Ulaz za korisnike

Traži se novi početak za tržište nekretnina i graditeljski sektor u EU

Foto: Roma KG
 
Foto: Roma KG
Predstavnici udruženja povezanih s tržištem nekretnina, aktivnih u različitim dijelovima Europe, među kojima i Europska regionalna mreža savjeta za zelenu gradnju koja djeluje u okviru World Green Building Council organizacije (WGBC) uputili su Europskoj Komisiji i njenom predsjedniku Jean-Claude Junckeru, pismo namjere s oznakom: Novi početak za tržište nekretnina i graditeljski sektor u Europi.

Kako kažu cilj pisma je podići svijest o važnoj ulozi koju sektor tržišta nekretnina igra globalno, posebice s osvrtom na aktualnu ekonomsku situaciju u Europi te utjecaj na njene građane. Predstavnici WGBC-a, European Real Estate Councila (Conseil Européen des Professions Immobilières - CEPI), Concrete Initiative, European Council of Civil Engineers i brojnih drugih asocijacija, izrazili su želju da se strategija razvoja tržišta nekretnina uzme kao prioritet i EU dijalog po tom pitanju podigne na najvišu moguću razinu.

Razlozi za gornje zahtjeve, stoji u pismu, su u činjenici da je samo tržište komercijalne gradnje pridonjelo ekonomiji Europske unije tijekom 2013. sa 302 milijarde eura, gotovo dvostruko više od primjerice tržišta telekomunikacijskog sektora. Bez obzira na te brojke, tržište nekretnina ima jednu od važnijih uloga u ekonomiji Europske unije, društvu, ali i prirodi, dok graditeljski sektor utječe na zdravlje ljudi, produktivnost, kvalitetu života, standarde u obrazovnom sektoru, ali i kulturnom nasljeđu.

Potpisnici pisma drže kako bez obzira na gornje navode, sektor tržišta nekretnina nije značajnije zastupljen u radnom programu Europske Komisije i Investicijskom planu g. Junckera, te stoga zahtijevaju od Europske Komisije da pitanju tržišta nekretnina i graditeljskog sektora pristupe s punom pažnjom i u sinergiji sa svima koji su povezani s donošenjem EU zakonskih okvira.

Kako bi pomogli oblikovanju dijaloga potpisnici pisma namjere, identificirali su teme od interesa za sektor graditeljstva i tržišta nekretnina danas:

- Financijske mogućnosti i prilike
- Nova zaposlenost
- Održivost
- Stabilnost tržišta i regulative
- Povezanost zgrada i ostale infrastrukture
- Na kraju pisma predstavnici sektora traže susret s predsjednikom EK kako bi mu predstavli svoje zajedničke poglede koji bi trebali poslužiti kao   temelj izrade strategije nekretninskog    sektora EU.

Izvor: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

www.zelenazona.hr 

Materijali