Ulaz za korisnike

Ugodna klima u zimskom vrtu zahvaljujući odzračivanju i sjeni

|
Ugodna klima u zimskom vrtu zahvaljujući odzračivanju i sjeni
 
Ugodna klima u zimskom vrtu zahvaljujući odzračivanju i sjeni
Kako zbog efekta staklenika pri intenzivnom sunčevom zračenju u zimskom vrtu dolazi do pregrijavanja i pri tome se iznimno brzo prelazi za biljke kritična granica od 40 °, u pravilu je neophodan sistem stvaranja sjene. Pored zaštite od sunčeva zračenja fungira kao dodatna zaštita od blještavila i kao zaštita od pogleda. Naročito kod orijentacije zimskog vrta prema južnoj strani neophodna je dobra zasjenjenost.

Neovisno o prirodnom zasjenjenu krošnjastim drvećem, koje po ljeti daje sjenu, a po zimi propušta sunčeve zrake na raspolaganju Vam stoje sistemi vanjskog zasjenjena ( uglavnom sistemi markiza) i unutarnje zasjenjenje(npr. žaluzine i lamelne zavjese), kao i sistemi između staklenih ploča izolacijskog stakla. Optimalno rješenje treba svakako iznači u suradnji sa stručnjacima iz tog područja. U cilju izbjegavanja toplinskih gubitaka noću smisla ima i postavljanje izolacijskih elemenata u obliku recimo termoizolacijskih roleta.

Kako izbjeći kondenzat

Ukoliko vlaga koja se nalazi u unutrašnjosti prekorači sposobnost preuzimanja zraka, onda je prekoračeno takozvano rosište. Ostatak se na najhladnijim točkama zimskog vrta pretvara u kondenzat. Najčešće na profilima i pločama. Tu pomaže česta izmjena zraka, kojom se vlažni zrak zamjenjuje svježim zrakom. Učinkoviti pomoćni instrumenti su osjetnici vlage, koji osiguravaju automatsko odvlaživanje zraka. Kako se niti kod jedne vrste konstrukcije kondenzat ne može isključiti , može se u unutarnjem prostoru predvidjeti odvod kondenzirane vode.

Kontrolirani odvod kondenzata preko krovne kanalice sprečava kontinuirano zaprljanje staklene površine kao i stvaranje leda u području sljemena. Prskanje vode u području podnožja dovodi do zaprljanja istog te potiče koroziju nosivih građevinskih elemenata. Drenažni odvod na vanjskoj strani-spojen s cijelim drenažnim sistemom, ili preko žlijebova do drenažnog okna- sprečava nastanak šteta takve vrste. Kao podne obloge se preporučaju materijali koji akumuliraju toplinu, postojani na klizanje, primjerice prirodni kamen, keramičke pločice, podne klinker ploče, po mogućnosti s laganim nagibom prema podlozi te po mogućnosti s poklopcem za mirise.

Trendovi Stakla koja se sama čiste

Samočisteća stakla dopuštaju svojim posebnim premazima na vanjskoj strani eliminiranje organskih zaprljanja kao ptičiji izmet ili vodene mrlje, koji se ispiraju formiranjem vodenog filma ispred staklene površine. Tako je vlasnik zimskog vrta pošteđen čišćenja, štedi novac za sredstva za čišćenje kao i balansiranje na ljestvama prilikom čišćenja. Jedini nedostatak, kojeg će tržište vrlo brzo rješiti: treba računati s dijelom dugim vremenom isporuke za ova vrlo komforna stakla.

Markize- komfor mora postojati

Prije deset godina se svaki deseti vlasnik odlučivao za električne markize, danas je to već svaki treći vlasnik. Osim toga osjetnici za kišu i vjetar imaju sve više pobornika, jer ti praktični pomagači štite automatski od oštećenja i habanja. Traženi su kvalitetni, teški materijali( od 300 gr po metru kvadratnom), koji reduciraju UV-zračenje odnosno specijalnim premazima (Scotchgard) reflektiraju svjetlost i smanjuju teflonskim premazima količinu zaprljanja.

Materijali