Ulaz za korisnike

Uljanik u gubitku gotovo 100 milijuna kuna

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - Uljanik grupa lani je ostvarila gubitak od čak 98,3 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije kada je gubitak iznosio 49,55 milijuna kuna, objavio je magazin »Banka«.

Glasnogovornik Uljanikove Uprave Hrvoje Markulinčić, međutim, demantira »Bankinu« vijest da je Uljanik Brodogradilište, dioničko društvo unutar grupe, ostvarilo gubitak od 79,62 milijuna kuna. Toliki je gubitak, naime, ostvarilo matično holding društvo Uljanik d.d., dok je samo Brodogradilište, naglašava Markulinčić, poslovalo pozitivno. Poslovni prihodi Uljanik grupe lani su iznosili 1,373 milijarde kuna, što je u odnosu na 2003. pad od 5,13 posto, dok su ukupni prihodi pali za 7,62 posto na iznos od 1,438 milijardi kuna. Istovremeno su poslovni rashodi grupe smanjeni za 4,37 posto na 1,454 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 1,536 milijardi kuna. Prema Markulinčićevim riječima, najveći dio gubitka od 98,3 milijuna kuna prouzročili su već dobro poznati objektivni tržišni poremećaji. Riječ je prije svega o nestabilnom tečaju dolara, valute u kojoj se ugovaraju brodovi, te o višestrukom povećanju cijene čelika. To je, podsjeća Markulinčić, zapljusnulo cijelu svjetsku brodogradnju, a ne samo hrvatsku, tako da su Uljanikovi gubici rezultat uglavnom prošlogodišnjeg lošeg stanja na tržištu. No, osim ovih dviju okolnosti, na prošlogodišnji se poslovni rezultat Uljanika dijelom odrazilo i izravnavanje bilanci u Uljanikovim poduzećima koja su privatizirana ili se pripremaju za privatizaciju. Drugim riječima, svim manjim poduzećima koja su krenula u proces privatizacije Uprava je pomogla da stanu na noge i počnu svoje poslovanje bez gubitaka.

- Najvažnije je to da gubitak grupe nije ni u jednom trenutku doveo u pitanje našu likvidnost i solventnost, tako da je Uljanik u svojoj osnovnoj djelatnosti, brodogradnji, normalno funkcionirao tijekom cijele lanjske godine. U Uljaniku ni u jednom trenutku nije bila upitna proizvodnja, a niti plaće za radnike, veli Markulinčić. I 2005. godina će, po njemu, također biti teška. Trebat će, veli, dosta truda da se velikim internim racionalizacijama i maksimalnim iskorištavanjem ugovora za brodove premosti još ova godina. - No već 2007. godinu vidimo kao puno lakšu jer su na snazi oni ugovori koji su potpisani nakon tečajnih udara. Osim toga, porasle su cijene novogradnji, a u većini ugovora uspjeli smo definirati da kompletan eventualni rizik promjene cijene čelika snose brodovlasnici. U svakom slučaju, Uljanik će već koncem 2006. godine sasvim drugačije disati i ući u lakše razdoblje, kaže Markulinčić. Lanjska je godina, gledano iz perspektive vremena kada su ugovori potpisivani, trebala biti jedna od najuspješnijih Uljanikovih godina u posljednjih 15 godina. Da nije bilo poremećaja tečaja i povećanja cijene čelika, vjerojatno bi tako i bilo. U Uljaniku, međutim, vele da se veliki lanjski gubici nisu negativno odrazili na standard zaposlenika, čemu u prilog ide i nedavno povećanje najniže osnovne plaće za šest posto, ali i omogućavanje dopunskog zdravstvenog osiguranja radnika. Uljanik je, podsjetimo, u 2004. godini isporučio pet brodova, a neke od njih čak mjesec i pol prije ugovorenog roka, što mu je, naravno, priskrbilo itekako važne bonuse. D. DOBRILA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali