Ulaz za korisnike

Tjedne vijesti iz devnog sektora

|
Foto: Drvo i Nmještaj
 
Foto: Drvo i Nmještaj
RAST PRERADE DRVA OD 24,4% ! Je li se Vlada odrekla tradicionalnih industrijskih sektora?

Objava podataka Državnog zavoda za statistiku o kretanjima indeksa obujma industrijske proizvodnje u 01.2018. nije mogla proći nezapaženo. Jedan od industrijskih sektora s kontinuiranim rastom čine prerada drva (C16) s povećanjem siječanjske proizvodnje od +24,4 posto i proizvodnja namještaja (C31) s rastom od +19,5 posto, proizlazi iz kalendarski prilagođenih godišnjih pokazatelja DZS-a. Trendovi su za ovu industriju također vrlo pozitivni i stabilni, jer usporedimo li prošlogodišnje pokazatelje s 2015. godinom (koja za sve članice EU predstavlja bazni indeks 100), uočavamo kako su sektorski indeksi u stalnom i konstantnom porastu (2017/ VIII-118, IX-119, X-120, XI-122, XII-124 i 2018/ I-127). Slični sektorski pokazatelji ostvareni su i kroz proteklih nekoliko godina, što govori o konsolidaciji proizvodnje i napretku nekih tradicionalnih industrijskih sektora. Međutim, ono što posebno brine sektor je izostanak odgovarajuće podrške nadležnih tijela koja već duže vrijeme favoriziraju razvojno atraktivnije ili politički važnije sektore. Drvna industrija želi poslati dublju poruku o potrebi brzog i sveobuhvatnog industrijskog redizajna te potaknuti nadležna tijela na brzo i odlučno djelovanje na provedbi i primjeni europskih industrijskih politika i učinkovitom transferu najboljih praksi, znanja i EU sredstava. Uloga sektorskih udruga je lobiranje u interesu svih tvrtki i proizvodnih subjekata te senzibiliziranje političke ali i najšire javnosti za navedenu problematiku te za ostvarivanje brzih i nužnih promjena u poslovnom okruženju.

TREĆA GODINA ZAREDOM: Na Kupresu konferencija na području šumarstva i prerade drva u BiH!

Hrvatski drvni klaster u suorganizaciji sa ŠGD Hercegbosanske šume, Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, Drvnim klasterom Hercegovina i Udruženjem Biomasa BiH treću godinu zaredom organizira konferenciju ´Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini´ koja će se održati 19.-20.04.2018. u hotelu Adria Ski (Kupres, Bosna i Hercegovina). Konferencija se u posljednje dvije godine etablirala kao središnje mjesto artikuliranja šumarskih i drvoprerađivačkih tema, što potvrđuje snažna podrška institucija i udruga te preko 250 očekivanih sudionika iz sektora. Programski sadržaji uključivat će teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu te pregled najboljih europskih šumarskih praksi, tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, presjek realizacija kapitalnih investicija, tehnološki razvoj i primjenu inovacija u sektoru, kao i sve prisutnije teme valorizacije biomase i energetskog drva. Drugi dan konferencije sudionici će imati mogućnost organizirano posjetiti šumarske i drvoprerađivačke kapacitete u okolici Kupresa te se iz prve ruke upoznati s radom i iskustvima lokalnih proizvođača. Sudjelovanje je bez naknade uz obaveznu prijavu na info@drvniklaster.hr

BRUXELLES: Novi napori Komisije oko sprječavanja trgovine ilegalno posječenim drvom (EUTR)

Nakon dvije godine provedbe, revidira se Uredba Europske unije o drvu (EUTR - European Timber Regulation). Nakon procjene dosadašnje učinkovitosti i funkcioniranja EUTR-a, zaključeno je da je potrebno izvršiti ponovnu procjenu opsega drvnih proizvoda koji su obuhvaćeni Uredbom. Stavove i dokaze o mogućim promjenama Uredbe prikupit će Europska komisija putem javnih konzultacija koje su strukturirane oko glavnog pitanja da li se sadašnji opseg proizvoda EUTR-a treba mijenjati ili ne - i ako da, u kojoj mjeri. Predloženo je nekoliko opcija: status quo, uvođenje dodatnih proizvoda od drva, ili svih proizvoda od drva uz mogućnost izuzeća. Osim toga, neki proizvodi trenutno obuhvaćeni EUTR-om mogu se ukloniti. Sve zainteresirane strane mogu doprinijeti ovoj javnoj raspravi putem online upitnika. Upitnik je dostupan na 23 službena jezika EU te se predviđa da je za ispunjavanje potrebno oko 30 min. Rok za ispunu je 24.04.2018. Podsjećamo, EUTR se primjenjuje na drvnu sirovinu i proizvode od drva koji se prvi puta plasiraju na EU tržište. Uredbom se želi spriječiti trgovina nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda od drva.

