Ulaz za korisnike

Univerzalna regulacija za kamine

|
Univerzalna regulacija za kamine
 
Univerzalna regulacija za kamine
Automatska regulacija peći za optimalizaciju izgaranja ima cilj kod kaminskih i kalijevih peći zajamčiti poboljšanu energetsku učinkovitost.

Moderni kamini i kalijeve peći su u trendu, nema sumnje. Manje iz emocionalnih razloga, nego iz razloga ekonomičnosti. Zagrijavanje vlastita četiri zida fosilnim energetskim nositeljima uljem i plinom postaje sve skuplje, tako da potrošači imaju u vidu svaku mogućnost uštede. Ložišta na kruta goriva trebaju stoga smanjiti ogrjevne troškove kako u prijelaznom vremenu tako i kod najvećih opterećenja. Ali tek dobra usklađenost između komponenti postrojenja i ponašanja kod gorenja djeluje na proces izgaranja koji je učinkovit, štedi energiju i siromašne je emisije. Ovdje mjesta za svoj pristup nalazi univerzalna regulacija Kutzner + Weber.

 

Način djelovanja

Automatska regulacija peći za optimalizaciju izgaranja ima cilj kod kaminskih i kalijevih peći zajamčiti poboljšanu energetsku učinkovitost. Osim toga treba ponuditi maksimum pogonske sigurnosti i komfora. Prvo, to znači da se istom količinom drva dulje proizvodi toplina i da se bolje koristi ogrjevna snaga krutog goriva. Kao drugo, smanjuju se emisijske vrijednosti, što je dobro za okoliš.

Polazna točka je realna pogonska sigurnost ložišta koja se utvrđuje pomoću visoko vrijednog senzora. Brzina strujanja i smjer kao i temperatura u cijevi ispušnog plina su pri tome mjerodavni aspekti. Te informacije o postojećem stanju u trenutku mjerenja idu na procesor u regulacijskoj jedinici, gdje se uspoređuju podaci s pohranjenim najboljim uvjetima. Ako procesor utvrdi odstupanja od optimalnih vrijednosti, on šalje zadane ili očekivane ciljeve na priključene komponente kako bi se rezultat promijenio. Do 12 puta u minuti ispituje se da li su se vrijednosti poboljšale, kako bi se za cijelo vrijeme trajanja izgaranja postigla ispravna podešenost.

Regulacija peći upravlja instaliranim sastavnim dijelovima uvijek tako da u ložištu vladaju najbolja prilike za svako pogonsko stanje. Regulacija dakle prepoznaje u svako doba, u kojoj se fazi izgaranja nalazi peć.

Svestranost

Na temelju vrste mjerenja – senzor u cijevi ispušnog plina - univerzalna regulacija peći čini čast svojem nazivu: ona se može priključiti na sve ručno opremljene peći za kruta goriva – npr. kalijeve peći ili kamine – i to neovisno o proizvođaču. Osim toga regulacija je u stanju komunicirati sa do 12 komponenata:usisač dima, zaklopka napojnog (dolaznog zraka), zaklopka ispušnog plina, priključak za kućni sabirni sustav, sklopka vrata peći, hauba usisa pare (regulacija prostornog tlaka), priključak za senzor i kontrolni display, dodatna zaklopka ispušnog plina ili zapiranje uljnog/plinskog grijanja, bežični modul za univerzalno prebacivanje elemenata bez kabelskih radova, prozorska kontaktna sklopka, aktiviranje (navođenje, upravljanje) kontroliranog prozračivanja stana (isključuje se u slučaju nužde) i regulator propuha.

Nadalje, prema potrebi može se ukomponirati zaklopka ispušnog plina. Ona zapire u pogonskim stankama ložišta put ispušnom plinu i na taj način sprečava odlaženje toplog prostornog zraka kroz dimnjak u fazama stanke ložišta. Obrnuto zaklopka ispušnog plina brine za to da se npr. kroz prozračivanje zraka ne usisa u stan hladni vanjski zrak kroz odvođenje ispušnog plina u stambeni prostor. Može se prikopčati i graničnik s motornim upravljanjem, pomoću kojega se može podesiti ispravni podtlak.

Podaci

Četveroredni kontrolni display informira vlasnika o aktualnom stanju njegovog ložišta i svih priključenih komponenti. Ako je potrebno ukazuje optički i akustički na smetnje, pri čemu je u svako vrijeme osiguran pogon ložišta, čak i kada nestane struje. Osobito komforno podešeno je «potpaljivanje»: Dovoljan je jedan pritisak na tipkalo da se otvore sve zaklopke i bez problema osigura stavljanje u pogon. Na displayu se može očitati idealna točka kada treba dodati gorivo. Promišljena koncepcija isključuje pogrešno posluživanje postrojenja.

Regulacija peći nudi se u dvije varijante: Model Komfor sa do šest komponenata koje se mogu priključiti i model Expert sa šest daljnjih mogućnosti priključenja. U oba slučaja s regulacijom mogu komunicirati postojeći kućni sabirni sustavi.

Više topline - Kako bi se utvrdila učinkovitost regulacije peći, potreban je pogled na usporedive vrijednosti. Trajanje izgaranja, npr. s 5,5 kg bukovine doložene kod 250º C, utvrđeno je jednom s i jednom bez regulacije. Universal regulacija peći utjecala je na produljenje izgaranja do 50 %. Kao dodatni plus može se navesti da se temperature gorenja i ispušnih plinova mogu bolje regulirati nego što je slučaj u klasičnom pogonu s prirodnim «cugom». To znači da ne nastaju nekontrolirane visoke temperature, povećava se pogonska sigurnost ložišta.

Izvor: www.masmedia.hr

 

Materijali