Ulaz za korisnike

U “južnoj Retfali” bit će dopuštena izgradnja isključivo trokatnica!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

OSIJEK - Generalnim urbanističkim planom (GUP) predviđeno je urbanističko širenje Retfale na južno neizgrađeno područje, između željezničke pruge i južne obilaznice. Zato je Grad Osijek lani naručio izradu urbanističko-planskog uređenja (UPU) od stručnjaka u Zavodu za urbanizam i izgradnju Osijek.

Tijekom siječnja ove godine ponuđen je prijedlog rješenja u okviru predrasprave održane u GČ “Retfala”. Naime, da bi urbanistički plan uređenja postao temelj buduće urbanizacije, mora proći proceduru koja podrazumijeva nekoliko rasprava i javni uvid u plan kako bi bio napravljen konačan nacrt prijedloga. Unatoč dugotrajnoj proceduri, izvjesno je da će sadašnje oranice biti prenamijenjene u građevinsko zemljište te će investitori u “Južnoj Retfali” moći graditi isključivo obiteljske kuće, a ne nebodere. - Dio aktualne komunalne problematike na već izgrađenom području Retfale bio bi riješen urbanizacijom planiranom za koju godinu. Primjerice, urbanizacija je razlog više za osvjetljenje zapadne obilaznice! Prema planu je predviđena stambena zona, zona mještovite namjene, servisna cesta i osiguravanje zelenog koridora. Urbanisti su napravili podlogu s ucrtanim koridorima nužne komunalne infrastrukture. Postoje ideje da jedan od prometnih koridora, kao osnove za buduću parcelizaciju zemljišta, bude cesta koja bi prolazila uz NK “Grafičar” (kod Vodovoda) i vodila na produžetak Kanižlićeve ulice, kaže Željko Lijić, predsjednik Odbora za komunalna pitanja u GČ “Retfala”.

- Na predraspravi su prikupljani podaci i želje, te razgovarano o investicijskim programima. Riječ je o predraspravi o “Urbanističko-planskom uređenju područja između željezničke pruge i južne obilaznice - Retfala Jug 1. etapa zapadni dio”. Zavod je stručni izrađivač UPU-a u sklopu GUP-a. Granica obuhvaća UPU, a u prvoj etapi plana odnosi se na 45.000 hektara zemljišta, što se prostire južno od željezničke pruge; od Svilajske ulice na zapadu do iza Kolodvorske na istoku. Sa zapadne strane su poslovne zone, zaštitno zelenilo, stanovanje i javno zelenilo. U drugoj etapi bit će aktualan istočni dio (od južne obilaznice do pruge) do Našičkog naselja s velikom stambenom zonom, poslovnom zonom i zaštitnim zelenilom. Obje etape UPU-a odnose se na stotinjak hektara. Dopuštena je samo obiteljska stambena izgradnja s maksimalno tri nadzemne etaže i maksimalno tri stana, pojašnjava Zlatica Škarić, prva koordinatorica plana u ekipi od nekoliko stručnjaka Zavoda za urbanizam i izgradnju Osijeku. Naime, na planu rade i stručnjaci za određene instalacije i infrastrukturu. Građevinsko zemljište višestruko je skuplje od oranica i posljednje dvije-tri godine građevinski mešetari jako su zainteresirani za kupnju oranica kod pruge. Potrajat će nekoliko godina dok ne bude otvoreno prvo gradilište jer treba “raspetljati” vlasništvo nad parcelama koje su, osim u privatnom i gradskom vlasništvu, još uvijek i u državnom. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

Materijali