Ulaz za korisnike

Unutarnja zaštita protiv sunca u zimskom vrtu

|
Unutarnja zaštita protiv sunca u zimskom vrtu
 
Unutarnja zaštita protiv sunca u zimskom vrtu
Tijekom ljeta često se povlačimo u prostorije u bijegu pred vrućinama i u potrazi za hladnijim mjestima. Vrućina je utoliko veća ukoliko se i naš zimski vrt nalazi pod snažnim udarom sunčeve vreline.

No u ovom slučaju možemo posegnuti za rješenjima kao što su unutarnje žaluzine, trakaste zavjese ili rolo zavjese – ovdje je moguće pronaći pravo rješenje za zaštitu od sunca počevši od najvećih površina pa sve do malih krovnih prozora.

No unutarnja zaštitna sredstva od sunca ne bi trebala biti samo praktična i učinkovita u zaštiti od svjetla i topline nego bi unutarnjem prostoru trebala dodati poseban estetski akcent – stoga su ovi proizvodi i dostupni u najrazličitijim bojama, dizajnima i dimenzijama.

Kao sredstvo za dodatno poboljšanje kvalitete stanovanja i življenja moguće je koristiti zaštite mrežice protiv insekata i polena. Tako nećemo spriječiti samo ulazak vreline i snažnog svjetla nego ćemo i ''neželjenim gostima'' onemogućiti i ulazak u vlastiti dom.

Savršena zaštita od sunca i suvremeni dizajn

Vanjska sjenila pokazala su se kao najbolji način zaštite od vreline i snažnog dnevnog svjetla. Njihova kvaliteta uglavnom leži u činjenici da su sunčeve zrake učinkovito uklonjene još prije nego što stupe u kontakt sa staklenim površinama.

Novi programi koji kupcima nude suvremene vanjske ''venecijanere'' ispunjavaju sve zahtjeve suvremene zaštite od sunca: učinkovito i kvalitetno stvaraju sjenu, omogućavaju dobar pogled prema vani a istovremeno štite od radoznalih pogleda izvana, omogućavaju cjelodnevno osjenčavanje a tijekom zalaska sunca propuštaju posljednje zrake u unutrašnjost.

Osim toga vanjski venecijaneri moraju učinkovito odolijevati atmosferskim (ne)prilikama. Pored jako dobrih tehničkih osobina ove proizvode još prihvatljivijima čini njihov suvremeni dizajn i mnoštvo boja u kojima su dostupni – pravo rješenje za kreativno oblikovanje fasada.

Mnogi proizvođači zaštitnih sredstava protiv sunca na tržištu su prisutni dugi niz godina i odlikuje ih dugotrajan razvojni put u ovoj branši. No njihov uspjeh ne temelji se samo na kvalitetnim proizvodima nego i na široko razgranatoj distribucijskoj mreži koja jamči siguran servis kao i kompetentan savjet.

Faktor zaštite od sunca

Ukoliko ne postoji nikakva prirodna zaštita od sunca na raspolaganju nam stoje različita tehnička rješenja koja se zajedno sa odgovarajućim ostakljenjem učinkovito nose sa ljetnim vrelinama i snažnim dnevnim svjetlom.

U nastavku teksta donosimo faktor zaštite pojedinih proizvoda:

- Zaštita od sunca nedostaje
- Ne postoji faktor zaštite Faktor z = 1.0
- Zaštita od sunca između stakala ili s unutarnje strane
- Folije i slični materijali Faktor z = 0,4 do 0,7
- Žaluzine Faktor z = 0,5
- Zaštita od sunca postavljena s vanjske strane
- Žaluzine s pomičnim lamelama Faktor z = 0,25
- Žaluzine, rebrenice s fiksnim ili pomičnim lamelama Faktor z = 0,3
- Tende – gore ili sa strana Faktor z = 0,6

Za zdravu životnu klimu u zimskom vrtu brine se dobro provjetravanje i osjenčavanje zajedno sa kvalitetnim ostakljenjem. Kada govorimo o prozračivanju onda ugrubo razlikujemo prirodno i mehaničko prozračivanje prostorija koje zajedno s motorom, mjernim senzorima i sustavom automatskog upravljanja omogućavaju optimalno prozračivanje.

I prirodnom i mehaničkom provjetravanju zajedničko je da ih se mora prilagoditi konkretnoj situaciji na terenu odnosno na licu mjesta. Presudnu ulogu u određivanju i planiranju ukupnog broja ''usisnih'' odnosno ''ispusnih'' otvora ima sam položaj zimskog vrta tj. mogućnost postavljanja sustava osjenčavanja.

U principu potrebno je osigurati dovoljan broj prozora sa strana zimskog vrta budući da zimski vrt često služi za provjetravanje i dnevnog boravka, blagovaonice…

1. Prirodno provjetravanje

Prirodno provjetravanje podložno je zakonima koji i inače vrijede u prirodi. Zrak se sve više podiže u visinu sa zagrijavanjem i moguće ga ugradnjom i otvaranjem prozora na krovu odnosno sa stana uspješno izvesti iz unutrašnjosti dok istovremeno u prostoriju struji hladniji zrak.

2. Mehaničko provjetravanje

I kod mehaničkog provjetravanja potrebno je ugraditi ''usisne'' otvore koji svojim dimenzijama ispadaju ipak nešto manji. Količinu usisnog zraka moguće je korigirati postavljanjem odgovarajućeg termostata.

3. Automatsko upravljanje klimom u zimskom vrtu

Klima u zimskom vrtu vrlo brzo reagira na klimatske i atmosferske promjene koje se događaju vani. Ručno podešavanje nije uvijek moguće. Stoga je automatski sustav upravljanja komponentama za zaštitu od sunca i provjetravanje ponekad najbolja investicija.

 

Materijali