NOVA INVESTICIJA U VRBOVSKOM: Cedar s Möhringer tehnologijom i robotima radi pilanu budućnosti

Njemački proizvođač pilanske tehnologije Möhringer potpisao je ugovor s hrvatskom tvrtkom Cedar iz Vrbovskog za isporuku najmodernijeg pilanskog postrojenja za preradu bukve. Nova pilana imat će kapacitet od cca. 200.000 m3 godišnje, što će Cedar vinuti u sam vrh europskih prerađivača tvrdog drva. Nova pilana sastojat će se od nekoliko sofisticiranih pila trupčara te moderne pile iz proizvodne linije CANALI, a selekcija i slaganje robe obavljat će se robotima FLEXISTACK od istog proizvođača. Cijeli sustav pilane, koji će biti prvo postrojenje s dvosmjernim rezom, je visoko automatiziran i opremljen modernim skenerima za automatsko mjerenje i procjenu kvalitete kao i racionalnim korištenjem drvnog ostatka. ˝Ponosni smo što smo odabrani kao dobavljač. Posljednjih godina smo se probijali na tržištu jugoistočne Europe i to se isplatilo˝, izjavio je je direktor i vlasnik obiteljske tvrtke dr. Stefan Möhringer te dodao kako se ovaj projekt u Njemačkoj promatra kao jačanje značajne uloge Cedra i hrvatske drvne industrije na međunarodnom tržištu bukve. Tvrtka Cedar posljednjih godina ulaže više od 70 mil. EUR u modernizaciju tehnologija prerade drva i u potpunosti je preobrazila lokaciju nekadašnje tvornice stolica koja je završila u stečaju. Uz izgrađeni logistički centar koji je u stanju učinkovito i brzo otpremiti kontejnersku robu na sva svjetska odredišta, te uz modernu energanu koja je već u pogonu, u Vrbovskom su u tijeku pripreme za proizvodnju peleta kapaciteta 90.000 t kao i pokretanje najmodernije tvornice masivnih ploča za koju je već izgrađena sva potrebna infrastruktura.

USPJEŠNI DANI PROZORA 2018: Tržište građevinskih proizvoda bilježi konstantan rast!

Ift Rosenheim Hrvatska organizirao je u Zagrebu 13.03.2018. u suradnji s vodećim europskim ispitnim, nadzornim i certifikacijskim institutom za prozorsku tehniku,  ift  Rosenheim GmbH (Njemačka), 5. međunarodnu konferenciju DAN PROZORA 2018. Glavna ovogodišnja tema ovog uspješnog eventa odnosila se na predstavljanje aspekata sigurnosti građevinske stolarije, a prezentirana su vrlo korisna iskustva oko standardizacije proizvoda te poželjne primjene normi koje se mogu i moraju dorađivati i prilagođavati novim tržišnim spoznajama i iskustvima. Konferencija je sudionicima omogućila niz statističkih podataka o kretanju udjela proizvodnje na tržištu EU. Iznesen je podatak o udjelu plastičnih prozora od 32,8 posto te aluminijskih okvira od 32,2 posto u Njemačkoj. Najoptimalnijom kombinacijom tržište smatra rješenja bazirana na prozorskim profilima aluminij-drvo, dok drveni prozori zauzimaju udio od 25,6 posto tržišta, uglavnom u skupljoj niši. Više na linku.

PETIR SE ZALOŽILA ZA IZVOZNIKE: Kako do lakšeg izvoza u Indiju ili Afriku?

