Ulaz za korisnike

Upotreba konoplje kao toplinskog izolatora u gradnji

|
Upotreba konoplje kao toplinskog izolatora u gradnji
 
Upotreba konoplje kao toplinskog izolatora u gradnji
Toplinska - zvučna izolacija - Vlakna i celuloza konoplje Do kraja 18. stoljeća konoplju su poglavito iskorištavali siromašniji slojevi društva i smatrali je vrlo korisnom biljkom.

Od vlakana konoplje izrađivala je se odjeća, konopci i platno (cerade); sjeme konoplje iskorištavalo se za proizvodnju ulja i životnih namirnica, a stabljika konoplje služila je kao energent. S dolaskom industrijalizacije društva u početku 19. stoljeća pamuk i sintetička vlakna potisnuli su iz upotrebe ovaj prirodni proizvod.

Danas se prednosti konoplje kao prirodnog materijala ponovno otkrivaju u suvremenom svijetu, tako da je od godine 1995 u nekim zemljama Europske Unije, nakon duge zabrane, ponovno dozvoljeno korištenje sorti konoplje siromašnih alkaloidom THC (sorte konoplje siromašne sadržajem opijuma).

Konoplja je po svojoj prirodi vrlo nezahtjevna kultura. U pogledu uzgoja ekološki je vrlo prihvatljiva budući da joj nije potrebno davati nikakve pesticide niti herbicide. Proizvod ovakvog uzgoja je potpuno prirodna biljka koja se kao takva može koristiti kao građevni i toplinski materijal u gradnji.

Od vlakana konoplje moguće je izraditi različite toplinske izolatore kao i vrlo čvrste ploče koje se opet koriste u gradnji objekata. Celuloza konoplje također se može koristiti u izolaciji objekata i proizvodnji laganih građevnih ploča. Dodavanjem vlakana konoplje moguće je dodatno pojačati čvrstoću betona. Kod proizvodnje svih ovih proizvoda utroši se vrlo mala količina energije. Svi ovdje navedeni proizvodi izrađeni od konoplje vrlo su ekološki prihvatljivi i bez problema se razlažu u prirodi.

Materijali