Ulaz za korisnike

Učinkovito osvjetljenje: Pet savjeta kako uštedjeti energiju

|
Učinkovito osvjetljenje: Pet savjeta kako uštedjeti energiju - Foto: licht.de
 
Učinkovito osvjetljenje: Pet savjeta kako uštedjeti energiju - Foto: licht.de
Cijene energije su sve više, a učinkovito korištenje naših resursa postaje sve važnije. Čak i kod kuće se može uštedjeti mnogo energije za rasvjetu, bez žrtvovanja udobnosti. Otkrijte koji su nepotrebni potrošači električne energije i uštedite mnogo energije i novca. Kako se to radi, otkriti ćete u sljedećih pet savjeta.

1. Koristite energetski učinkovite žarulje

Stara žarulja sa žarnom niti pretvara samo pet posto apsorbirane energije u svjetlo, a ostatak se pretvara u toplinu. Suvremeni energetski učinkovite žarulje troše do 80 posto manje energije i traju duže. Alternativa su fluorescentne žarulje, štedne žarulje, LED - s manje uštede, uključujući uštedu energije halogenih svjetiljki. Žarulje i LED diode imaju vijak i utičnicu takve   žarulje sa žarnom  niti mogu se  lako zamijeniti.

2. Pazi na elektronske prigušnice

Moderna elektronika štedi energiju. Uzmimo za primjer rad fluorescentne svjetiljke, da rade s elektronskom kontrolnom opremom (EKG). Za niskonaponske halogene žarulje, elektronski transformatori su pravi izbor. One troše dvije trećine manje električne energije od konvencionalnih transformatora - i  kroz konstantnu snagu povećavaju i rok trajanja žarulje.

3. Dimmer (Regulator svjetlosti) "umjesto tvrdog svjetla"

Izbjegavajte kontinuirano svjetlo  u cijelom stanu.  Puno bolje je mijenjati intenzitet svjetla prema potrebi. Koristite  zidne prekidače za prigušivanje na vašem svjetlu i prigušite svjetlo na svim mjestima, gdje nema svjetla ili gdje je usmjereno svjetlo potrebno. To štedi mnogo električne energije i pruža ugodnu atmosferu. Za čitanje se na primjer nudi sljedeća kombinacija: opća rasvjeta i usmjerena zatamnjena svjetlost na čitanje.

4. Smanjiti dužinu Standby-Moda

Izbjegavajte nepotrebne čekanje kod  Standby-Moda: transformator  u halogenim žaruljmaa može ostati u pogonu, iako je lampica   isključena. Bilo  da transformator i dalje radi, poznat vam je obično blagi šum ili činjenica da je transformator još neko vrijeme nakon isključivanja žarulje vrijeme vruć. Lijek za to su zvučne utičnice  ili električni razdjelnici s jednostavnim on-off prekidačom.

5. Moderna Rasvjeta: Praktična i ekonomičana

Moderno upravljanje svjetlom   štedi maksimalno energiju kod kuće - i istovremeno povećava  ugođaj rasvjete. Spektar seže u rasponu  od jednostavnog  pokreta pa sve digitalnog sustava kontrole rasvjete za dnevno svjetlo, uključenih u sustav sabirnice (BUS-System). Čak i jednostavni dojavljivač pokreta uz prisutnost kontrole do praktično na primjer za u podrum ili garažu - štedje  i do 50 posto energije  u poređenju sa vjetlo bez upravljačke kontrole.

Izvor: www.licht.de.

Materijali