Ulaz za korisnike

Tjedne vijesti iz područja drvne industrije i proizovdnje namještaja

|
Tjedne vijesti iz područja drvne industrije i proizovdnje namještaja - Foto: Rubner
 
Tjedne vijesti iz područja drvne industrije i proizovdnje namještaja - Foto: Rubner
Drvoprerađivači dobili najviše priznanja od Vlade i MINPO

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu završilo je dodjelom nagrada najboljim obrtnicima i poduzetnicima, a uz petoricu ministara priznanja je najuspješnijima uručio predsjednik Vlade Zoran Milanović. Nakon propasti hrvatskoga gospodarstva tijekom privatizacije i pretvorbe, trebalo je zaposliti na tisuće ljudi koji su ostali bez posla, istaknuo je premijer Milanović. Posebno veseli što su u čak tri kategorije pobijedile drvoprerađivačke tvrtke: u kategoriji najbolji mali poduzetnik dobitnik je Moderator d.o.o. iz Udbine. U kategoriji najbolji srednji poduzetnik pobjedio je Drvoproizvod d.d. Jastrebarsko, a u kategoriji najbolji izvoznik priznanje je dobila tvrtka MMM Vukelić d.o.o. iz Brestača pokraj Novske. Sve tri tvrtke su članice Hrvatskog drvnog klastera i već u dužem periodu ostvaruju važne poslovne rezultate pa ova priznanja Vlade RH dolaze kao potvrda njihove kvalitete, ali i kao priznanje drvoprerađivačkom sektoru koji uspijeva zadržati značajne pozicije u hrvatskom gospodarstvu.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića počinje manifestacija Wood Days

U Zagrebu 22.04.2015. počinje važna sedmodnevna manifestacija WOODDAYS u organizaciji austrijskog Proholza, a Hrvatski drvni klaster je jedan od partnera na projektu. Manifestacija ima za cilj promociju uporabe drva, a tijekom sedmodnevnog događanja bit će održana serija priredbi posvećenih dijalozima, predavanjima i primjerima dobre prakse o mogućnostima uporabe drva u urbanom okruženju. Zagreb će se ovim događajem priključiti važnim europskim prijestolnicama u kojima se održava promocija gradnje drvom, a Hrvatska, zbog svoje izražene šumovitosti i relativno snažne prerade drva, ima dobre mogućnosti za povećanje uporabe drva. Okosnicu WOODDAYS-a čini WOODBOX, drveni kontejner koji služi kao zaokružena, mobilna izložba u kojoj će biti prikazani ekološki argumenti za uporabu drva i međunarodni primjeri takve arhitekture, kazao je Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Otvorenje WOODBOX-a održat će se s početkom u 13.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a izložbu će otvoriti predstavnici Grada Zagreba,  Andrea Ikić-Böhm (austrijska veleposlanica u Zagrebu), Hans Michael Offner (predsjedatelj ProHolz Austria) te Marijan Kavran (Hrvatski drvni klaster). Izložba je otvorena za sve zainteresirane posjetitelje.

Spačva sadi 4 ha energetskih nasada paulovnije

Vinkovački drvoprerađivač krajem mjeseca započinje sadnju polja paulovnije na površini od četiri hektara, na kojoj će se zasaditi preko 3.500 sadnica ove brzorastuće vrste drva koja je porijeklom iz Kine. Spačva već godinama proizvodi pelet stoga ovim projektom želimo  osigurati dodatnu sirovinu, ali i dati svoj doprinos pionirskim projektima energetske učinkovitosti i održivog upravljanja šumama u RH, istaknuo je član Uprave Ante Radoš. Na hrvatskim poljima danas se nalazi više od 120.000 sadnica paulovnije. Oko sadnje i podizanja nasada Spačva se konzultira s međunarodnim i domaćim znanstvenicima kao i stručnjacima za energetske nasade.

Dobar interes sudionika za 12. Drvno-tehnološku konferenciju u Opatiji 01.-02.06.2015.

Glavna tema ovogodišnje konferencije na kojoj se očekuje preko 200 sudionika odnosi se na PRIMJENU INOVACIJA U SEKTORU PRERADE DRVA. Naime, konkurentnost kao preduvjet za rast i razvoj sektora postaje važna okosnica poslovanja svake tvrtke i stoga je primjena inovacija na svim razinama poslovanja jedan od osnovnih načina kako osigurati opstanak na zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu. Iste teme dominiraju i u Strategiji pametnih specijalizacija koje RH upravo usklađuje s EU, a bit će govora i o EU financiranju prerade drva kroz program ruralnog razvoja. Konferencija se tradicionalno održava u hotelu 4 opatijska cvijeta kao centralno godišnje okupljanje drvnog sektora u Hrvatskoj i Regiji. DTK već dvanaestu godinu za redom donosi aktualne podatke o tržišnim kretanjima i trendovima u drvoprerađivačkoj industriji. I ove godine u Opatiji se očekuje prisustvo najviših dužnosnika RH, kao i na razini EU strukovnih asocijacija. Prijave su otvorene i za sada organizatori potvrđuju dobar interes sudionika. Više na www.drvna-konferencija.hr

