Ulaz za korisnike

Ugradnja - Montaža PVC stolarije

|
Ugradnja - Montaža PVC stolarije
 
Ugradnja - Montaža PVC stolarije
Montaža, uopćeno rečeno, podrazumijeva zatvaranje našeg otvora željenim komadom stolarije. Stolarija se prvo učvršćuje drvenim klinovima, strogo pazeći da se postavlja vodoravno i horizontalno.

 Veličina ugrađenog otvora treba biti za dva cm manja od širine i visine zidarskog otvora (primjer za bjeli prozor 1,5m x 1,5m).

Prozor treba biti točno centriran u zidarski otvor (sa zračnim razmacima od jedan cm sa svake strane), zračni razmaci od 1 cm su bitni zato da bi ih mogli kvalitetno ispuniti pjenom i time omogućiti kvalitetnu zvučnu i toplinsku izolaciju jer montažom ne smijemo srušiti izolacijske vrjednosti samog prozora .

Međuprostor između građevinskog otvora i veličine prozora, kao i materijal koji se koristi za učvršćivanje prozora mora omogučiti prozoru da se uslijed utjecaja temperature nesmetano širi odnosno skuplja.

U slučaju da veličina prozora spram veličine građevinskog otvora nije dobro određena ili da prozor nije dobro centriran i pravilno pričvršćen uslijed toplinskih diletacija može doći do funkcionalnih problema s prozorom – poteškoća kod otvaranja/zatvaranja ili u drastićnim slučajevima do pucanja doprozornika.

  • Bijeli PVC profil ima toplinsko rastezanje kod temp. -30oC do +50oC od 1,6 mm/1m
  • PVC profil u boji ima toplinsko rastezanje kod temp. -30oC do +50oC od 2,4 mm/1m Drugi zahtjevi su montažni zahtjevi koji onemogućavaju prodor prašine, vlage ili vode između prozora i zidarskog otvora, ti zahtjevi se osiguravaju zapunjavanjem proreza silikonskim kitovima visoke kvalitete, postojanosti i opstojnosti kod različitih temperatura, jer moraju omogućiti sigurno brtvljenje i dovoljno rastezanje kako ne bi puknuli kod toplinskih rastezanja prozora.

    Zbog opisanih razloga, kao i nepostojanja zakona koji zahtjeva kontrolu montaže, jako je malo firmi koje daju certificirati svoju montažu, makar nestručna montaža može ugroziti svojstva i funkcionalnost ugrađene stolarije.

Materijali