Ulaz za korisnike

U čemu je razlika između laminata i običnog drvenog poda?

|
U čemu je razlika između laminata i običnog drvenog poda?
 
U čemu je razlika između laminata i običnog drvenog poda?
Laminat se satoji od sintetičkih slojeva koji se proizvode pod visokim tlakom i jednog sloja na kojem je ''otisnuta'' slika prirodnog drveta. Laminat nije moguće brusiti i stoga ima relativno ograničen vijek trajanja.

''Pravi'' drveni podovi sastoje se od temeljnog sloja drveta na koji je ili nanesen sloj plemenitog drveta ili je temeljni sloj prevučen dodatnom zaštitom. Ovakav pod može se generacijama održati u dobrom stanju. Na pravi drveni pod moguće je ponovno nanositi zaštitni sloj, moguće ga je brusiti i na drugi način obrađivati kao na samom početku.

Kako skladištiti odnosno aklimatizirati drvene podne obloge?

Drvene podne obloge skladištite samo kad je suho vrijeme. Ako je ikako moguće izbjegnite skladištenje ili bilo kakvo premještanje drvenih podnih obloga po kišnom vremenu. Nakon odlaganja podne se podloge moraju aklimatizirati u prostoru u koji se postavljaju a proces aklimatizacije traje oko 2 do 3 dana.

Jeli moguće tvrdi drveni pod postavljati u svakoj prostoriji?

Da. Srećom ponuda na tržištu tako je bogata da svaki prostor može pronaći nešto za sebe. Doduše prije toga trebalo bi točno znati lokaciju polaganja obloga u objektu. Tako na primjer masivne se drvene podne obloge ne bi trebale postavljati u podrumskim prostorijama jer su ovi prostori snažnije izloženi utjecaju vlage. Ovdje bi bolje rješenje bio gotovi parket.

Hoće li moj pod tijekom vremena izgubiti ili promijeniti boju?

Da. Morate računati na to da će Vaš pod s vremenom lagano promijeniti svoju prvobitnu boju. Ovo prije svega zavisi od jačine sunčevih zraka, svejedno radi li se o direktnom ili indirektnom svjetlu. Što je drvo svjetlije to je promjena boje izraženija. Svjetlije drvo s vremenom postaje tamnije. Tako na primjer podne obloge od brazilska trešnje s vremenom potamne. Ovakve promjene boje podnih obloga u pravilu nisu uključene u garantnom jamstvu.

Materijali