Ulaz za korisnike

Ugradbene kuhinje

|
Ugradbene kuhinje
 
Ugradbene kuhinje
Ugradbene kuhinje se konstruiraju iz pojedinačnih ugradbenih ormarića u mjerama rastera (po mjerama kuhinje), kombinirane s potebnim kuhinjskim aparatima.

Razlikuju se: donji ormarići, gornji ormarići, nastavci ormarića, visoki ormarići, ormarići za ugradnju velikih kuhinjskih uređaja(hladnjak, zamrzivač, štednjak, pećnica, stroj za pranje suđa itd.) zatim tzv. Kuhinjski otoci montirani u sredini kuhinje, to su kuhinjski blokovi za pripremu, kuhanje i pranje.

Prednja strana ormarića izrađuje se od plastike, drveta sa sjajnim ili mat lakovima, kombinacija plastike i drveta ili plemenitih metala.

Za optičku prilagodbu prednje strane velikih kuhinjskih uređaja nude se i dekorativni okviri, koji se popunjavaju odgovarajućim frontalnim pločama ili vratima.

Za radne plohe se obično koriste plastika, keramičke pločice ili prirodni kamen. Svakako treba voditi računa da to bude materijal koji se lako održava. Postoje i radne plohe koje pritiskom na gumb omogućuju ergonomski povoljne uvjete za rad kako u sjedećem tako i u stojećem položaju.

Oprema i uređaji

U dobro projektiranoj kuhinji se svi kuhinjski uređaji mogu integrirati u kuhinjske ormariće odnosno u područje ispod radne plohe. Kako su dimenzije kuhinjskog namještaja i uređaja normirane, mogu se kombinirati različiti proizvodi.

U modernu kuhinjsku opremu spadaju: sudoperi s mješalicom (često i s uređajem za prokuhavanje vode), stroj za pranje suđa, štednjak, pećnica, mikrovalna pećnica, napa, hladnjak (moguć čak i mobilni hladnjak na kotačima) , zamrzivač ili kombinacija hladnjaka sa zamrzivačem,evtl. hladnjak za vino ili ormarić za delikatese.

Materijali