Ulaz za korisnike

Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130. godinu svog postojanja

|
Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130. godinu svog postojanja
 
Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130. godinu svog postojanja
Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130. godinu svog postojanja

Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130 godina postojanja. Klub arhitekata i inženjera osnovan je 2. ožujka 1878. godine u Ilici 6 u Zagrebu te je riječ o jednom od najstarijih cehovskih udruženja u Hrvatskoj.

Kako bi obilježili obljetnicu u UHA-i pripremaju niz događanja koja će započeti u subotu, 1. ožujka u 12 sati uručenjem javnih priznanja zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos radu Udruženja arhitekata i javnoj afirmaciji ove struke u posljednjih tridesetak godina. Također, bit će pročitane i nominacije za najbolja arhitektonska ostvarenja u protekloj godini u slijedećim kategorijama: najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u protekloj godini (Viktor Kovačić), zatim ostvarenje na području stambene arhitekture (Drago Galić) te oblikovanje i unutrašnje uređenje, Bernardo Bernardi.

Prvog ožujka održat će se Svečana skupština Udruženja arhitekata gdje će se okupiti brojne ugledne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života te arhitekti i umjetnici.

Tom će prigodom UHA najaviti akciju vezanu uz djelo arhitekta Ivana Vitića u kojoj će se javnim postavljanjem prigodnih spomen ploča na deset kuća u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu obilježiti uspomena na ovog autora, a koja će se idućih godina nastaviti obilježavanjem kuća ostalih značajnih hrvatskih arhitekata. Najavit će se i nastavak vrijednog projekta posvećenog arhitektu Ivanu Vitiću.

Naime, UHA je kao nakladnik monografije 'Ivan Vitić' pokrenula u suradnji s gradom Komižom akciju obnove jedne od najznačajnijih, a arhitektu Vitiću najdraže kuće “Doma kulture u Komiži” na Visu, bivšeg Doma JNA iz 1961.godine. Cilj je akcije prikupiti sredstva za temeljitu obnovu kuće i njezin povratak u izvorno stanje. Sredstva se prikupljaju preko web portala www.uha.hr gdje se klikom na jedno polje donira tisuću kuna.

Na istoj svečanosti UHA će podsjetiti na još jedan značajan i okrugli datum u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Izložbom naslovnica časopisa Arhitektura 50-ih godina, koje su oblikovali umjetnici grupe EXAT51, UHA želi podsjetiti da je upravo u njenim prostorima, prije 55 godina postavljena prva izložba članova grupe EXAT51 'Kristl-Picelj-Rašica-Srnec', 18. veljače – 4. ožujka 1953.godine.

Godišnjica UHA-e ujedno je i godišnjica Društva arhitekata Zagreba. Udruženje danas broji deset gradskih i regionalnih društava arhitekata koja okupljaju 2400 hrvatskih arhitekata.

Časopis „Čovjek i prostor“ izlazi neprekidno već 55 godina, a prošla godina bila je u znaku 60 godina od neprekinutog izdavanja časopisa „Arhitektura“ koji je 1947. UHA pokrenula na čelu s prvim urednikom, arhitektom Nevenom Šegvićem.

Udruženje hrvatskih arhitekata

T 01 4816140 F 01 48 16 197

tamara@uha.hr www.uha.hr

Materijali