Ulaz za korisnike

Svjetska asocijacija za bioenergiju u Zagrebu potpisala sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta!

Foto: 8. Međunarodna energetska konferencija
 
Foto: 8. Međunarodna energetska konferencija
Tema drvne biomase i obnovljivih izvora energije na visokoj je listi europskih, ali i domaćih prioriteta. To  je pokazala i 8. Međunarodna energetska konferencija, koja se u utorak održala u Zagrebu u organizaciji  Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM‐a Hrvatske udruge za biomasu.

Prisustvo predstavnika čak šest ministarstava, niza saborskih zastupnika na čelu s Darkom Horvatom,  izaslanikom predsjednika Sabora g. Jandrokovića te dvojice zastupnika u Europskom parlamentu, Joze  Radoša i prof.dr. Davora Škrleca svjedoči ne samo o aktualnosti teme, nego i činjenici da su drvna biomasa  i cjelokupni na šumi bazirani sektor, iznimno bitne sastavnice ukupnog gospodarstva. Sektorske tvrtke,  koje ostvaruju čak 1,2% svjetske proizvodnje peleta, navode kako je u proteklom desetljeću izostala da je  izostala potpora kroz strateške dokumente, ali i dalje se ostvaruju brojna ulaganja u preradu biomase i  stvaraju zelena radna mjesta, posebice u ruralnim područjima.  

Predsjednik CROBIOM‐a, Hrvatske udruge biomase, Raoul Cvečić Bole istaknuo je da većina drvnog peleta  završi u izvozu. „Više od 85 % od ukupno 280.000 tona izvozimo jer nema prevelikog interesa u javnoj  nabavi za drvni pelet u Hrvatskoj. Zbog toga tražimo da se u energetskim bilancama i strategijama  Republike Hrvatske pelet bolje pozicionira, nakon čega bi njegova uporaba na domaćem tržištu sigurno  bila veća, što je moguće kroz uredbu Vlade RH o potrebi zastupljenosti OIE i biomase u javnoj nabavi“,  zaključio je Bole.  

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasivši nužnost  povećanja domaće potrošnje peleta, kroz jačanje svijesti i veću upotrebu u javnom sektoru. Ovu godinu  će obilježiti izmjena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te nove  Strategije energetskog razvoja gdje će se trebati uzeti u obzir sve komparativne prednosti solara, vjetra i  biomase koji bi trebali činiti novi energetski miks Hrvatske do 2030. godine, najavio je ministar.  

Istovremeno  su  europske  sektorske  asocijacije  u  Bruxellesu  objavile  kako  je  2017.godina  bila  revolucionarna  u  smislu  ubrzavanja  tranzicije  prema  niskougljičnom  gospodarstvu  i  energetskoj  učinkovitosti budući da je udio biomase, vjetra i solara bio na razini 20,9% ukupno proizvedene energije u  EU, a udio ugljena 20,9%. Međutim, sektor će morati voditi više računa utjecaju na klimatske promjene i  smanjenju štetnih emisija.  

Na konferenciji je potpisan Sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta između Svjetske asocijacije  bioenergije (World Bioenergy Association) i CROBIOM‐a, čime je predsjednik Remigijus Lapinskas, koji je  u toj prigodi boravio u Zagrebu,  izrazio Važnu potporu i nastavak buduće suradnje u ovom sektoru.  Hrvatska je, zbog velike količine biomase, dobra zemlja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kazao  je Lapinskas te izrazio nadu da će se taj potencijal u budućnosti sve više ostvarivati.    S poštovanjem,   Marijan Kavran, direktor  Hrvatski drvni klaster / Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM  Kršnjavoga 1/II, HR‐10000, Zagreb  T. +385 1 6329 111  M. +385 99 440 098   E. info@drvniklaster.hr  W. www.drvniklaster.hr

 

Materijali