Ulaz za korisnike

U Zadarskoj županiji gradi se druga vjetroelektrana

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZADAR - Na predjelu između Jasenica i Kruševa gradi se drugi vjetropark u Zadarskoj županiji s 40 vjetroturbina snage 59 megavata, a investitoti su zadarska tvrtka Zensur Zrmanja i međunarodna kompanija CE Energy Holding AG sa sjedištem u Laxenburgu u Austriji.

S postojeće dvije vjetroelektrane Hrvatska raspolaže s 21 vjetroturbinom snage 16,8 megavata

Investicija se procjenjuje na 53 milijuna eura. Gradnja će se odvijati u pet faza, a u prvoj fazi i drugoj fazi, čiji je dovršetak planiran do kraja ove godine, postavit će se prvih 12 vjetroturbina nominalne snage 1,3 megavata. U trećoj i četvrtoj fazi postavit će se još 12 turbina, a u posljednjoj, petoj fazi, postavit će se preostale četiri turbine. Vjetroturbine je proizvela kompanija Nordex Energy, tvrtka kći Nordex AG-a sa sjedištem u Rostocku u Njemačkoj čijih se 2900 vjetroturbina ukupne snage 3140 megavata vrti u ukupno 33 zemlje diljem svijeta.

Troškovi Vjetropark Jasenice bit će drugi vjetropark u Zadarskoj županiji nakon što je početkom 2005. godine puštena u rad prva vjetroelektrana u Hrvatskoj, na predjelu Ravne iznad grada Paga. Vjetroelektrana hrvatsko-njemačke tvrtke Adria Wind Power ima nazivnu snagu 5,95 megavata koju proizvodi sedam generatora tipa Vestas V52, pojedinačne snage 850 kilovata. Godišnje proizvoditi oko 15 milijuna kilovatsati električne energije koju isporučuje Hrvatskoj elektroprivredi, na čiju je mrežu spojena od listopada 2004. godine. Izgradnja prve hrvatske vjetroelektrane stajala je 6,5 milijuna kuna, a ugovor o distribuciji energije između HEP-a i tvrtke Adria Wind Power skopljen je 2002. godine. Adria Wind Power planira graditi vjetroelektrane i na području općine Gračac na makrolokacijama Bruvno i Otrić. Riječ o višemilijunskom projektu od kojega će financijsku korist imati lokalna zajednica koja će dobivati naknadu za korištenje terena, a na vjetroelektranama bi se trebalo zaposliti najmanje 16 djelatnika. Drugi vjetropark u Hrvatskoj, pušten u rad u studenom prošle godine, nalazi se na lokaciji Krtolin, na brdu Trtru kod Šibenika. Šibenski vjetropark s 14 vjetrogeneratora snage 11,2 megavata dvostruko je veći od paškog, a investitor ove 12,5 milijuna eura vrijedne vjetroelektrane je hrvatsko-njemačka tvrtka Enersys koja je za upravljanje šibenskim vjetroparkom osnovala tvrtku Vjetroelektrana Trtar-Krtolin d.o.o. Tvrtka je preuzela sve obveze izgradnje, održavanja i proizvodnje, kao i isporuke struje HEP-u, a s gradom Šibenikom je sklopila ugovor prema kojem će 0,5 posto prihoda od godišnje proizvodnje električne energije izdvojiti za nepovratnu potporu projektima u Šibeniku iako su zakonom oslobođeni plaćanja rente jedinici lokalne samouprave na području na kojem se nalaze. S postojeće dvije vjetroelektrane Hrvatska raspolaže s 21 vjetroturbinom ukupne snage 16,8 megavata i godišnjom proizvodnjom struje od 47.000 megavatsati. U Hrvatskoj je predviđeno stotinjak lokacija za vjetroelektrane, ukupnog potencijala 1300 megavata. U pripremi su projekti za gradnju četrdesetak vjetroelektrana ukupne snage 600 megavata što odgovara snazi NE Krško. Trenutno se 17 posto opskrbe električnom energijom osigurava iz NE Krško, 36 posto iz termoelektrana, a 47 posto iz hidroelektrana, a alternativni izvori energije su zanemarivi. Više o ovoj temi na www.Poslovni.hr

Materijali