Ulaz za korisnike

Tko još misli da su limeni krovovi samo za tvorničke hale?

|
Tko još misli da su limeni krovovi samo za tvorničke hale?
 
Tko još misli da su limeni krovovi samo za tvorničke hale?
Moderno, efektno i jednostavno - lim glavu čuva

Krovište od lima donedavno se smatralo optimalnim pokrovom prvenstveno za objekte sekundarne namjene, skladišta, hale, građevine komercijalne namjene, zgrade koje čovjek uglavnom neće koristiti za stanovanje i dulje obitavanje. No, kako to obično biva u dinamičnoj graditeljskoj struci, projektanti i proizvođači limene galanterije doskočili su toj nepravedno stečenoj aureoli tvorničkog pokrova, zapravo materijala, koji je i prije masovne upotrebe za industrijske krovove imao svoju ulogu i mjesto pod suncem. Mnogi će se složiti - krovovi od lima doživljaju svojevrsni revival.

Današnji proizvođači stvorili su "vruću" paletu pokrova od lima koji će zadovoljiti i najprobirljivije kupce spremne da krovište svoje obiteljske kuće ili kuće za odmor opreme čvrstim i kompaktnim suvremenim materijalom. Krovna limarija može biti pocinčana, bakrena, plastificirana, a i cijeli krov može biti načinjen od samog lima, tzv. limeni krov, kako je udomaćen naziv. Limeni krov mnoge će privući zbog vizualnog efekta ravne, pregledne površine, dojma glatkoće, jednostavnosti, čistoće i sjajne patine. Ne čudi stoga što su limeni krovovi sve prisutniji u modernom projektiranju obiteljskih kuća i zgrada, ali i važnih poslovnih objekata različitih arhitektonskih oblika i sadržajnih namjena. Moderno, estetsko i praktično prekrivanje krova ne uljepšava samo selektivno gornju površinu kuće nego estetizira i pravilno zaokružuje konture cijele građevine. Pomno odabran tip i oblik limenog krova u najboljem slučaju može umanjiti ili "sakriti" vizualno- estetske pogreške na objektu.

Stručnjaci nemaju dvojbe - lim je kvalitetan, pouzdan i lako postavljiv materijal za krovni pokrov. Oduvijek se koristi u svim krajevima svijeta, a danas u ponudi postoji nekoliko različitih tipova limenog krovnog pokrova, koji je nezamjenjiv kada je potrebna lagana konstrukcija i mala težina krova. Naravno, kao i u ostalim slučajevima izbora vrste krovnog pokrivača, najprisutnija etiketa upotrebe limenog materijala jest strah od učestalih udara groma u glatki krov, stvaranja kondenzacije zbog naglih temperaturnih promjena, buke koju stvara zagrijavanjem i hlađenjem, kišom i slično, no spomenutim manama i problemima znanost i tehnika odgovorili su kvalitetnim rješenjima limenog pokrova s ispunom, tzv. sendvič limom i limenim krovnim pločama s podstavom. Limeni pokrov doista je praktičan iz više razloga. Koristi se posebno u onim područjima koja obiluju dugim i snježnim zimama, pogotovo u hladnim predjelima bez šuma u kojima nema mogućnosti upotrebe drvenog materijala.

Naime, limeni je pokrov lagan i pogodan za krovišta većih nagiba kakvi su poželjni u zonama oštre zime. Također, limeni krov odlično je rješenje i u krajevima gdje jaki i česti vjetrovi predstavljaju uobičajenu pojavu. U ponudi proizvođača može se pronaći nekoliko različitih proizvođača limenog pokrova s izborom limenog pokrova s ispunom, s podstavom, ravnim limom za falcanje ili profiliranim limom kao imitacija oblika crijepa, dobrodošlo alternativno rješenje koje će pomiriti ljubitelje tradicionalnih pokrova i zagovornike modernih krovnih elemenata. Osim izbora tipa i oblika limenog krova, proizvođači nude i intrigantnu paletu boja gotovih limenih ploča od svijetlijih do tamnijih nijansi, i to ne samo u zemljanom ili klasičnom sivom tonu. Preferencije kupaca mogu biti zadovoljene i u ovom pogledu. U jednom slučaju, kupci bi htjeli postići učinak harmoničnog uklapanja krovišta u zatečeni okoliš, a u drugom slučaju, upravo suprotno - izabrali bi boju i nijansu limenog krova koje će privlačiti poglede i skretati pažnju na kuću. Proizvođači nude izbor boja prema standardiziranoj numeričkoj mapi, tzv. ral - karti i nekoliko tipova krovnog profiliranog lima.

