Ulaz za korisnike

Unutarnje namještanje i dekorativno uređenje doma

|
Unutarnje namještanje i dekorativno uređenje doma
 
Unutarnje namještanje i dekorativno uređenje doma
Prema provedenim istraživanjima zavjese predstavljaju najvažniji dekorativni element u dnevnim boravcima i blagovaonicama u kućanstvima mnogih europskih zemalja. Brojka od 83% ispitanih osoba potvrdila je činjenicu da su im dekorativni prozorski materijali neophodni u njihovu stambenom prostoru.

Kuhinjski bi zastori trebali naprimjer biti u stanju podnijeti temperature pranja u toploj do pranja u vreloj vodi, inače bi na njima mogle ostati masne mrlje kojima su izložene u kuhinji tijekom kuhanja i pečenja.

Oprez s tkaninama od pamuka i polusintetičkim tkaninama: u slučaju kada ove tkanine prekrivaju točno određenu veličinu prozora, može se dogoditi da se nakon pranja skupe i da iz toga razloga postanu premalene - stoga oprez kod mjerenja. U pravilu kod ovakvih tkanina vrijedi pravilo: mjeriti tek nakon barem jednog pranja.

Na koji način postaviti zavjese na prozore?

Pored klasične izvedbe „na prstenovima“ postoje i konstrukcijske izvedbe karniša u najrazličitijim varijantama - od drveta ili metala, neobrađene ili u boji, s okruglim ili oštrim krajevima. Fleksibilnost kod postavljanja karniša zasigurno jamči „teleskopska“ izvedba, odnosno takva konstrukcija koja se može razvlačiti poput antene na automobilu.

Za balkonska je vrata poglavito dobra izvedba „preklopivih“ karniša. Ugradnjom malog konopca ili vrpce za povlačenje zavjesama možemo dati i jedan moderan izraz. Općenito kod postavljanja zavjesa i karniši vrijedi pravilo: karnišu je i zavjese potrebno tako postaviti da sežu točno 20 cm s obje strane od okvira prozora kako bi se na taj način postigla optimalna toplinska zaštita i kako bi se prekrili eventualni dijelovi rebrenica.

Prema mišljenju ispitanika ovi dekorativni prozorski materijali jamče im mirnu i ugodnu atmosferu u domu jer zavjese zaklanjaju pogled u unutarnju privatnost iz vanjskog svijeta odnosno pogled sa ulice.

Osim toga zavjese igraju značajnu ulogu u unutarnjem vizualnom uređenju svakog doma. Kad je u pitanju unutarnje namještanje doma na drugom mjestu po važnosti nalazi se televizijski aparat.

Prema podacima iste ankete 81% anketiranih osoba potvrdilo je da im je televizijski aparat neophodan element u domu, a televizijski prijamnik zatim slijede cvijeće i druge ukrasne biljke (79%) i stojeće lampe (78%). U 71% zapadnoeuropskih kućanstava na zidovima se nalaze i zidne tapete.

Dekorativni prozorski elementi

Dekorativni elementi na prozoru prostoru daju veselo, ugodno i elegantno unutarnje raspoloženje i na taj način velikim dijelom određuju karakter tog prostora. No, na što je potrebno obratiti pozornost kod kupovine?

Nije svaki materijal isti. Kroz zavjese – u to ubrajamo i sve dekorativne tekstilne elemente na prozoru – prolaze sunčeve zrake, a „neprozirne“ zavjese zatamnjuju unutarnji prostor i mogu poslužiti kao toplinska izolacija s obzirom na kvalitetu materijala od kojeg su napravljene. Zavjese koje se mogu prati u stroju za pranje rublja i koje su jako otporne na prljavštinu mogu nam znatno olakšti čišćenje i održavanje.

Nove boje – novi prostor

Nakon napornog radnog dana sve što želimo je doći doma i malo se opustiti i odmoriti. Napokon doći do zasluženog odmora, ispružiti noge i zaboraviti brige na koji trenutak. No kako bi to bilo moguće, potrebno je postići i odgovarajuću atmosferu u stanu – a dobra atmosfera uvelike je određena vrstom i načinom upotrebe boja koje su zastupljene u našem stanu.

Ako poznajemo nekoliko temeljnih odrednica vezanih uz boje, možemo sasvim ciljano postići odgovarajuću atmosferu i odgovarajuća raspoloženja u stanu i na taj način određenim prostorima dati sasvim drugi doživljaj.

