Ulaz za korisnike

Ulazno područje

|
Ulazno područje
 
Ulazno područje
Ulazno područje i hodnik se unatoč njihovoj funkciji poveznice između vanjskog i unutarnjeg te razdjelne funkcije može ipsravnim oblikovanjem i uređenjem pretvoriti u jednako dobro iskoristivi dio kuće odnosno stana.

Eventualno se može postaviti vjetrobrana, naročito ako se ulaz nalazi na liniji glavnog smjera vjetra ili ulazno područje otvoreno prelazi u dnevni boravak, blagovaonu ili radnu prostoriju

U području ulaza ili hodnika postavljeni su garderoba, zrcalo, prostor za odlaganje ključeva, rukavica, cipela, te ukoliko prostorne proporcije to dozvoljavaju pored garderobe i postavljanje WC-a za goste.

Vještim rasporedom namještaja i ugradbenih elemenata se neprikladan tlocrt hodnika može znatno poboljšati, primjerice poprečnim postavljanjem garderobnih elemenata se dugački hodnik može podijeliti. Praktična je također i zidna niša, u koje se mogu ugraditi garderobni elementi izrađeni po mjeri.

Ukoliko je moguće prilikom planiranja predvidjeti poželjano je dovoljno dnevnog svjetla.Međutim staklena vrata prema dnevnom boravku ,blagovaoni ili radnoj sobi mogu doprinijeti svijetlijim hodnicima, tako da preko dana nije uvijek neophodno umjetno svjetlo.

Garderobni ormari odnosno zidni sustavi mogu se dobiti na tržištu kao pojedinačni namještaj ili kao ugradbeni sustavi. Uz uporabu vješalica za odjeću potrebna je dubina od ca. 60 cm i širina od 0,10 cm po vješalici.

Za specijalne garderobne prilike se rješenja izvode od stakla, drveta ili metala. Kod skučenih prostornih relacija može se recimo postavljanjem velikoplošnog zrcala stvoriti dojam optičke širine. Garderoba se može smjestiti iza površine vrata obložene zrcalima ili na površinama u visini stropa obloženih zrcalima, koji se učvršćuju ispred zida s odgovarajućim razmakom.

Važan faktor atmosfere ugodnog stanovanje predstavlja osvjetljenje hodnika . S jedne strane u području garderobe mora biti dovoljno svjetla, svjetlo mora biti bez bljeska i mekano u visini zrcala, te ugodnio u kutu namjenjenom telefoniranju. Garderobni ormar treba tako+er biti dobro osvjetljen.

Tu se na raspolaganju stropne svjetiljke u razliöitim izvedbama, od onih neupadljivih i skromnih do dizajnerskih oblika. Zidne svjetiljke su pogodne za osvjetljenje i oblikovanje svjetlosnih efekata u hodniku. Kod planiranja elektro radova treba voditi računa o dovoljnom broju izmjeniönih sklopki, kako bi se izbjegli nepotrebni putevi u hodniku.

Podne obloge za hodnik moraju biti postojane na habanje i lako se održavati kao npr. keramičke pločice, podne klinker ploče, prirodni kamen, ploče od umjetne smole, betonske ploče ili teraco ali i obloge od plastike, linoleumi, kaučuk podne obloge, neosjetljivi tepisi i sl.

Materijali