Hrvatski proizvođači namještaja prošle godine su se požalili zastupnicima u Europskom parlamentu kako im se na određenim svjetskim tržištima poput Indije i sjeverne Afrike postavljaju barijere za izvoz europskih proizvoda, upravo kao odgovor na ograničenja koja proizlaze iz provedbe nekih europskih politika. Marijana Petir, hrvatska zastupnica, je stoga pozvala Europsku komisiju da se na to obrati pažnja. ”Žao mi je što u najvećem broju takvih spornih slučajeva stradaju upravo oni koji proizvode u ruralnom prostoru - ili poljoprivrednici ili mali proizvođači u sektoru drvne industrije“,  zaključila je Petir, koja je tijekom prošle godine vrlo angažirano radila u Europskom parlamentu na osiguravanju iznimki za neke šume u RH, prije svega zbog posljedica Domovinskog rata. U siječnju ove godine Petir je s kolegama iz Odbora za poljoprivredu uputila Europskoj komisiji i zastupničko pitanje tražeći da se Hrvatskoj i BiH pomogne u procesu razminiranja preostalih 38 tisuća ha šumskoga područja.

UZ SVJETSKI DAN ŠUMA: Još uvijek imamo dobre šume no novi prijedlog Zakona o šumama mogao bi pogoršati stanje

Prvog dana proljeća globalno se obilježava Svjetski dan šuma. Pluća Europe dobivaju sve više na značenju u politikama EU jer su prepoznate kao glavni ponor ugljika. Gotovo 48 posto teritorija Hrvatske su šume, i ponosni smo na 250 godina tradicije održivog upravljanja šumama. Dosadašnja zakonska regulativa promovirala je čvrsta pravila oko biološke obnove i zaštite šuma, a donošenje novog Zakona o šumama o kojem se upravo raspravlja u Hrvatskom saboru naglasilo je proteklih tjedana zabrinutost dijela stručne javnosti i građana. Nažalost, nema se dojam da je ovaj vrijedan resurs u državnim politikama priskrbio oznaku strateškog i nacionalnog identiteta, jer se stječe dojam da se u novom prijedlogu Zakona prejudicira komercijalizacija šumarstva i posjed nad šumama, umjesto jačanja uloge šumovlasnika sukladno EU iskustvima. Najveći nedostatak navedenog zakonskog prijedloga je što uopće ne govori o EU okviru i europskoj šumarskoj strategiji i ne traži uporište u mnogobrojnim europskim mehanizmima koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju, primjerice oko rješavanja posljedica šumskih bolesti, prirodnih katastrofa, požara ili razminiranja, budući da 23 godine nakon rata i dalje imamo 38.000 hektara šuma pod minama. Struku u novom Zakonu brine daljnje smanjenje zelenog poreza OKFŠ, koji se ovim prijedlogom smanjuje za dodatnih 25 mil. KN. Očekuje se da će ovaj prijedlog Zakona tijekom postupka usvajanja doživjeti potrebne izmjene, kako u terminologiji tako i u ključnim okvirima koji trebaju osigurati održivu budućnost šuma i na šumi baziranih industrija u Hrvatskoj.

KASKADNO KORIŠTENJE BIOMASE: AEBIOM I CROBIOM aktivno sudjeluju u konzultacijama s EK

U tijeku su konzultacije o kaskadnom modelu uporabe drva, budući da Europska komisija priprema neobvezujuće smjernice o kaskadnoj uporabi drvne biomase, koja će biti objavljena prije ljeta 2018. godine. AEBIOM je sudjelovao u stručnim kozultacijama koje su se nedavno odvijale u DG Grow. Komisija je otvorila javne konzultacije do 9. travnja, kako bi se na razini EU razmijenile najbolje prakse. Iako postoje različite definicije "kaskadiranja", ovaj koncept znači korištenje drvnog resursa sukladno čim dužem životnom vijeku i proteku vremena te postizanje najveće vrijednosti drva. Načelo ”kaskade” je podržano kroz politiku kružnog gospodarstva i pomaže da se u Europi postignu klimatski ciljevi iz Pariškog sporazuma, što znači da se CO2 treba u čim većoj mjeri zadržati u prirodnim materijalima kao što je drvo i to što je dulje moguće. U Akcijskom planu kružnog gospodarstva iz 2015. godine, Komisija se obvezala izraditi smjernice i poticati širenje najboljih praksi na kaskadno korištenje biomase. AEBIOM sa svojim članicama želi od Komisije pojašnjenja mnogobrojnih odredbi i definicija, iako su proizvođači biomase i energije iz drva u potpunosti predani EU ciljevima. AEBIOM će stoga kroz svoje članstvo narednih dana i tjedana identificirati najbolje prakse koje maksimiziraju upotrebu i vrijednost drvenaste biomase i poboljšavaju kaskadnost u bilo kojoj točki lanca vrijednosti, bilo da se radi o mehaničkom drvu, celulozi, biorefinerijama, recikliranju ili inovativnim idejama proizašlim iz naprednih R&D projekata.

