Ulaz za korisnike

Unutarnje uređenje doma i ekologija

|
Unutarnje uređenje doma i ekologija
 
Unutarnje uređenje doma i ekologija
Ova tema nije samo usko vezana za nove stanove i novogradnju. Upravo kad je riječ o rekonstrukciji, renoviranju ili radovima vezanim uz sanaciju u postojećim stambenim i uredskim prostorijama potrebno je razmisliti o zamjeni starih materijala novim rješenjima koja su prije svega ekološki prihvatljiva i jednostavno i praktično izvediva.

 Ovdje Vam želimo predstaviti ponudu nekoliko ekološki prihvatljivih materijala i rješenja kod unutarnjeg ueđenja doma.

Drvene podne obloge

Za izradu drvenih podnih obloga koriste se probrane sirovine vrlo dobre kvakvalitete kao što su - javor, jasen, bor i hrast. U takvoj se drvenoj građi ogleda jezik prirode, porijeklo, vrsta tla, klima kao i promjene godišnjih doba koje utječu na rast i razvitak svakog pojedinog stabla i koje ga na taj način neponovljivo karakteriziraju. Ova se prirodna kreativnost jasno odražava u različitim vrstama stabala.

Drvo se svaki put od samog početka prilagođava količini vlage kojom je okruženo - drvo vlagu može odbiti ili je upiti i na taj način nabubriti. Ako drveni pod odbije vlagu (npr. kao rezultat zagrijavanja tijekom zime) onda se kao rezultat toga u njegovoj strukturi formiraju rešci.

U ovom slučaju mogu nam pomoći "navlaživači" zraka i tako istvremeno stvoriti ugodan osjećaj življenja i stanovanja u domu. Dodir poda u nama izaziva različite čulne osjećaje. Tako pod impregniran uljem u nama izaziva drugačiji osjećaj nego pod koji je impregniran voskom ili je premazan zaštitnim materijalom.

Stoga je vrlo važno kod odabira podnih obloga uvijek upotrijebiti i vlastite osjećaje odn. vidjeti kako mi reagiramo u kontaktu s nekim materijalom. Još je važnija činjenica kako naša osjetila reagiraju na miris nekih podnih obloga. Svi prirodni materijali koji se koriste za izradu podnih obloga posjeduju vlastiti miris koji je našim osjetilima više manje ugodan.

 Miris nekog poda odn. podne obloge godinama će određivati i utjecati na ukupni dojam i karakter cijele prostorije.

Stoga je u samom početku dobro razmisliti o mirisu koji nam se sviđa, koji je ugodan našim osjetilima jer će miris uvelike odlučivati o našem raspoložnju i osjećanju u određenim prostorijama.

Mnogi su ljudi vrlo skeptični prema određenim mirisima. Stoga se ponovno naglašava da je o mirisu podnih obloga najbolje razmišljati u samom početku prije kupovine i prije konkretnog postavljanja.

Pored masivnih drvenih podova kao podna obloga upotrebljava se i industrijski gotovi parket. Gotovi parket pokazao se kao jeftinije rješenje. No mnogi parketu spočitavaju ekološku prihvatljivost.

Tako se u proizvodnji nekih proizvoda koriste formaldehidi. Gotovi parket stoji približno jednako kao i masivno drvo jednake kvalitete. No ovdje je puno važnije pitanje mogućnosti i načina obrade podne površine.

Kad je parket u većoj mjeri oštećen onda je zaštitni sloj potrebno brušenjem u cijelosti ukloniti. S obzirom na debljinu parketa ovo je rješenje moguće izvesti samo određen broj puta.

S druge strane uljem i voskom impregnirane podove potrebno je popraviti samo na mjestima gdje se nalaze oštećenja.Laminatne podove nije moguće naknadno brusiti i ponovno ili dodatno obrađivati.

Parketi od pluta

Podovi od pluta također se izrađuju u masivnoj izvedbi a izrađuju se i kao finalan i gotov parket. I za parket od pluta vrijede jednaka razmišljanja kao i za drvene podne obloge. Njegove izrazite prednosti su elastičnost (pod se čini dosta mekanim), robustnost i sposobnost "upijanja buke" koju stvaraju koraci.

Parket od pluta predstavlja izuzetnu alternativu za tepihe u stambenim prostorijama jer ga krasi osobina da ne dozvoljava zadržavanje grinja na svojoj površini i jer se jednostavno se čisti.

Tepisi

Kod ekološki prihvatljivih tepiha ne radi se samo o vrsti materijala na gornjoj strani, nego je važan i materijal s donje strane. Još se uvijek dosta često koristi kemijski obrađen lateks kod mnogih tepiha. No kod "ekoloških" tepiha koristi se prirodni a ne vulkanizirani lateks.

Također u trendu su prirodne boje tepiha - boje različitih biljaka, korijenja, indigo-cvjetova, ljuske oraha i lješnjaka i sl.

Sisal i kokos

Vlakna sisala dobijaju se od listova agave i zatim se od njih izražuju deblja i čvršća vlakna. Ovakva se vlakna sisala uglavnom koriste kao vezivna vlakna, ali se od njih izrađuju i konopci kao i podne obloge. Vlakna kokosa dobijaju se iz ljuske kokosa i zatim se od njih izrađuju podne obloge.

Glavni proizvođači ovih sirovina su Indija i Šri Lanka. U ponudi se danas nalaze različite oblikovne izvedbe ovih podnih obloga.

Zajedničko je vlaknima sisala i kokosa to što su robusna. Vrlo su pogodna za stambene i uredske prostorije – mogu se ponekad čak upotrebljavati i u takvim prostorijama u kojima se za sjedenje i rad koriste stolice s kotačićima.

Materijali