Ulaz za korisnike

Uklanja se tridesetak bespravnih objekata u Kanalu, Kavranu i Peroju

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

UMAG - Nakon što je prije dva tjedna na 50-ak adresa vlasnika bespravnih objekata u Lovrečici, Peroju i Kavranu stigla obavijest o datumu rušenja, mnogi su objekte srušili sami, a jučer su preostale uklanjali bageri Ministarstva zaštite okoliša.

Kako doznajemo iz Ureda glasnogovornice Kate Gojević, na tom dijelu Umaštine, točnije u Kanalu, u planu je bilo rušenje šest objekata, od kojih su dva sa zemljom sravnili sami vlasnici. U Kavranu je bilo u planu uklanjanje osam kućica, od kojih su investitori u vlastitoj režiji srušili šest, ovlaštena tvrtka koju je angažiralo Ministarstvo uklonila je jedan, a rušenje posljednjeg objekta obavlja sam vlasnik. U Peroju, kako obavještava Ured glasnogovornice, predviđeno je uklanjanje deset građevina, od kojih je jednu već srušio vlasnik, a ostali su najavili da će to učiniti samostalno tijekom idućeg vikenda. Građevinska inspekcija, zaključuje se u priopćenju glasnogovornice, obavit će kontrolni pregled te lokacije u ponedjeljak, 11. travnja.

Obišli smo jučer Kanal, gdje smo zatekli građevinskog inspektora Edu Benkovića u pratnji policije kako nadzire pripremu za rušenje kućice ukopane u zemlju, koja je bila vrlo dobro opremljena, zajedno s lokalnim napajanjem električne energije. Tuševi su se nalazili točno na začelju, na otvorenom. Radnici su iznosili sve pokretnine – namještaj, alat, odjeću, kuhinjske aparate i ostale predmete koje su kasnije deponirali i zaštitili. Prije toga, tik do kućice, uklonjena je drvena baraka u kojoj je također bilo mnogo kućnih potrepština. Nekoliko »ulica« naprijed, ako se putovi u toj poljoprivrednoj zoni mogu tako nazvati, kombinirka, pristigla u Umag labudicom iz Pule, rušila je ispod zemlje sagrađen podrum i temeljnu ploču. Njeni su vlasnici ignorirali obavijest Ministarstva i objekt potpuno zatrpali zemljom, misleći valjda da će ga tako maskiranog uspjeti sačuvati. Očito su podcijenili hrvatsku pravnu državu. Nakon toga bio je na redu treći objekt – zemunica, također ukopana u zemlju, nasred oranice. Svi ovi objekti, osim jednog srušenog prekjučer, bili su u vlasništvu slovenskih državljana. T. K. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali