Ulaz za korisnike

U-vrijednost koeficijenta prolaza topline (ranije K-vrijednost)

|
U-vrijednost koeficijenta prolaza topline (ranije K-vrijednost)
 
U-vrijednost koeficijenta prolaza topline (ranije K-vrijednost)
Koeficijent prolaza topline je najvažnija vrijednost za stakla s termoizolacijom i važan sastavni dio za certificiranje prema novom pravilniku o uštedi energije(EnEV 2002).

Prijelazom na europsko normiranje izmjenjene su skraćenice i indeksi za koeficijent prolaza topline; već poznate K-vrijednosti su postale U-vrijednosti.

Stara kV-vrijednost je egzistirala kao kV- nominalna vrijednost proizvođača i kao ( nepovoljnija) kV-vrijednost, koja je objavljena u Saveznom registru pri čemu se kod proračuna uvijek morala koristiti ova posljednja.

Stare K-vrijednosti ne odgovaraju nažalost u potpunosti novim U-vrijednostima, jer su se za određivanje vrijednosti koristile druge proračunske metode i rubni uvjeti, a to kod stakla znači: U-vrijednost(nova) ≠K-vrijednost(stara). Ubuduće se nove vrijednosti niti neće objavljivati u Saveznom registru, već su navedene u novom izdanju DIN 4108-4.

Mogu se koristiti i standardizirani prozori pojedinih proizvođača pri čemu se dokaz/certifikat dobije mjerenjem. Neki proizvođači nude za svoje proizvode tabele, za čije je dimenzioniranje i okvirni materijal već izvršena korekcija. Zbrci pridonosi i prebacivanje na proračun Ug-vrijednosti koje je također već izvršeno.

Sve do objavljivanja aktualnog građevinskog pravilnika u ožujku 06, čiji je izdavač Njemački institut za građevinsku tehniku (DIBt) vrijedile su za proračun Ug-vrijednosti novog EN-postupka, ali samo s 10 K temperaturnim razlikama iz starog DIN-a. Sada se prebacilo na novi EN-postupak s 15 K temperaturnim razlikama.

Iz toga proizilaze u pravilu ca.0,1 W/m2K veće Ug-vrijednosti od onih iz prošle godine. Smiju se međutim koristiti i stare kV-vrijednosti iz njemačkog registra ukoliko se povećavaju za 0,2 W/m2K.

Za daljnju uporabu već objavljenih kR vrijednosti za okvire postoji pravilo. Mi ovdje ukazujemo samo na vrijednosti proračuna okvira Uf,BW, ukoliko je navedena samo jedna grupa okvirnog materijala prema DIN 4108-4:

  • grupa okvirnog materijala 1: Uf,BW = 2,2 W/m2K
  • grupa okvirnog materijala 2.1: Uf,BW = 3,0 W/m2K
  • grupa okvirnog materijala 2.2: Uf,BW = 3,8 W/m2K
  • grupa okvirnog materijala 2.3: Uf,BW = 7,0 W/m2K
  • grupa okvirnog materijala 3: Uf,BW = 7,0 W/m2K

    Lijevano staklo

    Za razliku od float-stakla se lijevano staklo proizvodi pretežno po principu preljevne kade, direktno se skida s valjaka, hladi i reže. Lijevano se staklo danas često proizvodi s izraženim ornamentiranjem i žičanom armaturom kao jednostavno armirano staklo ili armirano-ornamentirano staklo. Lijevano staklo je s izuzetkom armirano-zrcalnog stakla(polirano armirano staklo) većinom skoro neprozirno, ali propusno na svjetlost.

  • Materijali