JUBILARNA OPATIJA: U najavi rekordno izdanje Drvno-tehnološke konferencije (04.-05.06.)

Dvodnevna konferencija DTK je strukturom sudionika i kvalitetom predavanja kroz niz godina stekla ”kultni status” na sektorskoj sceni, a svake godine to potvrđuje i prisustvom sve većeg broja predstavnika europskih i domaćih stručnjaka te brojnih predstavnika političkih struktura koje aktivno sudjeluju na skupu u Opatiji. Uspješne pripreme za 15. Drvno-tehnološku konferenciju su u tijeku, s time da će programski fokus biti na temi gradnje drvom te ulogom drvne industrije i šumarstva u bioekonomiji koja u EU postaje sve bitnija i važnija poveznica kružne ekonomije. Konferencija ima za cilj podizanje percepcije vrijednosti drva kao prirodnog materijala, promociju uspješnih proizvođača u drvnoj industriji te proširenje znanja o proizvodima od drva i održivom gospodarenju šumama u skladu s novim trendovima koje diktira Europska unija. Očekuje se visoka podrška nadležnih institucija, a ove godine najavljena je intenzivnija podrška Ministarstva gospodarstva te aktivniji doprinos programskom dijelu oko implementacije Strategije pametne specijalizacije. Organizatori su u otvorenoj komunikaciji s Uredom Predsjednice RH koja je dosad redovito podržala niz sektorskih skupova te se utvrđuju mogućnosti za njezin dolazak u Opatiju povodom jubilarnog izdanja konferencije ali i izvrsnih sektorskih pokazatelja koje ova djelatnost ostvaruje u posljednja dva desetljeća. Kao i svake godine, osiguran je povoljniji smještaj za sve sudionike u hotelu 4. opatijska cvijeta. Više informacija, kandidiranje tema za program te prijave moguće su na info@drvniklaster.hr

RAST TRŽIŠTA STROJEVA: Talijani imaju izvrsne prognoze za sajam Xylexpo

Već se pred mjesec dana moglo govoriti o značajnom broju izlagača i registiranih posjetitelja na sajmu Xylexpo, koji će, međutim, nastaviti rasti sve do početka manifestacije, koja se odvija od 8.-12.05.2018. Već je potvrđeno 350 izlagača te izložbeni prostor od 30.000 četvornih metara koji će oživjeti ovu tradicionalnu milansku izložbu strojeva i tehnologija. Do danas već je premašen ukupni izložbeni prostor izdanja sajma 2016.  godine. Više pozitivnih vijesti dolazi i s globalnog tržišta, jer se talijanski sektor proizvodnje za preradu i obradu drva povećao za 10 posto u 2017. godini, dosegnuvši 2,3 mlrd. EUR godišnje. Za sve one koji namjeravaju posjetiti ovaj sajam u Milanu moguće je preuzeti besplatnu ulaznicu za sajam na stranici xylexpo.com na kojoj se posjetitelji mogu unaprijed informirati te organizirati svoje putovanje u Milano, optimizirajući vrijeme i učinke posjeta.

Ukoliko ne želite primati obavijesti časopisa Drvo&Namještaj odgovorite na ovaj e-mail sadržaja 'ODJAVA'.

HRVATSKI DRVNI KLASTER
Kršnjavoga 1, 1000 Zagreb
Tel.  +385 1 6329 111
Fax. +385 1 6329 113
info@drvniklaster.hr

Materijali