Ulaz za korisnike

Učinkovita kuća - Tehnika uštede energije

|
Učinkovita kuća - Tehnika uštede energije - blackline-haus.com
 
Učinkovita kuća - Tehnika uštede energije - blackline-haus.com
Energetski učinkovite kuće

Za povoljnu energetsku bilancu je važna savršena ravnoteža ovojnice zgrade i kućanske tehnike. Drvene montažne kuće nude s višeslojnim zidom najbolje uvjete za nepropusnu ovojnicu zgrade. Zidovi se grade u tvornici pod strogom kontrolom kvalitete sa svim instalacijama. Dakle, kod unutarnje gradnje se ne moraju izvoditi više nikakvi zahvati na vanjskom zidu. Granične vrijednosti koje su postavljene u Pravilniku energetske uštede su jasno pale ispod montažnih kuća. 

Niskoenergetska kuća

Od 2002 godine u Njamčkoj su nove gradnje dobile smjernice putem Pravilnika o uštedi energije. Time je niskoenergetska kuća postala standard. Optimalno izolirana niskoenergetska kuća ima potrebu za grijanjem od 30 do cca 70 kilovatsati po četvornom metru godišnje. S redovitim izvođenjem kvalitete i kontrole od strane BDF-a, zajamnčeno je pridržavanje tih zahtjeva kroz neovisnu provjeru od strane stručnjaka. 

3 litara niskoenergetske kuće

3-litarna kuća je niskoenergetska kuća koja godišnje ima primarnu potrebu energije od manje od 3 litara loživog ulja tj., 3 m3 plina po kvadratnom metru. Time   standardne niskoenergetske kuće još jednom prelaze zahtjeve. Potreba za energijom se smanjuje, između ostalog, zbog dodatne izolacije, modernog troslojnog stakla ili dosljednog izbjegavanja toplinskih mostova. Te vrijednosti su prikazane u certifikatu o energetskoj učinkovitosti koji je sastavni dio građevinskog ugovora u novoj gradnji. 

Pasivna kuća

Kod pasivne kuće se radi o dosljednom razvoju niskoenergetske kuće. To je "energetski jaka" kuća, to znači da su toplinski gubici toliko jako smanjeni da više nisu potrebni nikakvi aparati, dakle aktivna grijanja. Za toplinu prostora dovoljni su pasivni izvori topline kao sunce, ljudi, kućanski aparati i korištenje otpadnog zraka. 

Maksimalna potreba preostalog grijanja kod pasivne kuće iznosi oko 10Kw/m2. Time pasivna kuća treba samo oko 10% energije za grijanje koju potroši prosjećna kuća. Preostalo grijanje se može postignuti primjerice putem grijanja zraka. 

Važno za pasivnu kuću :

- visoko kovalitetna toplinska izolacija

- kontrolirana ventilacija s povratom topline

- podgrijavanje dovoda zraka

 Izvor www.fertigbau.de

Materijali