Izložba modularnih i montažnih drvenih kuća Ivice Plaveca

U četvrtak 23.04.15., u kući arhitekture Oris u Zagrebu, održat će se predavanje Ivice Plaveca, docenta na Arhitektonskom fakultetu. Izložba radova uključuje predstavljanje njegovih projekata vezano uz istraživanje modularnih kuća, montažne drvene gradnje te nadgradnju tog sustava do projekata većeg mjerila. Spoj suvremene arhitekture i tradicijske gradnje u današnje vrijeme osvještava ekološki model stanovanja, ističe Plavec koji je projekt lako gradive drvene montažne kuće, poznate pod nazivom KLIK dom, započeo još 2004. godine u suradnji s profesoricom Vlatkom Rajčić. Osnovni je cilj bio razviti model stanovanja koji bi zadovoljio potrebe suvremenog čovjeka, uz pretpostavku da će u narednim godinama svijest o ekološkim aspektima života biti prisutna kod sve većeg broja ljudi. Ovotjedna izložba dat će presjek Plavecovog dosadašnjeg rada na tom području, a na njoj će imati priliku predstaviti se i proizvođači drvene stolarije kao najlogičnijeg izbora u opremanju kuća drvene konstrukcije.

Klaster je vrlo aktivan u prijavama EU projekata

Od početka ove godine, osim redovitih operativnih aktivnosti organizacije sektora, Hrvatski drvni klaster aktivno sudjeluje u pripremi i prijavi za EU projekte. Kontinuiran rad na ovom području rezultirao je zasad prijavom na osam EU natječaja te dva nacionalna. Svi su projekti u funkciji daljnjeg razvoja sektora te stvaranja novih dodanih vrijednosti na području upotrebe biomase, ostvarivanja prekogranične i međunarodne suradnje, prijenosa znanja i tehnologija, promicanja internacionalizacije malih i srednjih tvrtki, jačanja znanja i vještina zaposlenika u DI, jačanja suradnje s produkt-dizajnerima i sl. Posebno se ističu projekti vezano za jačanje svijesti javnih naručitelja o potrebi i prednostima zelene javne nabave uz veću potrošnju drvnih proizvoda te međusektorski projekt vezan uz popularizaciju bačvi od slavonskog hrasta na međunarodnim tržištima vinske industrije. Rezultati natječaja očekuju se tijekom jeseni, a implementacije prvih projekata krajem ove godine.

Vinkovci: Kreće projekt brendiranja slavonskog hrasta

Vukovarsko-srijemska županija je u suradnji sa svojom razvojnom agencijom Hrast te jednim od drvoprerađivačkih lidera, tvrtkom Spačva d.d., pokrenula inicijalne aktivnosti za projekt brendiranja slavonskog hrasta. Primarni ciljevi projekta, koji se bazira na višestoljetnoj tradiciji i kvalitetnoj sirovini iz spačvanskog bazena, su stvaranje dodane vrijednosti za proizvode od slavonskog hrasta. Projekt će uključivati promociju drva kao ekološkog i obnovljivog materijala te promociju potencijala Vukovarsko-srijemske županije kao mjesta održivog gospodarstva i zelene ekonomije. Glavni outputi projekta su povećanje konkurentnosti lokalnih prerađivača hrasta, zaštita naziva i žiga na razini RH i EU te utvrđivanje mogućnosti za zaštitu naziva odnosno oznake izvornosti na globalnoj razini. Osim Hrvatskog drvnog klastera, aktivnosti oko projekta provodit će predstavnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a predviđa se i uključivanje resornih ministarstava (poljoprivreda, gospodarstvo, regionalni razvoj i fondovi EU), Hrvatskih šuma, HGK, HOK, FZOEU, AIK te krovnog nacionalnog klastera drvno-prerađivačkog sektora HKKDPS.

Drvoprerađivači boravili u studijskoj posjeti u Poljsku

Hrvatske tvrtke su u organizaciji Ministarstva gospodarstva Poljske prošli tjedan sudjelovale u studijskom putovanju u Potkarpatskom vojvodstvu (Poljska). Organizatori ističu da je cilj promicanje trgovinske suradnje Poljske i Hrvatske u sektoru namještaja. Iz Hrvatske je sudjelovalo šest zainteresiranih tvrtki proizvođača i trgovaca namještajem te predstavnici sektorskih institucija i asocijacija Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog drvnog klastera. Tijekom šestodnevnog studijskog putovanja, hrvatski poduzetnici posjetili su tri tvrtke koje se bave proizvodnjom namještaja te sudjelovali na B2B susretima s više od 20 poljskih poduzetnika. Također, imali su priliku upoznati se s funkcioniranjem posebne gospodarske zone tijekom posjeta njihovom sjedištu. Dogovoreno je da će delegacija poljskih proizvođača namještaja boraviti u Opatiji na 12. Drvno-tehnološkoj konferenciji. Osim ostvarenja poslovne suradnje i razmjene kontakata, drvoprerađivači su sudjelovali i u zanimljivim kulturnim događanjima i upoznali okuse poljske kuhinje.

www.drvo-namjestaj.hr

Materijali