Ulaz za korisnike

Ugradnja solarne opreme

|
Ugradnja solarne opreme
 
Ugradnja solarne opreme
Tijekom posjeta od strane instalaterskog servisa i provjere mjesta gdje se instalira solarna oprema potrebno je se sa serviserima o svemu detaljno dogovoriti. Kad je riječ o postavljanju i instaliranju solarnog sustava u novogradnji onda se veliki dio posla može planirati već unaprijed a to znači i najoptimalniju integraciju solarnog sustava u objektu.

Ako ne postoje dostatna sredstva za ugradnju solarnog sustava u objekt u samom početku onda je dobro već tijekom grubih radova postaviti odgovarajuće vodove i predvidjeti odgovarajuće mjesto za ovakav sustav, a ovakvo razmišljanje i postupci pojednostavit će i pojeftiniti kasniju ugradnju kad budemo raspolagali dostatnim financijskim sredstvima.Ako npr. budemo koristili solarni spremnik kao spremnik sanitarne i pitke vode, kasnije ćemo morati samo instalirati kolektore na krov i stvar će biti riješena. Dakle, tijekom gradnje isplati se dugoročno planirati već na samom početku.

Ugradnja solarne opreme na staroj gradnji

Kod većine starijih objekata na koje se instalira solarna oprema postojeći sustav za zagrijavanje nije stariji od nekoliko godina. Stoga vlasnici uvijek nerado čuju savjet instalatera da postojeći spremnik za sanitarnu vodu (veličine oko 150 l) zamjene spremnikom koji je dio solarnog sustava. Postojeći je spremnik konvencionalnog sustava za grijanje gotovo uvijek premalen i na njemu ne postoje odgovarajući priključci za solarnu opremu, odnosno priključak za izmjenjivač topline koji solarnu energiju pretvara u toplinsku energiju. U svakom slučaju potrebno je detaljno se posavjetovati s instalaterima.

Postoji i takva mogućnost da se na postojeći spremnik priključi još jedan dodatni na koji bi se onda spojio solarni sustav za zagrijavanje.No gledajući s energetske strane ovo je u svakom slučaju kompromisno rješenje koji znači i određene gubitke iz razloga jer dva spremnika imaju veće energetske gubitke i jer instalacija dodatnog spremnika zahtijeva ugradnju dodatne pumpe, za pumpu je potrebno odvojiti dodatni novac a osim toga ona kasnije konstantno troši električnu energiju.Opća preporuka bi glasila: Skupite hrabrosti i zamijenite postojeći spremnik za sanitarnu vodu odgovarajućim spremnikom solarnog sustava za zagrijavanje.

Troškovnik solarnog sustava

Prije nabave solarne opreme preporuča se najprije zatražiti nekoliko ponuda različitih proizvođača i distributera. Potrebno je se detaljno informirati o kolektorima, spremniku sanitarne vode kao i regulacijskom sustavu. Sve ponude moraju biti tako koncipirane kako bi ih se moglo jednostavno usporediti. Investicija u nabavku solarnog sustava nije jeftina i stoji poprilično novca a takav sustav treba besprijekorno funkcionirati u idućih 20 godina.

Osim toga često puta presudan je i dojam koji na nas ostavljaju instalaterski servisi i dobavljači ove opreme kao i kvaliteta i iscrpnost informacija koje dobijemo od njih. Dobro je pogledati i postojeće reference takvih servisa i dobavljača. U sljedećem dijelu teksta donosimo i još nekoliko korisnih informacija o glavnim dijelovima solarnog sustava.

Kolektori

Preduvjet za kupnju solarnih kolektora je naravno da ne postoje nikakve pravne zapreke od strane državnih tijela i da kolektori posjeduju i potrebne dozvole ako je to potrebno, zatim kolektori moraju posjedovati certifikat o kvaliteti izdan od nadležnih instituta koji provjeravaju kakvoću takvih sustava, potvrdu o energetskoj učinkovitosti (minimalnoj i maksimalnoj količini proizvedene energije) kao i kvalitetan absorber s visokoselektivnom prevlakom.

Većina kolektora dostupnih na tržištu kvalitetno je izrađena i energetski vrlo učinkovita, posjeduje višegodišnju garanciju a neki nose i oznaku s ''Plavim anđelom'' (oznaka ekološke prihvatljivosti i kvalitete). Oprez: kolektori i sva oprema solarnog sustava moraju odgovarati materijalima od kojih je napravljen krov ili se na njemu nalaze.

Spremnik solarnog sustava

Dobri solarni spremnici su tanki i visoki (zbog razlike u temperaturi na dnu i vrhu spremnika). Na našem tržištu mogu se naći spremnici različitih cjenovnih razlika i različitih klasa u pogledu kvalitete. Tako na primjer kad je riječ o toplinskoj izolaciji: dobar spremnik sadržaja od 300 litara mora imati kvalitetnu toplinsku izolaciju debljine 80 mm, koja dobro zatvara vanjske priključke i koja se sastoji od kvalitetnog materijala. Uobičajeni materijal je melaminska smola, staklena (mineralna) vuna ili poliuretanska pjena. Na listi s tehničkim podacima spremnika sa sadržajem od 300 l treba paziti da njegovi toplinski gubici ne prelaze 2 kilovat sata dnevno.

Budite svjesni činjenice: vaš solarni sustav mora nadoknaditi toplinske gubitke iz spremnika i što su oni manji to je veća učinkovitost kolektora - više od pola kvadratnog metra površine instaliranih kolektora morat će nadoknađivati dnevne toplinske gubitke, pa čak i kad je riječ o vrlo dobrim i kvalitetnim spremnicima. Stoga je vrlo dobro proučiti tehničke podatke spremnika i ako treba izdvojiti nešto više novaca za kupnju kvalitetnog spremnika.

Regulacija solarnog sustava

Solarni sustavi rade potpuno automatizirano i ne iziskuju u svom radu dodatne troškove. Dostatno je napraviti regulaciju temperaturne razlike kod sustava. Većina suvremenih solarnih sustava posjeduje vizualni prikaz (ekrane) kao i dodatne funkcije (podešavanje hlađenja, regulacija brzine okretaja pumpe i sl.).

Kod standardnog solarnog sustava za pripremu tople vode nije nam potrebno 15 različitih programiranja rada sustava, no ovakve višestruke funkcije rada su nam potrebne ako posjedujemo solarni sustav s dva spremnika koji nam služi i kao potpora središnjem sustavu za grijanje u domu. S koliko ćemo komfora raspolagati u radu solarnog sustava uglavnom odlučuje iznos koji izdvajamo za solarnu opremu.

Materijali