Boje nemaju samo estetsku stranu. One prije svega posjeduju svojstva koja uvelike utječu na rad, djelovanje, razmišljanje kao i na naše vlastite osjećaje. Neke su boje „hladne“ dok su druge naprotiv „tople“. Isto je tako moguće ciljano postići određeno raspoloženje koristeći i uređujući neki prostor odgovarajućim namještajem, tepihom, jastucima, zavjesama, bojama ili drugim materijalima i predmetima.

Topli i hladni tonovi boja

Tople boje su: crvena, svijetlo-narančasta, zagasito-žuta, oker. Hladne boje su: plava, plavozelena, tirkizna. Tople boje općenito ostavljaju takav dojam kao da je u nekoj prostoriji temperatura nekoliko stupnjeva veća nego je to slučaj s hladnim bojama.

Tople je boje u prostorijama dobro koristiti koje se nalaze sa sjeverne strane stana ili općenito u hladnijim krajevima. Ove boje i inače djeluju pozitivno i ohrabrujuće, i to tjelesno i mentalno na naš organizam dok npr. u stanu sjedeći obavljamo određene aktivnosti.Medicinska su istraživanja pokazala da je disanje i broj otkucaja srca ubrzan u prostorijama u kojima prevladavaju žute, narančaste ili crvene boje.

Hladne boje pak općenito djeluju osvježavajuće, opuštajuće i umirujuće. Hladne su boje pogodne za tropska i subtropska područja, dakle područja u kojima prevladavaju visoke temperature, u područjima u kojima je sunce izrazito „jako“, one pozitivno djeluju na premorene ljude s poteškoćama u koncentraciji. Hladne boje mogu i optički „proširiti“ prostor u kojem se nalaze.

Kako bismo točno odabrali određenu kombinaciju boja kod uređenja stana i kako bismo izbjegli pojavu odgovarajućih „nus-simptoma“, ovdje ćemo pokazati pregled najvažnijih boja s njihovim djelovanjem:

Crvena je najdinamičnija i najagresivnija boja. Crvena boja budi i psihičke i fizičke podražaje u nama, tjera nas na tjelesnu aktivnost i kretanje. Prevelika zastupljenost crvene boje u prostoriji na dulje vrijeme može na osobu djelovati uznemirujuće, nadražujuće i može djelovati kao određeni pritisak.

Narančasta boja budi opuštenu i mirnu atmosferu u prostoru i djeluje stimulirajuće. Preporuča se primjena ove boje u sobama sa sjeverne strane kuće ili sobama sa premalo svjetla ili sunca. Žuta boja djeluje kao psihički podražaj i „tjera“ nas na komunikaciju i razgovor s drugima. Ovo je idealna boja za sobe mladih ili prostorije i mjesta gdje se često vode razgovori i diskusije.

Boje: oker, sijena i tamnosmeđa boja djeluju vrlo toplo, „tiho“ i umirujuće. Ove je boje moguće koristiti gotovo svugdje u stanu. Plava je boja vrlo hladna i čista. U malim, uskim i niskim prostorijama koristi se kako bi se stekao dojam da je prostorija veća i šira.

Plavozelena boja djeluje čvrsto i budi osjećaj „zajedništva“ i snažnija je od plave. Tirkizna boja djeluje hladno stvarajući određenu distancu. Rezultira pojavom hladne ali vrlo osobne klime u sobi. Zelena boja ima umirujuće djelovanje. Ona stvara osjećaj ravnoteže, mira, sigurnosti i zaštićenosti.

Ostale boje kao što su purpurna ili ljubičasta djeluju svečano i pogodne su za prostorije za doček. U dnevnim prostorijama na dulje vrijeme mogu izazvati sakralno raspoloženje. Blago-zelena, nježno ljubičasta i ružičasta boja djeluju ublažavajuće i stvaraju osjećaj opuštenosti i smirenosti.Boje kao što su crna, bijela i siva predstavljaju idealnu kombinaciju.

Doduše previše crne i sive boje može izazvati težak, tmuran i sumoran osjećaj u nama.No odabirom odgovarajućih kombinacija boja stan možemo pretvoriti u pravu oazu za odmor i opuštanje. Za ugodan osjećaj ipak nije dovoljna samo ugodna nego i zdrava klima u stambenim prostorijama.

Materijali