Ulaz za korisnike

Ugodna klima

|
Ugodna klima
 
Ugodna klima
Minus 15 stupnjeva u hladnjači, 29 stupnjeva u pečenjarnici, na temperaturi od 25 stupnjeva znoje se radnici firme u svojim suncem ispunjenim uredima. Vrućina i hladnoća, snažni mirisi i onečišćeni zrak, sve su to klimatski ekstremi, koje čovjek teško može podnositi

Za klimatizaciju prodajnih prostorija, ureda, rashladnih skladišta ili proizvodnih prostorija, postoje različite mogućnosti. Jedna od tih mogućnosti je opskrbljivanje pregrađene i preuređene prostorije klimatiziranim pritočnim zrakom, preko zračnih kanala. Posljednjih se godina već višestruko potvrdila posebna varijanta: tekstilni zračni kanal. Kako zbog higijenskih razloga tako i zbog jednostavnosti instaliranja, a prije svega zato, jer su mogućosti oblikovnih varijacija gotovo neograničene i ostavljaju ogroman prostor djelovanja. Iz svih tih razloga tekstilni je kanal postao prava i izvorna alternativa.

Loš zrak u prostoriji predstavlja loše radne uvjete:sposobnost postizanja dobrih rezultata se smanjuje, srčano-cirkulacijski sistem se opterećuje, sposobnost koncentracije rapidno opada. Samo unutar zdrave, ravnomjerno temperirane prostorne klime čovjek može ostvariti eficijentna dostignuća. Na ovom podruČju, tekstilni sistemi postižu jako dobre rezultate.

Tekstilni sistemi

Tekstilni kanal izrađen je od tekstilnog materijala, koji je u svojem pletenom osnovnom obliku, propusan za zrak. Tekstil diše. Zrak izlazi kroz svaku pojedinačnu tekstilnu poru, cijelom kanalskom površinom i raspoređuje se prostorijom ravnomjerno, mekano i bez propuha .

Iskustva tijekom prošlih godina, utjecala su na promjenu materijala i tehnologije, te su se oni dalje razvijali. Danas se u tekstilnoj ventilaciji prostorije izrađuju inovativna i konstruktivna rješenja za hlađenje, zračenje i zagrijavanje gotovo svih područja primjene. Kada se radi o velikim kuhinjama i kantinama, hotelijerstvu ili gastronomiji, mesnicama i pekarnicama, diskotekama i gostionicama, fitnes i sportskim studijima, zatvorenim bazenima, laboratorijima, bolnicama ili čekaonicama, proizvodnim prostorijama, radionicama, rashladnim ili skladišnim halama – svaka prostorija je drugačija, služi različitim namjenama i zahtijeva različitu raspodjelu zraka.

Tekstilni kanal se može instalirati posvuda i to na jednostavan način. Svojim individualnim dizajnom u obliku i boji, prilagođava se i svojom formom, svakoj unutrašnjosti prostorije. Korporativni dizajn i ambijenti, više se ne ograničavaju samo na “uobičajenu” prostornu opremu, već se mogu prenijeti na tekstilni kanal: tekstilni materijal se boji po želji, na njega se utiskuju logo i individualni motivi .Sljedeći primjeri predstavljaju samo neke od velikog broja mogućnosti primjene tekstilnih sistema, za raspodjelu zraka prostorijom.

Samo unutar zdrave, ravnomjerno temperirane prostorne klime čovjek može ostvariti eficijentna dostignuća. Na ovom području, tekstilni sistemi postižu jako dobre rezultate

Bez propuha

Prodajna događanja vrlo se često odvijaju u premalim prostorijama. Reflektori i svjetlosne zrake isijavaju visoke temperature. Svaki sudionik događanja je dodatni “proizvođač topline” i zagrijava prostoriju. Zagušljiva klima umara sve prisutne i otežava koncentraciju. Da bi se ova klimatska opterećenja ublažila, ugrađuju se tekstilni kanali. Bez propuha i ravnomjerno, zrak izlazi kroz tekstilno tkivo, tkaninu. Odgovarajuće klimatskim uvijetima, prostorna se klima individualno temperira, a i visoki udio izmjene zraka također garantira neprisutnost propuha.