Lim u obliku crijepa

Krovni lim današnjice kao visokokvalitetni proizvod nastao je dugotrajnim istraživanjem u području profilacije limova. Stručnjaci ga smatraju odličnim izborom za pokrivanje svih vrsta građevinskih objekata od malih montažnih kuća, spremišta, vikendica, obiteljskih kuća, pa do velikih stambenih i poslovnih objekata. Prilagodljivost krovnog lima omogućuje njegovu uporabu na svim oblicima krovova, pa potencijalni kupac i graditelj nemaju ograničenja i muke pri odabiru željenog oblika krovne konstrukcije.

Posebna prednost krovnog lima su postojanost i izdržljivost u svim klimatskim uvjetima. Tehnika postavljanja prilično je jednostavna. Limeni elementi pričvršćuju se specijalnim SVP vijcima s neoprenskim podloškom u donju zonu krovnog lima tako da mu daje izuzetnu čvrstoću i otpornost tijekom vjetrovitog razdoblja. Pripremom krovne konstrukcije i ugradnjom izolacije, postiže se i odlična zvučna izolacija.

Paropropusno-vodonepropusna folija koristi se za zaštitu krovne konstrukcije od kondenzata, ali u istu svrhu može se kod proizvođača nabaviti i tip krovnog lima s ugrađenim antikondenzatnim filcem, koji se dodaje još u fazi proizvodnje s donje strane krovnog lima. Filc je posebna vrsta folije koja u sebe prikuplja sav kondenzat koji nastaje ispod lima zbog varljivih vremenskih uvjeta. Za pokrivanje sljemena krova obloženog krovnim limom koristi se prefabricirani polukružni samar koji svojim presjekom precizno "sjeda" na vrh krovišta i pritom ne narušava estetski izgled nego ga u potpunosti poštuje. Takva "sitnica" bitno će pridonijeti osim u tehničkom pogledu zaštite i vizualnom efektu.

Ispod samara kod neventiliranog krova postavlja se profilni filer koji prati oblik lima i popunjava otvor između samara i krovnog lima. Zaštitu od snijega na krovu obavlja prefabricirani linijski snjegobran koji svojim karakteristikama jamči izdržljivost i funkcionalnost pri velikim količinama snježnih padalina neupitnom opterećenju za svako krovište bez obzira od kojeg materijala bio izgrađen. Funkcija snjegobrana jest da okolinu objekta, prvenstveno ukućane i prolaznike da zaštiti od nepredvidivih odrona snijega s krova. Pričvrščivaći krovnog lima za krovnu konstrukciju, specijalni SVP vijci s nepropusnom podloškom, obično su dimenzija 4,8 x 35 mm smješteni u donju plohu krovnog lima, što je najsigurnije rješenje.

Graditelji koji su imali iskustva s postavljanjem limenog krova vjerojatno će se prisjetiti ne previše pouzdanog načina učvšćivanja iz bliske prošlosti kada su se krovne ploče pričvršćivale u ulegnuti lim u sam "val" s vijcima na gumenom podlošku. Gumeni podložak brzo se topio pod utjecajem vrelog sunca, a ogoljeli su vijci pod vanjskim vremenskih neprilikama rapidno korodirali ostavljajući trag hrđe na krovištu, s vremenom vidljive golim okom iz prizemlja kuće. Spomenuti neoprenski podložak takvu ružnu sliku neće prirediti.

Krovni (i fasadni) trapezno profilirani limovi

Trapezno profilirani limovi izvrstan su izbor za pokrivanje objekata, pogotovo za pokrivanje industrijskih hala i proizvodnih pogona većih površina. Upravo na takvim objektima najčešće nalaze primjenu zbog čega se pokrov od lima primarno promatrao kao pokrivačem tvorničkog štiha. Gotovo se zaboravlja ili ne zna da je osnovna karakteristika trapezno profiliranih limenih ploča izuzetna izdržljivost pri velikim opterećenjima.

Trapezni limovi mogu biti izrađeni od aluminijskog ili čeličnog lima. Čelični trapezi mogu biti pocinčani ili pocinčani i prekriveni odabranom bojom. Trapezni profili isporučuju se s dodatnim ojačanjima u donjoj zoni lima, koja osim čvrstoće stvaraju i bolji estetski dojam, tako da trapezni lim može biti solidan odabir i objekte stambene namjene. Tako profilirani lim je proizvod čija je osnovna primjena ekonomično rješenje krovopokrivanja, oblaganja fasada, kao stropna ploha.

Ekonomična uloga svakako bi mogla biti interesantna za graditelje koji žele ostvariti dodatnu uštedu jer su na tržištu jeftiniji od ostalih tipova krovnih elemenata. Trapezni limovi gledajući u presjeku izrađuju se u različitim debljinama, varirajućim visinama i razmacima trapeza o čemu ovisi njihova nosivost. Limovi s većim trapezom se u većini slučajeva koriste kao pokrovi, samostalno ili kao gornji dio izvedbenog panela, dok se limovi s manjim dimenzijama trapeza koriste kao fasadne obloge, pregradne ili stropne obloge te donji dio izvedbenog panela.

Izvor: Časopis "Građenje i opremanje"

Materijali