Ulaz za korisnike

UPI-2M u finalu svjetskog festivala arhitekture

|
UPI-2M u finalu svjetskog festivala arhitekture
 
UPI-2M u finalu svjetskog festivala arhitekture
Svjetski festival arhitekture objavio je ovogodišnje finaliste, među kojima i projekt konstrukcije za Stambeno-poslovni kompleks 'Cvjetni prolaz'
Inženjeri iz projektantskog ureda UPI-2M jedini su predstavnici Hrvatske na najuglednijem događaju u svijetu arhitekture i graditeljstva - „World Architecture Festival“. Festival će se održati početkom studenog u Barceloni, a UPI-2M će 10-minutnom prezentacijom žiriju i publici predstaviti posebnosti projekta konstrukcije 'Cvjetnog prolaza'. „Specifičnost u projektnom rješenju konstrukcije, poznata pod nazivom „top-down metoda“, predviđa gradnju odozgo prema dolje - prilikom izvedbe stambeno poslovne građevine 'Cvjetni prolaz', ne samo da je ta tehnologija po prvi put primjenjena u Hrvatskoj, nego smo je u konkretnom slučaju i unaprijedili stvaranjem uvjeta za istodobno građenje i prema gore - pa su se ustvari paralelno odvijala „dva“ gradilišta: ono ispod i ono iznad zemlje. Osim inovacije, prednosti te metode su ušteda vremena pri gradnji i bitno smanjenje troškova“, ističe Berislav Medić iz UPI-2M-a.

Na četvrti po redu Festival prijavilo se više od 700 projekata iz cijelog svijeta, a u velikom finalu natječe se 284 projekata raspoređena u različite kategorije. Svi prijavljeni projekti bit će izloženi u galeriji Festivala otvorenoj za sve posjetitelje i sudionike, a ove godine Festival je obogaćen još jednom interaktivnom komponentom – nagradom 'OpenBuildings People's Choice awards' koju će dobiti projekt s najviše on-line glasova obožavatelja arhitekture i dizajna. Uobičajeno, zadnjeg dana Festivala upriličit će se i svečano proglašenje pobjednika za glavnu nagradu Festivala - Građevina godine 2011., za koju će se natjecati svi pobjednici iz kategorija ostvarenih projekata.

UPI-2M je na Festivalu u protekle 3 godine ostvario 5 nominacija, od čega 3 iz kategorija arhitektonskog dizajna i 2 iz kategorija dizajna konstrukcije, a 2009. godine je s Arenom Zagreb odnio pobjedu u kategoriji Najbolji dizajn konstrukcije.

Materijali