Energetski učinkovito rješenje

Ravni krovovi i velike prozorske fasade uredskih zgrada, predstavljaju idealnu površinu za napad vanjskih vremenskih utjecaja i nepogoda. Ovisno o godišnjem dobu, prostorije okrenute na van se ili rashlađuju ili zagrijavaju. Otvoreni prozori predstavljaju dodatno opterečenje: ispušni plinovi, ulična buka i utjecaji okoliša također opterečuju i zrak u prostoriji. Slaba koncentracija i opadajuća učinkovitost su posljedica toga. Tekstilni sistemi za raspodjelu zraka u prostoriji upuhuju čisti i sviježi zrak unutra. Ulična buka ne prodire u prostorije. Sam tekstilni kanal garantira bešumno i energetski učinkovito riješenje.

Restorani i kantine imaju razmjerno nižu visinu stropa u usporedbi sa proizvodnim i skladišnim halama. Zbog toga upuhivani zrak prolazi tek kratak put dok ne dođe u zonu boravka. Tekstilni kanal ovdje nudi raspodjelu zraka bez prisutnosti propuha i buke. Upuhivani čisti zrak ne stvara efekt “hladnog tuša”, ne javljaju se neugodna opterečenja bukom. Tekstilni kanal na taj način stvara prijatnu atmosferu.

U industriji koja se bavi preradom živežnih namirnica, u mesnicama, u trgovini povrćem i cvijećem na veliko, ohlađeni i sviježi zrak odlučuje o kvaliteti i higijeni. Tekstilni kanal hladi sviježu i lako pokvarljivu robu sve do minus 18 stupnjeva. Kvaliteta i postojanost se povečavaju, sposobnost skladištenja se produžuje. Kod proizvodnje Convenience Food (brze hrane) ili kod proizvodnje posebne prehrane za bebe, alergičare ili dijabetičare, oslobađaju se velika toplinska polja. Kao što to zahtijevaju visoki prohtjevi za kvalitetom u industriji živežnih namirnica, tekstilni kanal i hladi i prozračuje. Tekstilna tkanina ne korodira, a osim toga se ne stvara ni kondenzat voda.

Higijena u bolnicama

Veliki prostori laboratorija i bolnica moraju biti slobodni od prašine i klica. Svaki oblik mikroorganizama smanjuje kvalitetu pregleda i ispitivanja, kao i kvalitetu medicinskog proizvoda, ili pod znak pitanja stavlja pouzdanost i vjerodostojnost postignutih rezultata. Zrak bogat štetnim tvarima, sprečava optimalne procese ozdravljenja i oporavka.

Eksterni mikroorganizmi i čestice prašine zadržavaju se u tekstilnom tkivu i ne raspršuju se po prostoriji (kao što je to slučaj sa alternativama od lima). Specijalna impregnirajuća zaštita u tekstilu, koči bakterije i gljivice u njihovom rastu. Redovita pranja u stroju za pranje rublja ispunjavaju jednostavno i brzo higijenske propise u medicinskom sektoru.

Strojna postrojenja oslobađaju enormne količine topline, nadražujuće boje, kemikalije i materijali oduzimaju zrak za disanje. Tekstilni kanal smanjuje emisije topline. Hladniji i čistiji zrak je nešto čega se ne možemo odreči: sirovine se mogu bolje prerađivati. Kvaliteta proizvodnje se povečava, smanjuje se trošenje strojeva, radni uvjeti se poboljšavaju.

Individualna rješenja

Sama prostorija određuje zahtjeve koje trebaju ispuniti tekstilni sistemi za distribuciju zraka. Neprisutnost propuha, bez stvaranja kondenzat vode, visoka nezapaljivost tekstila prema kategoriji gorivosti B1/DIN 4102, bez opterečenja bukom, jednostavno čišćenje u stroju za pranje rublja i brza montaža po principu zavjesa, kao i jednostavnost održavanja su elementarne karakteristike tekstilnih sistema za distribuciju zraka prostorijom. Tekstilni i kanali od lima su kompatibilni. Postojeće instalacije mogu biti zamijenjene ili proširene. Duljina i presjek se prilagođavaju postoječim regulirajučim tehnologijama.

Izvor: www.masmedia.hr

Materijali