki uspjeh za nas, jer znači potvrdu smjera razvoja carpio sustava na svjetskoj razini. Ovo je već druga prezentacija rada na ICEC Svjetskom kongresu u kojima se opisuje način upravljanja troškovima implementiranih u carpio sustavu. U radu prezentiranom na prošlom svjetskom kongresu (2016 godine u Rio de Janeiru) sam obradio temu ranog otkrivanja trendova troškova za pojedinačne aktivnosti mrežnog plana, dok se u ovogodišnjem radu bavim integracijom aktivnosti mrežnog plana u sve segmente poslovanja tvrtke.

Uspješni završetak pojedine aktivnosti mrežnog plana (unutar roka i unutar budžeta) često ovisi o događajima izvan gradilišta (predfabrikacija, nabava, transport, financijska pozicija tvrtke, podizvođači itd), te normalni tijek izvođenja aktivnosti bude ugrožen događajima izvan utjecaja voditelja građenja. Svaki zastoj se očituje u dodatnom angažiranju resursa i povećanju vremenski ovisnih troškova što smanjuje planiranu dobit i u slučaju dijeljenih resursa, uvodi destabilizaciju drugih projekata.

Takve korporativne zadatke prepoznajemo u svakodnevnim poslovima voditelja gradnje, kao na pr Zahtjev za izmjenom ili Zahtjev za nabavom ili Zahtjev za isporukom betona, koji zatim posljedično prouzroče niz dodatnih aktivnosti prema drugim odjelima, prema dobavljačima, prema financijskoj službi, tvoreći lanac aktivnosti koje se moraju uspješno izvršiti da bi se aktivnost mrežnog plana odvijala bez zastoja. Svaki takav korporativni zadatak ima trajanje, resurse, aktivnosti koje prethode i one koje slijede, pa ih, uvjetno, možemo prepoznati kao aktivnosti i na njih primijeniti kalkulacije koje se primjenjuju na mrežno planiranje, čime se dobiva mreža konkurentnih korporativnih aktivnosti. U ovom slučaju nema smisla računati kritični put takvih aktivnosti, ali ima smisla primijeniti PERT postupke i izračunati vjerojatnost da se sve takve aktivnosti poslože kako bi se aktivnost mrežnog plana odvijala bez zastoja. Ili  još bolje, identificirati aktivnosti koje su ispod željene vjerojatnosti i mogle bi utjecati na tijek aktivnosti mrežnog plana, kako bi se na vrijeme uvele preventivne mjere.

Rad opisuje primjenu naše Multidimenzionalne Preventivne Koordinacije u integraciji praćenja pojedine aktivnosti mrežnog plana sa ostalim vezanim aktivnostima u drugim dijelovima tvrtke. Rad, zatim, proširuje primjenu na ostale aktivnosti, kao i na druge projekte, čime se dobiva integracija aktivnosti preko čitave korporacije, što značajno utječe na smanjenje troškova poslovanja. Obzirom da se radi o graditeljskoj konferenciji, rad se naslanja na aktivnost mrežnog plana građevinskog projekta, no jednako se može primijeniti za koordinaciju bilo koje druge aktivnosti u tvrtki, proizvodne i neproizvodne.

Sustav dokumentira sve radnje, sve sudionike i događaje koje se sudjeluju u izvršavanju zadataka i to ne samo aktivnosti mrežnog plana već i svih povezanih aktivnosti  iz drugih dijelova tvrtke (nabava, komercijala, platni promet, računovodstvo itd), te omogućuje arhiviranje i skeniranje dokumenata i služi kao infrastruktura za alarmiranje propuštenih rokova i nadolazećih poslovnih procesa.  Multidimenzionalna Preventivna Koordinacija je zasebna aplikacija, a tijekom 2019 godine će biti integrirana u ostale naše aplikacije.

Multidimenzionalna Preventivna koordinacija je bila prezentirana na više međunarodnih konferencija (MATREFC, OTMC, OFEL, DIEM) a sa prošlogodišnje ICCMP konferencije u Sapporu, Japan imamo i video zapis prezentacije, koji možete pogledati na slijedećoj poveznici:

http://carpio.dyndns.biz/Video/ICCPM2017HRV/ICCMPHRV2017-3.html

Dinko Bačun dipl.ing.
-----------------------------------
Indicio d.o.o.
Tel: +385 1 2371-621
Fax: + 385 1 2371-622
www.carpio.hr
www.constructionsw.com

Materijali